Najduža autobusna ruta na svijetu prolazi kroz 22 europske zemlje sa zaustavljanjem u Zagrebu

spot_img

Najduža autobusna ruta, odnosno najduže putovanje autobusom na svijetu vodi putnike na putovanje Europom u trajanju od gotovo dva mjeseca, a vodi kroz 22 zemlje. Vozeći se autobusom preko gotovo cijelog kontinenta, turisti imaju priliku vidjeti mnoštvo prekrasnih gradova, pa čak i polarna svjetla i dom Djeda Mraza.

Nevjerojatno putovanje, prikladno nazvano ‘Autobus za London‘, počinje u srcu turske prijestolnice i vodi putnike kroz uzbudljivu europsku turu koja završava u Londonu. U nevjerojatnih 56 dana prolazi se kroz 22 države.

Yeni Cami, Istanbul Foto: Booking.com

Cijena ‘prava sitnica’

Autobus je opremljen udobnim sjedalima koja se mogu prilagoditi željama putnika, ima dovoljno prostora za noge i smještaj stvari, a svakom putniku dopušteno je sa sobom ponijeti dva velika kofera. Slično kao kod dugih avionskih letova, svaki putnik ima na raspolaganju ‘sustav za zabavu‘ s utorima za slušalice, Bluetooth i USB priključcima.

/// Od Istanbula do Londona u 56 dana

U sklopu karte koja iznosi 19.000 funti po osobi, osiguran je smještaj u gradovima u kojima se staje, doručak svakog jutra te 30 ručkova i večera tijekom putovanja. Vize i izleti uključeni su u cijenu karte te za njih odgovornost preuzimaju organizatori putovanja.

Foto: Pixabay

Organizatori poručuju kako oni preuzimaju odgovornost za dokumentaciju, papirologiju, vize i dozvole kako bi osigurali da je fokus sudionika na doživljaju putovanja.

Inspiracija rutom hipija

Putovanje je planirano na način da se na cesti provodi jedan dan, nakon čega slijedi 24 sata za istraživanje destinacije. Najkraća vožnja bit će u dužini 95 km, a najduža čak 675 km. U prosjeku će se svaki dan prijeći oko 440 km dok je ukupna dužina 12.265 km.

Izvor: Pixabay

Ovu rekordnu autobusnu rutu osmislila je indijska ekspedicijska tvrtka Adventures Overland i njome potpuno zasjenila prijašnju najdužu vožnju autobusom koja iznosi 6.200 km.

Ruta je inspirirana poznatom europskom stazom hipija od 1950-ih do 1970-ih i nudi obilazak najboljih dijelova kontinenta. Turisti ‘uskaču’ u autobus u Istanbulu, fascinantnom gradu poznatom kao ‘vrata Europe’.

/// Istanbul – jedinstven i raznolik grad s fantastičnim lokacijama koje vrijedi otkriti

Zaustavljanje u Zagrebu

Prvi dio putovanja vodi kroz nekoliko balkanskih zemalja u istočnu Europu uz zaustavljanje u Sofiji, Beogradu i Zagrebu. Putnici potom posjećuju Budimpeštu, Bratislavu, Prag i Varšavu. Slijede neistraženi dijelovi Europe – Litva, Latvija i Estonija – prije ukrcavanja autobusa na trajekt za prelazak Finskog zaljeva.

Nezaobilazan je posjet Selu Djeda Mraza i Nordkappu, Tromsou, Bergenu i Oslu, s mogućnošću uživanja u polarnoj svjetlosti. Slijedi istraživanje ostatka Skandinavije s posjetu Kopenhagenu i Stockholmu u Švedskoj.

Najsigurnije zemlje na svijetu za žene - Danska, Kopenhagen
Foto: OpheliaCherryBlossom / Pixabay

Posljednjeg tjedna putovanja prolazit će se kroz Njemačku, Nizozemsku, Belgiju i Francusku prije posljednje stanice užurbanog Londona.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.