Istanbul – jedinstven i raznolik grad s fantastičnim lokacijama koje vrijedi otkriti

Turska metropola nudi razgled povijesnih trgova i Velikog bazara, fantastične okuse i očaravajuće džamije. To je grad s nevjerojatnom dubinom kulture i povijesti.

booking povoljne destinacije
Agora Hostel Foto: Booking.com

Trg Taksim

Trg Taksim nalazi se u srcu modernog Istanbula, smješten na kraju poznate pješačke ulice Istiklal Caddesi. Ovdje se prošlost susreće sa sadašnjošću – na jednom kraju je velika džamija Taksim, a na drugom moderni Ataturkov kulturni centar.

Ulica Istiklal Caddesi

Govoreći o Istiklal Caddesi, ulici namijenjenoj samo pješacima, pričamo o savršenom mjestu za upijanje atmosfere grada. Okružena je zgradama iz otomanskog doba i strukturama u stilu secesije.

U njima se nalazi ‘sve’, od butika i umjetničkih galerija do kafića, kazališta, restorana i noćnih klubova.

Kebab

Turska kuhinja uključuje vrtoglavi izbor mesa s roštilja, plodova mora, salata, mediteranskih i bliskoistočnih začina, bogatih deserata, kave i čaja. Prilikom posjeta Istanbulu poželjet ćete probati što više od navedenog, vjerojatno prvenstveno turski kebab.

Kula Galata

Uzdižući se iz povijesnih ulica istanbulske četvrti Beyoglu, kula Galata izvorno je izgrađena kao stražarska kula tijekom bizantskog doba. Međutim, struktura koja danas stoji, potječe iz 13. stoljeća i služi kao galerija i muzej. Glavna značajka tornja je vidikovac koji pruža široki pogled na grad.

Plava džamija

Jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti u Istanbulu, Plava džamija (znana i kao Sultan Ahmedova džamija) poznata je po raskošnim kupolama i šest visokih tornjeva minareta, a datira iz 17. stoljeća.

Aja Sofija

Izvorno građena kao crkva u kojoj su se krunili vladari carstva, Aja Sofija je kasnije pretvorena u džamiju. Danas služi kao muzej posvećen Turskoj i ostaje jedan od najvažnijih spomenika i Bizantskog i Osmanskog Carstva.

Cisterna Bazilike

Obris Istanbula čine neki od najljepših svjetskih spomenika, a ljepote ne nedostaje niti pod površinom zahvaljujući remek-djelima inženjerstva i infrastrukture. Primarni rezervoar vode za Carigrad, cisterna Bazilike, prizor je koji se ne bi smio propustiti.

Izgrađen je tijekom 4. stoljeća, podupire ga 336 stupova i može primiti do 17,5 milijuna galona vode.

Palača Topkapi

Ova palača iz 15. stoljeća nekoć je bila administrativno sjedište Osmanskog Carstva. Sada je muzej, mjesto prepuno blaga – od zidova ukrašenih prekrasnim slikama do soba i raskošnih dvorišta – čak je moguće istražiti raskošni nekadašnji harem.

To je jedno od najboljih mjesta u Istanbulu za dobivanje dojma o veličini i bogatstvu nekadašnjeg Carstva.

Süleymaniye džamija

Istanbulu ne nedostaje impresivnih građevina, a Süleymaniye džamija je svakako jedna od najljepših. Smatrana remek-djelom arhitekte Mimara Sinana, izgrađena je u 16. stoljeću u čast sultana Süleymana, najdugovječnijeg sultana Osmanskog Carstva.

Palača Beylerbeyi

S druge strane Bospora, palača Beylerbeyi imanje je iz 19. stoljeća izgrađeno kao ljetna rezidencija za kraljevsku obitelj. Sadašnji muzej primjer je prekrasnog dizajna interijera i arhitekture, a jednako su impresivni i vrtovi koji okružuju palaču.

Tržnica Kadikoy

Tržnica Kadikoy dio je užurbanog bazara na azijskoj strani Istanbula. S pogledom na Mramorno more, tržnica je dom više od 4000 prodavača koji prodaju sve, od voća i povrća do tepiha, keramike, tekstila i slika. To je također jedno od najboljih mjesta u gradu za kušanje ulične hrane i turskih delicija.

Istanbul, Izvor: Pixabay

Kvart Kuzguncuk

Kuzguncuk je jedna od najživljih četvrti na azijskoj strani Istanbula. Ovdje ćete vidjeti džamije, crkve i sinagoge, kao i zabavnu mješavinu kafića, restorana, popločanih ulica s drvoredima i povijesnih građevina jarkih boja.

Grand Bazaar

Veliki bazar sadrži labirint ulica i tisuće trgovina te je jedno od najvećih i najpoznatijih mjesta ove vrste u svijetu. Prodavači nude sve što vam padne na pamet, pa ako ste profesionalac u cjenkanju, ovo će vam biti kao Super Bowl.

Veliki bazar, Istanbul Izvor: Pixabay, Autorica: Sarah Lötscher

U Istanbulu nikada ne može biti dosadno. Carska prijestolnica već 1700 godina, grad je dugo bio prolaz između Istoka i Zapada. Stoga su se ovdje kroz povijest križale razne kulture, ideologije i kuhinje.

Nasljeđe nekadašnjeg Konstantinopola izdržalo je test vremena, a svaki posjet Turskoj ili počinje ili završava Istanbulom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.