Patagonija je raj za avanturiste, a najbolje vrijeme za posjet je od studenog do ožujka

Glavni razlog zašto je Patagonija tako poželjna destinacija, njen je prekrasan netaknuti krajolik, ogromna šumska prostranstva, prirodni rezervati, nacionalni parkovi, ledenjaci, kristalno čista jezera i životinjski svijet.

Prostire se na više od 1,000.000 četvornih kilometara kroz više regija Južne Amerike, a svaka od njih ima različite atrakcije.

Patagonija
Foto: Elisa Kerschbaumer / Unsplash

Nadate li se u Patagoniji sresti divlje životinje, najbolje se uputiti u Argentinu gdje ćete imati priliku vidjeti Magellanove pingvine, krznene tuljane i fascinantne ptice poput australskog papagaja.

pingvini, Patagonija
Foto: Sergio Martínez / Unsplash

U Čileu – s mnogo sreće – možete zapaziti rijetku pumu i slatke guanacose. Guanako (Lama guanicoe) živi slobodno u prirodi i uz domaću ljamu je najveći i među najvažnijim južnoameričkim kopnenim sisavcima.

Patagonija, ljama, guanaco, gvanako, guanako
Foto: Cornelius Ventures / Unsplash

Ledenjak Perito Moreno

Jedan od nekoliko nacionalnih parkova u argentinskoj Patagoniji je Los Glaciares, a njegova najveća atrakcija veličanstveni je ledenjak Perito Moreno. Ovdje možete satima promatrati kako se ogromni komadi leda uz snažnu tutnjavu strovaljuju u jezero što je doista posebno iskustvo.

Patagonija, ledenjak
Foto: Hans-Jürgen Weinhardt / Unsplash

Perito Moreno dugačak je oko 30 kilometara, širok oko 5 kilometara i visok oko 60 metara te je jedan od rijetkih ledenjaka na svijetu koji se ne smanjuje, već se povećava.

Kada putovati?

Patagonija je golemi teritorij na krajnjem jugu Južne Amerike s impozantnim vidicima, ali vrlo nepredvidivim vremenskim uvjetima.

Patagonija, Južna Amerika
Foto: Snowscat / Unsplash

Iako svako godišnje doba ima svoje čari, najbolje vrijeme za posjet svakako je između studenog i ožujka.

Patagonija, planinski vrh
Foto: Hector Marquez / Unsplash

Pitate li se je li tjedan dana dovoljno za razgledati ovo čarobno područje, mnogi će odgovoriti da nije, ali i da je bolje nego ništa.

Patagoniju možete istraživati bez vodiča što donosi određene prednosti.

putovanje, planinarenje, karta, oprema za put
Foto: Alice Donovan Rouse / Unsplash

Naime, želite li se kretati vlastitim tempom – zastati kako biste se divili pogledu, fotografirali i jednostavno uživali u trenutku – tada je upravo ovaj način za vas najbolji.

Patagonija
Foto: Marc Thunis / Unsplash

Nacionalni park Torres del Paine

Nacionalni park Torres del Paine nalazi se u južnom Čileu i smatra se jednim od najljepših nacionalnih parkova svijeta. Riječ je o divljini koja skriva čaroban svijet životinja i biljaka između visokih planinskih vrhova i kristalnih jezera.

Patagonija
Foto: Samuel Chenard / Unsplash

Dio je UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, a zbog bogatstva čistih voda proglašen je rezervatom biosfere. Ovdje možete također vidjeti divlje životinje poput guanaka i andskih kondora.

Zvuči li Patagonija kao dobro mjesto za vaš sljedeći odmor?
Da, Patagonija je zasigurno mjesto koje bi svatko trebao doživjeti barem jednom u životu!

Patagonija, Južna Amerika
Foto: Snowscat / Unsplash

Foto: Unsplash
Naslovna fotografija: Snowscat / Unsplash

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.