NAJSTARIJI EUROPSKI GRAD ŠOKAČKIH ROMEA I JULIJE: Vinkovačke jeseni i Rimski dani ipak će se održati na radost brojnih posjetitelja

Hrvatski gradić na Bosutu s nešto više od 35 tisuća stanovnika poznat je čak i van granica Lijepe Naše kao najstariji grad u Europi. Vinkovci kao naseljeno područje u kontinuitetu postoje duže od 8200 g., a tijekom tog perioda izmjenjivale su se brojne kulture od Starčevačke, Sopotske preko Vučedolske. Hrvatski ban Josip Šokčević rođen je u Vinkovcima te upravo središnji vinkovački trg nosi njegovo ime. “Dao Bog dao Šokčeviću bane, da nam sreća sad po Tebi svane, zdravo bane, zdravo diko naša, u Tebi je prava nada naša“, tim riječima mu se obraćao narod tijekom brojnih putovanja Hrvatskom. Njegovi posmrtni ostatci preneseni su u Vinkovce 2002. godine i položeni u kriptu kapele sv. Marije Magdalene na vinkovačkom groblju; banova majka Elizabeta Šokčević odlučila je sagraditi kapelicu 1845. g.

Popularno izletiše Sopot

Najstariji indoeuropski kalendar Orion također je pronađen u Vinkovcima još 1978. g na području današnjeg hotela Slavonija. Posuda s urezanim ukrasima koji prikazuju zviježđa koja dominiraju noćnim nebom iznad Vinkovaca prava je atrakcija za sve posjetitelje koji su zainteresirani za povijest.

“Svaki gost koji je došao u Vinkovce i u naš Turistički ured dobio je informaciju o Orionu čiji originalni primjerak mogu vidjeti u postavu Gradskog muzeja Vinkovci“, napominje Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice grada Vinkovaca te dodaje kako su zahvaljujući dobroj suradnji s ostalim turističkim zajednicama brojni strani novinari dobili informaciju o Vinkovcima kao gradu s najduljim kontinuitetom života, Orionu i svim drugim sadržajima i znamenitostima.
Izletište Sopot jedno je od prirodnih skrovišta Vinkovčana koji tamo s obitelji i prijateljima roštiljaju za Međunarodni praznik rada i uživaju u čarima prirode i posebne rijeke Bosut za koju Vinkovčani kažu da je rijeka koja stalno stoji na mjestu, a ne teče.

Vinkovački Julija i Romeo

Arheološki park Sopot povezan je s centrom grada pješačko-biciklističkom stazom dugom 3 km te mnogi stanovnici Vinkovaca, kao i turisti nerijetko bicikliraju do šest sopotskih kućica koje su rekonstruirane prema nalazima s tog lokaliteta, a nazvane su „sopotske“ zbog kulture kojoj su pripadale.

Biciklirajući do tamo, u najstarijem dijelu grada uz Bosut nazvanom Krnjaš, naići ćete na repliku rodne kuće velikog vinkovačkog književnika Ivana Kozarca koja je otvorena za posjetitelje svakim danom od 11 do 13 sati (osim nedjelje i praznika). Kozarac je pjesmu „Milovo sam garave i plave“ napisao i posvetio svojoj neprežaljenoj velikoj ljubavi i sestrični Mariji Kozarac u posljednjoj godini svoga života znajući kako će uskoro umrijeti od tuberkuloze. Romantična nesretna priča vinkovačkih Romea i Julije oduševljava sve posjetitelje, a kao dodatan podsjetnik postavljen je i spomenik Ivanu i Mariji Kozarac ispred Kozarčeve kuće.

Kultna manifestacija Vinkovačke jeseni

Himna Vinkovačkih jeseni, jedne od najposjećenijih manifestacija u Hrvatskoj, je pjesma „Inati se Slavonijo“, a Slavonija će se zainatiti i ove godine jer će se Vinkovačke jeseni – održati! Jeseni se održavaju već više od 50 godina te su glavna šokačka manifestacija ovoga kraja koju posjeti između 100.000 i 150.000 posjetitelja, a svake godine bilježi se porast dolazaka.

“Smještajni kapaciteti u Vinkovcima su za vrijeme Jeseni popunjeni. Naime, mnogobrojni posjetitelji za vrijeme održavanja Vinkovačkih jeseni budu smješteni u drugim mjestima Vukovarsko-srijemske županije, Đakovu, Osijeku. No s obzirom na ovogodišnju situaciju s COVIDOM-19, teško je prognozirati broj posjetitelja”, kaže Jureta.

Vinkovačke jeseni poznate su i van Hrvatske te Miškić napominje kako je prošle godine za vrijeme održavanja manifestacije najveći broj posjetitelja bio iz Republike Hrvatske, a nakon domaćih gostiju, slijede Nijemci, Austrijanci i Slovenci te su bili prisutni i gosti iz Kine i SAD-a.

Posebnost Vinkovačkih jeseni je u održavanju folklornih večeri, Smotre folklora, tamburaških večeri i koncerata poznatih pjevača i pjevačica, no sve te događaje nadmašuje veličanstveni Svečani mimohod svih sudionika u završno nedjeljno jutro kada se pleše najveće kolo ikada i grad je pun te je nemoguće dobiti mjesto u kafiću s dobrim pogledom na sudionike folklora. Vinkovci uistinu dobivaju poseban štih za vrijeme održavanja Vinkovačkih jeseni te se s potpunim pravom smatraju krunom svakidašnjeg njegovanja šokačke baštine.

“One su potvrda ljepote ravnice i želje da se sačuva kulturna baština odnosno njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština”, ističe Jureta.

Novi datum održavanja Rimskih dana

Vinkovci su imali značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni Valentinijan I. i Valens, braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske te se povijesna i turistička manifestacija Rimski dani održava kroz suradnju Turističke zajednice grada Vinkovaca i Gradskog muzeja Vinkovci te ostalim partnerima, a putem nje se želi predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae. Borba gladijatora, zanimljive priče i legende, prikaz povijesnih bitki i radionice za djecu tek su neke od mnogobrojnih aktivnosti koje se nude za posjetitelje. Za sve oni koji su se pitali što će se dogoditi s ovogodišnjim održavanjem Rimskih dana, imamo dobre vijesti.

“Što se tiče svih manifestacija, uključujući dvije najznačajnije – Rimske dane i Vinkovačke jeseni, pripremili smo nekoliko mogućih rješenja kako bismo bili spremni održati prvo Rimske dane, a zatim i Vinkovačke jeseni, sukladno mogućem ograničenju javnih okupljanja”, kaže Jureta te nadodaje kako će se sve održavati uz pridržavanje propisanih sigurnosnih mjera. Iako je bilo planiralo da se Rimski dani održe od 5. do 7. lipnja, sada se predviđa datum negdje početkom srpnja te će manifestacija trajati jedan dan.

“Vinkovci nisu samo još jedan slavonski grad u kojem ćete se diviti baroknoj gradnji, voziti bicikl, šetati uz rijeku i uživati u obilatoj tradicijskoj kuhinji. Na ovom području život traje nevjerojatnih 8.000 godina bez prestanka, a potvrdu tome otkrit ćete na svakom koraku. Vinkovci su rodni grad brojnih povijesnih ličnosti, grad rocka i stripa, ali njegova prava i najveća vrijednost leži u običnim ljudima. Slavonci i Šokci tu će vas dočekati otvorena srca”, poručuje Jureta za kraj, a mi njegovu misao možemo sažeti u jedan od najpoznatijih slavonskih stihova “I kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce!”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.