Nikola Božić: Wagyu Beef, Burger Champion, Varaždin Street Food Artist

Upoznao sam puno ljudi s hrvatske gourmet scene u 10 godina otkako sam pokrenuo Total Hvar. Nevjerojatna jela, fantastična vina, obilje skrivenih dragulja. No za inovativnost, stalno pomicanje granica, iskušavanje novih smjerova, ali uz odbijanje kompromisa u pogledu kvalitete, još nisam upoznao nikoga tko se približio Nikoli Božiću, karizmatičnom licu legendarnog restorana Đurina Hiža u Varaždinskim Toplicama, nagrađivanom kralju burgera kako kod nas tako i u inozemstvu, koji hrvatsku street food priču vodi u zanimljive nove smjerove.

Prvi puta smo se sreli na privatnoj večeri u Zagrebu prije pet godina, a ubrzo nakon toga sam prvi puta kušao izvanrednu ponudu mesa u Đurinoj Hiži, što ga je učinilo jednim od rijetkih restorana u kontinentalnoj Hrvatskoj koji privlači stalan priljev zagrebačke klijentele. No tek nakon mog drugog posjeta Hiži, i nakon toga izolacije zbog COVID-19, malo sam bolje upoznao Nikolu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I vidio napore koje je ulagao u podizanje standarda hrvatske gastronomije.

Taj drugi posjet, na poziv legendarnog hrvatskog food blogera, Domagoja ‘Ribafish’ Jakopovića, početkom 2020. godine bio je jedno od najboljih kulinarskih iskustava mojih 18 godina u Hrvatskoj, jer smo se počastili izborom najfinijih suhih odrezaka u selekciji Đurine Hiže. A kakav je to bio ukusan izbor, moglo se vidjeti iz posebnog hladnjaka za sušenje u restoranu.

Restoran je zasluženo dobio priznanje kao jedan od vodećih restorana u zemlji. A onda je došlo…

2020. bila je užasno teška godina za sve, a ne samo za hrvatsko ugostiteljstvo. Budući da je turizam desetkovan, te restorani zatvoreni ili s ograničenim pristupom veći dio godine, značajan pad poslovanja bio je neizbježan, uz brojne barove i restorane koji se trajno zatvaraju. Priče o uspjehu u tako teškim vremenima bile su rijetke. Doista, postojao je samo jedan restoran za koji se navodi da je povećao svoje poslovanje u to izazovno vrijeme, a to je lokal u Varaždinskim Toplicama koji je vodio Nikola Božić.

Dok su drugi zatvarali svoja vrata i nadali se najboljem, Nikola Božić je potpuno preispitao poslovni model i odlučio se, umjesto čekanja na dolazak klijenata kada mu se napokon dopusti otvaranje, svoj posao odvesti onima koji žele njegove proizvode. Na vrhuncu pandemije, baš kada su ceste u Hrvatskoj bile gotovo potpuno puste, 7. travnja 2020. pokrenuo je uslugu dostave premium odrezaka u cijeloj Hrvatskoj.

Usluga je bila pun pogodak, Božić i ekipa svakodnevno su bili na cestama, ispunjavali narudžbe prema Zagrebu, Osijeku, Istri, Splitu, Makarskoj rivijeri, kao i raznim dalmatinskim i kvarnerskim otocima, dok su zahvalni kupci – stari i novi – dočekali kvalitetno meso i druge vrhunske proizvode iz kolekcije.

Kako je Europa konačno otvorila svoje granice 15. lipnja, jedan od prvih ljudi koji su krenuli na sjever preko hrvatske granice sa Slovenijom bio je Nikola Božić, prvi korak u ambicioznijem projektu isporuke – isporuci hrvatskih gurmanskih proizvoda vrhunske kvalitete međunarodnoj klijenteli. Nikola me pozvao da mu se pridružim na putovanju i bilo mi je zadovoljstvo prihvatiti. Tada sam malo bolje upoznao njega i njegovu nepokolebljivu filozofiju kvalitetne hrane bez pretenzija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Bilo je ohrabrujuće vidjeti koliko je ovo potencijalno novo ciljno tržište prijemčivo uz samo nekoliko objava na Facebook grupama dijaspore. Put nam je omogućio dostavu brojnim kupcima diljem Njemačke, Belgije i Luksemburga, kao i uspostavljanje potencijalnih partnerskih aranžmana s hrvatskim gastronomskim poduzećima u inozemstvu, kao što je posjet Maison d’Istrie u srcu Bruxellesa.

Jedna stvar je postala jasna tijekom naših brojnih rasprava duž njemačke autoceste. Njegov nedostatak kompromisa u pogledu kvalitete bio je potpun, a njegova želja za većom kontrolom nad proizvodnim procesom bila je glavna težnja. Kad bi na neki način mogao utjecati na proizvodnju mesa, a ne oslanjati se na druge, kontrola kvalitete bi bila utoliko jača.

Na putu kući iz Münchena pričao mi je o svom najnovijem projektu i pozvao me na još jedno putovanje, putovanje na kakvom nisam bio.

Pojasnio je da je kupio četiri wagyu krave i namjerava od ovih japanskih krava napraviti prvi proizvod uistinu slobodnog uzgoja od wagyu govedine u Hrvatskoj. S tolikom strašću je govorio o toj temi da bi mi bila čast pridružiti mu se na izletu, prevozeći krave iz Međimurja, na 25 hektara netaknutih brežuljaka i prirode u Parku prirode Žumberak. Bio je to dan koji mi je otvorio oči i bilo je to jedini puta u mom životu kada sam zapravo vidio kravu kako skače od radosti (vidi dolje). Usporedite dva spektra uzgoja goveda u Hrvatskoj danas u: Od Međimurja do Žumberka: Prijevoz prvih hrvatskih krava Wagyu iz slobodnog uzgoja.

Četiri krave očito uživaju u svom novom domu. Nazvani po likovima iz kultnog dječjeg TV programa iz 1970-ih, Magic Roundabout, bik Dougal postao je otac tri teleta s Ermintrudom, Florence i Zebedee. Sve tri su opet trudne.

Vratili smo se na Žumberak, posjetili krave i uživali u ručku koji je pripremio Nikola. Prve krave u regiji zadnjih 40 godina, crni japanski stanovnici postali su hit djece koja ih posjećuju.

Krave sada borave u brdskom zaseoku Tihočaj, gdje lokalni poduzetnik Davorin Stetner stvara eko farmu visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda, a prvi korak su krave wagyu.

Odgajane na 100% prirodnim proizvodima bez ikakvih umjetnih dodataka, prve su krave u slobodnom uzgoju u Hrvatskoj. Wagyu govedina koja slijedi pojavit će se na jelovniku Đurine Hiže kasnije ove godine. Posebna, ekskluzivna prva degustacija wagyu govedine, ograničena na 25 gostiju, planirana je u Varaždinskim Toplicama za kraj studenog ove godine.

No, dok Božić gradi svoje ime na tržištu kvalitetnih odrezaka, on također proširuje svoj asortiman – i raspravu – u svijetu burgera i ulične hrane.

Njegov brend Reshetka International zauzeo je drugo mjesto na Zagreb Burger Festivalu. Božić je već četvrtu godinu zaredom među nagrađenima na najprestižnijem festivalu burgera u regiji (uključujući i prvo mjesto 2019.). Nagrada je okrunila uspješnu godinu za Varaždinca, koji ju je dodao u svoju kolekciju burgerskih nagrada za 2021. – drugo mjesto u Beogradu i prvo mjesto u Širokom Brijegu.

Njegov burger s potpisom, Wild Đuro, bio je popularan hit, no ovogodišnji događaj imao je novi dodatak koji je dobio brojne pohvale. Kao netko tko vjeruje u promicanje kvalitetnih domaćih proizvoda, Nikola Božić je ponosan na svoje varaždinske korijene i u svakoj prilici želi promovirati gurmansku izvrsnost regije. Đuragan 042 (broj vezan uz varaždinski pozivni broj) je nova pljeskavica posvećena namirnicama varaždinskog kraja.

Meso je nabavljeno od dobavljača 40 kilometara od Varaždina, varaždinski sir varaždinske firme Vindija, kao i smeđi maslac sa svježim sirom, te luk iz Tomaševca, pet kilometara od grada. U tijeku su rasprave o ponudi ovog kompletnog paketa burgera putem Vindija trgovina u vakuum pakiranju od po devet burgera, zajedno s dodatnim sastojcima. Savršen način da impresionirate na roštilju uz minimalnu pripremu.

Visokokvalitetna ulična hrana bila je glavni poticaj za brend Reshetka International, koji je postigao značajan uspjeh sa svojim pop-up konceptom ulične hrane, posebno u partnerstvu s kuharicom Katarinom Vrenc, čije inovativne kombinacije uključuju izvanrednu hobotnicu i kushiyaki s potrbušinom, sok od hobotnice, fermentirani češnjak i kroket od morskog komorača, gore – jedan od vrhunaca mog prvog Reshetka pop-up iskustva.

Nakon toliko vremena na putu, promicanju i pripremanju hrvatske gastronomske izvrsnosti, najnovije poglavlje priče o Božiću napravilo je puni krug. Preuzeo je restoran u kojem je prije otprilike 21 godinu započela njegova karijera u ugostiteljstvu. Preuzeo je Gaudeamus u centru Varaždina, koji će svoja vrata ponovo otvoriti kasnije ove godine kao Reshetka Street Bar Varaždin.

Osnovni koncept bit će osigurati mjesto za izlazak i opuštanje, ali uz hranu. Nagrađivani burgeri bit će osnova jelovnika, ali s izborom međunarodne ulične hrane u ponudi. Mali laboratorij za nove ukuse, ako hoćete.

nikola božić

Podržat će se i slaviti dobavljači varaždinske regije, a na meniju pića naći će se kvalitetno craft pivo, craft gin, kao i pjenušava vina. Lokalni dobavljači uključivat će Devetka Craft Beer i Saperlot Craft Gin.

Fotografije: Paul Bradbury

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije