Najavljeno do sada najbogatije izdanje Adventa Poreč

Besplatno klizalište, baletna predstava Orašar u dvorani Žatika, više od trideset koncerata, uprizorenje živih jaslica, dječje predstave, tradicionalni program Porečke bajke i podjela poklona za 1700 mališana te čak četiri dočeka Nove godine – sve nas to očekuje na ovogodišnjem izdanju Adventa Poreč, koji se ponovno vraća u samo srce porečke starogradske jezgre, najavili su danas u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te predstavnici partnera: voditeljica odjela za odnose s javnošću Plave Lagune Eva De Zan Prusina, voditeljica odjela destinacijskog managementa Vlatka Ilečić Arklinić iz Valamara, i direktor Turističke zajednice Grad Poreča Nenad Velenik.

medijska konferencija
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Poreča

Advent Poreč održavat će se na Trgu Matije Gupca od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine.

– Poreč ove godine opravdava svoje ime najljepšeg i najbogatijeg adventa u Istri, jer smo pripremili do sad najbogatiji Advent. Organizirali smo više od 100 različitih događanja za sve gušte poput koncerata, predstava, živih jaslica, baletne predstave Orašar u dvorani Žatika, lutrije Društva invalida, dječjih predstava, Adventske utrke, kao i besplatno klizalište  te promotivne cijene u srcu naše starogradske jezgre, rekao je Peršurić, najavivši zajedničko paljenje lampica 11. prosinca u 16:30 sati.

– Ponovno smo se trudili uključiti cijelu zajednicu u organizaciju ove manifestacije – od svih škola i vrtića, do klubova, udruga, ali i ustanova te naravno naših glavnih partnera na ovom projektu – Turističku zajednicu, Plavu Lagunu i Valamar. Zahvaljujem se svima na odazivu i želji da se uključe u ovaj projekt za naše, domaće ljude usred zime. Pokazali smo svi skupa, mi Porečani, da naš grad itekako zna kvalitetno živjeti zimi. Jako nam je bitno da imamo izraženu lokalnu crtu u cijeloj ovoj manifestaciji – od angažmana lokalnih bendova, udruga te naravno škola i vrtića, do lokalnih ugostitelja. Htio bih se zahvaliti i Župi Poreč, i svim našim sugrađanima, koji će i ove godine odvojiti svoje vrijeme i uprizoriti žive jaslice 17. prosinca u 17 sati.

Foto: Manuel Paljuh, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Poreča

Važan dio Adventa je svakako i program Porečka bajka, tijekom koje Grad Poreč-Parenzo tradicionalno daruje više od 1700 porečke djece poklonima i predstavama. I ove godine poklone će dobiti sva porečka djeca od navršene 1. godine života do 4. razreda osnovne škole.

Predstava Orašar, Petar Grašo, Jole, Nina Badrić, Night Express, Gustafi, Cambi, Marko Tolja i brojni drugi

–  Posebno izdvajamo čak četiri dočeka Nove godine u Poreču – veliki doček uz Petra Grašu na Trgu slobode, paralelno će se na Trgu Matije Gupca održavati i party doček uz DJ Davida. Na Staru godinu u podne organiziran je tradicionalni dječji doček Nove godine, uz animaciju i dječji vatromet. Naravno, tu je sad već tradicionalna repriza dočeka 1. siječnja u Night Express, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

advent poreč

Veliki novitet ove godine je i vrhunska predstava Orašar, jedan od najljepših svjetskih baleta, koja će se odigrati u dvorani Žatika u subotu, 23. prosinca. Očekuje se nezaboravni doživljaj uz vrhunsku umjetničku postavu, impresivne produkcijske zahtjeve i čarobnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, a karte možete kupiti već od sutra na entrio.hr  po promotivnoj cijeni od 10 eura.

Ove se godine porečkom Adventu u razdoblju od 9. do 23. prosinca ispred kušaonice Festigia pridružuje i porečka Agrolaguna, koja će tijekom vikenda organizirati prigodne programe u popodnevnim satima.

– Valamar Riviera ove godine ima velik razlog za slavlje jer obilježavamo 70. godišnjicu od osnutka. Voljeli bismo da cijeli Poreč proslavi s nama, pa pozivamo sve građane i goste da se pridruže cjelodnevnoj zabavi koju Valamar poklanja svim posjetiteljima Adventa na dan 14. prosinca. Bogati program Valamarovog rođendana uključivat će koncerte grupe Cambi, Techno Vikingsa, Marka Tolje i Nine Badrić. I najmlađi će doći na svoje jer za isti dan najavljujemo povratak Bala princeza, jednog od najpopularnijih sadržaja Poreč Open Aira, koji će specijalno za Valamarov rođendan zabavljati djecu šarolikim programom, najavila je bogat koncertni program ovogodišnjeg Adventa i sadržaje za djecu Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica odjela destinacijskog managementa u Valamar Rivieri.

advent poreč
Foto: Manuel Paljuh, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Poreča

Osim Valamarovog rođendana, program Adventa donosi još mnogo glazbe, pa će posjetitelji moći uživo čuti Nolu, Gustafe, Night Express i još mnoge druge lokalne bendove, a vrhunac zabave će vjerojatno donijeti popularni Jole.

Dječje predstave u režiji Istra Inspirita i Birikine izmjenjivat će se svaki petak i subotu u 18 sati, a udruge Mordele, Capybara i DND pripremaju raznovrsne dječje radionice. Čeka nas novo izdanje dječjeg festivala Voci allegre, kao i adventski pub kviz.

Treba istaknuti da je cijeli program Adventa na Trgu Matije Gupca potpuno besplatan. Tu su i brojne aktivnosti Gradske knjižnice među kojima izdvajamo ured Djeda Mraza i brojne kreativne radionice za djecu i odrasle, dok Pučko otvoreno učilište za period Adventa priprema nekoliko kazališnih predstava i već tradicionalni božićni gospel koncert.

kuća djeda mraza u poreču
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Poreča

Besplatno klizalište     

– Advent i ove godine donosi pravi zimski ugođaj u Poreč, a svakoga će oduševiti klizalište koje će biti otvoreno tijekom Adventa pa sve do kraja školskih praznika 7. siječnja. Posjetitelji će moći uživati u čarima klizanja svakoga dana, od 10 do 22 sata, uključujući Božić i Novu godinu. Pritom je klizanje besplatno, a jednako tako ne plaća se niti najam opreme, rekla je Eva De Zan Prusina, voditeljica odjela za odnose s javnošću Plave Lagune, najavivši i Slatko jutro koje se već godinama uspješno organizira u suradnji s TUŠ Antona Štifanića, kao i besplatnu marendu za sve uz druženje građana s gradonačelnikom na Badnje jutro.

klizalište u poreču
Foto: Manuel Paljuh, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Poreča

Humanitarna Adventska utrka trčat će se i ove godine i to 23. prosinca, a sav će prihod biti usmjeren Centru za inkluziju i podršku u zajednici Poreč.

Uz Grad Poreč-Parenzo, partneri Adventa Poreč su Turistička zajednica Grada Poreča, Plava Laguna i Valamar, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište Poreč, Usluga Poreč, Odvodnja Poreč, Gradska knjižnica Poreč, Klub za mlade Poreč, Centar za posjetitelje La mula de Parenzo, Sportska zajednica Grada Poreča, porečke udruge kao i sve škole i vrtići te brojni drugi.

Bogati program provjerite na stranicama Advent Poreč ili na Facebook stranici.

///Popis najboljih adventskih događanja

Autor naslovne fotografije: Manuel Paljuh
Izvor i foto: Turistička zajednica Grada Poreča

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.