Ne volite fiziku i matematiku? Posjetite Park znanosti i možda se ljubav ipak dogodi!

Park znanosti u Oroslavju, odnosno susjednom mjestašcu Mokrice, autorski je projekt Luke Vevereca i njegove braće TomiceMatije, a na interaktivan i zabavan način kroz eksponate djeci i odraslima objašnjava zanimljivosti iz područja prirodnih znanosti. Ovaj jedinstveni park se nalazi na nekoliko minuta vožnje od središta grada Oroslavja, u parku u dvorištu njihove kuće, a namijenjen je svima – malima i velikima, dvonožnima i četveronožnima.

Tri su brata Veverec pronašla način da suhoparne lekcije iz udžbenika fizike prenesu u stvarni život, ta da djeca vide, isprobaju i dožive fiziku na potpuno drugačiji način.

Labirint ogledala, zvučna zrcala, šetnja sunčevim sustavom, glazbena ograda, ljudski sunčani sat i mnogi drugi šareni eksponati na zanimljiv, svima razumljiv i zabavan način predstavljaju određene zakone ili pojave koje školarcima u teoriji u pravilu zadaju samo glavobolje.

Kako odsvirati Odu radosti u hodu? Je li moguće razgovarati šaptom na 30 metara? Kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Na ova ćete pitanja dobiti odgovor kroz igru s eksponatima koje je potrebno pokretati, svirati, mjeriti i osluškivati.

U parku dvorišta obiteljske kuće u kojoj su braća odrasla u ovom je trenutku oko 30 eksponata, no u pripremi ih je još mnogo više. Od njegova otvaranja 2018. godine do danas, Park je posjetilo više od 100 tisuća ljudi, a njegova je posebnost prepoznata te je postao omiljeno mjesto za izlete školske i vrtićke djece, ljetne znanstvene kampove, ali i namjernike koji žele vidjeti nešto potpuno drugačije.

Ulaznica stoji 35 kuna – za djecu, studente i umirovljenike 25 kuna – a nakon što obiđete park, sigurno nećete odoljeti kupovini nekog od prikladnih i vrlo povoljnih suvenira: olovaka, magneta, torbi ili šalica s motivima parka i eksponata.

Park svoja vrata zatvara krajem studenoga, a izlošci se pripremaju za novu sezonu, koja počinje prvog dana proljeća sljedeće godine. Braća su ove godine izveli i mobilnu varijantu Parka znanosti i s veseljem u dogovornom terminu dolaze u vrtiće, osnovne i srednje škole, kao i na ostale događaje koje je potrebno dodatno začiniti ovakvim sadržajem.

Foto: Park znanosti

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.