Neistražen sjeverni dio Plitvica: biciklizam, jahanje konja i degustacija domaćih proizvoda

Doline o kojima se u turističkom smislu sve više piše i spominje, one Plitvičke, u posezoni nastoje prikazati svoju zaokruženu turističku priču i pozvati turiste u ono doba kad i nije velika turistička gužva. Nije nepoznanica da je Rakovica među najbolje posjećenim dijelovima Karlovačke županije, ali isto tako, na ovom području postoje brojna neistražena turistička područja.

Kako bi tome doskočili organizirali su za posjetitelje tri rute. Rutu vode, Rutu špilje te Rutu šume koja je iznimno atraktivna i koju vam danas predstavljamo kao preporuku za izlet u Liku.

Ruta šume nije dovoljno turistički istražena, a biciklističke staze R33 i R34 zahtjevne su i preporučuje se vožnja u grupi. Prostor Rute šume nekad je bio bogat ljudima, dok je danas to već manje slučaj. Svjedoci života na Ruti šume su brojni temelji starih kuća, bunari, ali i izvori rijeka. Krajolik fantastičan kao naslikan, a socijalna distanca od svih i svega zajamčena.

Ove biciklističke staze prolaze prekrasnim krajolicima i prirodom, šumama i pokraj vode, što je svakako preporučljivo ali uz dozu opreza s obzirom da je riječ o dvije naporne staze s visinskom razlikom između 230 i 410 metara.

Ruta šume svojim biciklističkim stazama ima posebnu geografsku poziciju ruta se nalazi na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola na 45. sjevernoj paraleli. Što to još znači? Konkretno ovaj podatak je jamstvo kako se radi o mjestu idealne klime. Plitvičke doline poznate su po umjerenoj kontinentalnoj klimi, u kojoj se često pojavljuje snijeg u zimskim periodima, ali preko ljeta vladaju umjereni klimatski uvjeti odnosno u svako godišnje doba ovdje je ugodsn boravak u prirodi, a sve to, zahvaljujući prirodnoj poziciji.

Kod 45. paralele nalazi se i Konjički klub Equus igni, na čijem se području može na konjima obići dio Plitvičkih dolina.  Petnaest mirnih i umiljatih konja, psi Laki i Lupi, i ugodni domaćini, pobrinu se da Ruta šume bude baš kakva treba biti. Uz smještaj na istomenom ranču, čist zrak, šetnja, planinarenje, sakupljanje šumskih plodova, fotografiranje rijetkog bilja i meditacija, samo su neke od preporučenih aktivnosti za turiste.

Na ruti tri  OPG-a s domaćim proizvodima, ali i hoteli, kampovi i restorani

Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva na Ruti šume imamo čak tri, tu su tri obitelji; Turkalj, Čubrić i Eko Klanac. Poznatim po ukusnim sirevima, pčelinjim proizvodima i proizvodima od voska te proizvodnji voća i povrća, o ovim vrijednim obiteljima ne treba previše trošiti riječi. Razne slastice, sir i domaći proizvodi, sigurno će zagolicati maštu okusa i mirisa.

Područje Rakovice sjeverno od Plitvičkih jezera značajno je i po većem broju kvalitetnih objekata, i razvijenim privatnim smještajem u obiteljskim domaćinstvima. Na Ruti šume konkretno se ističe nekoliko hotela, kampova i restorana; Kamp Turist, Hotel Grabovac i restorani Plitvička vrela i Plitvički Dvori. Uz to, na Ruti se često može primjetiti i obiteljski smještaj u kojem je pristup iznajmljivača posebno vrijedan i kvalitetan.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.