Doživite čari srednjeg vijeka: Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu

Već dugih devet godina u Svetvinčentu možemo doživjeti pravu srednjovjekovnu bajku, a ove godine obilježava se već 10. izdanje Srednjovjekovnog festivala koje možete posjetiti od 5. do 7. kolovoza.

Nakon dvije godine stanke ponovno ćemo uživati u čarima srednjeg vijeka. U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća prezentirat će mnoge srednjovjekovne udruge koje dolaze iz nekoliko zemalja, kao što su Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija te domaće udruge iz Hrvatske.

Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan u petak, dan viteštva u subotu i dan legendi u nedjelju, a prilagođen je svim generacijama.

Sve počinje u petak 5. kolovoza, kada u 18:00 sati viteški tabori otvaraju svoja vrata, nakon čega slijedi sokolarski show, a odmah nakon toga i svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Možda najuzbudljiviji dio festivala za one najmlađe predviđen je upravo za petak, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela.

Subota, 6. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva, a moći ćete vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, te predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih opsadnih sprava. Glavna točka večeri je konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i spektakularni fire show.

Posljednji dan festivala, 7. kolovoz bit će posvećen legendama, a vrhunac mu je program s prikazom legende o vještici Mare, ali i sam kraj festivala kada se scenski dočarava spaljivanje kaštela.

U sklopu festivala održat će se i foto natječaj, na kojem će se birati najbolja fotografija u tri kategorije – akcijska, noćna i portretna fotografija. Radove će se moći prijavljivati putem web stranice , a svaki autor će moći prijaviti najviše 3 fotografije na natječaj. Najbolji radovi u kategoriji bit će nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 500,00 kn. Sve uvjete i ostale informacije o natječaju možete pronaći na web stranici.

Na festivalu će nastupiti 17 domaćih i stranih udruga ili društava koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju s ukupno 250-ak kostimiranih članova, a domaćini su – kao i svake godine – članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Ulaznice za festival su i dalje vrlo pristupačne. U pretprodaji se ulaznice mogu kupiti do četvrtka navečer u kaštelu Morosini Grimani. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju – kao i uvijek – besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina cijena ulaznice 20 kuna.

Velik broj lokalnih proizvođača predstavit će i prodavati svoje proizvode na samom festivalu, svaki će dan tu biti srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, kaligrafija, zanatske radionice, streličarstvo, mačevanje, bogata gastro ponuda, ulični zabavljači i pravi srednjovjekovni duh koji će vas pratiti na svakom koraku.

Sve o programu, kao i dodatne informacije možete pronaći na Facebook stranici festivala, a organizatori vas pozivaju i da zaigrajte nagradnu igru, te osvojite bogate nagrade.

Izvor fotografija: Općina Svetvinčenat

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.