Najstariji plivački maraton na Jadranu održat će se i ove godine

Najstariji plivački maraton na Jadranu, tradicionalni Šilo – Crikvenica, kao i svake godine održat će se 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima.

Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice, a svake godine Plivački maraton okuplja veliki broj natjecatelja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, nažalost kao i prošle, ovo tradicionalno događanje podliježe epidemiološkim mjerama za sportska događanja te je donesena odluka o ograničavanju broja prijava, odnosno maksimalnom broju plivača. Tako će na maratonu moći sudjelovati samo 111 sretnika koji su uspjeli najbrže zaključiti online prijave.

Prijave su bile otvorene 2. kolovoza točno u 12 sati te su u nepunih 50 minuta i zatvorene, jer se prijavio maksimalno mogući broj sudionika. Nakon detaljne provjere podataka i uplate kotizacija, možda će se otvoriti mogućnost za prijavu dodatnih sudionika, no to će se znati tek 8. kolovoza, kada ističe rok za uplatu kotizacija. Obzirom da su prijave zaključene u rekordnom roku, vjerujemo kako su svi prijavljeni sudionici motivirani i fizički spremni za dobar rezultat, no organizatori se nadaju da će sljedeće godine prijave biti otvorene za puno veći broj sudionika, odnosno za sve koji žele plivati i da neće biti nikakvih ograničenja.

Na Plivački maraton Šilo – Crikvenica je prijavljeno najviše hrvatskih plivača, no ima i sudionika iz Slovenije, Italije, Francuske i Srbije. Među njima je čak 11 maloljetnika, koji mogu pristupiti utrci isključivo uz privolu roditelja, a najmlađi je rođen 2012. godine. Najstariji prijavljeni plivač je vitalni 72-godišnjak. Uvijek se prijavljuje i mnogo generacija iz iste obitelji, a ove godine sudjeluju tri tročlane obitelji.

Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice. Završetak natjecanja je u 11:30 sati, a dužina plivačke staze iznosi 3.500 metara. Maraton se organizira po pravilima Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno i to u 18 kategorija.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.