Nikola Tesla: Promatrajte pojave prirode, dat će jasne odgovore i inspiraciju

spot_img

Neupitna je činjenica kako je destinacija Lika prava ekološka oaza, jer gotovo 60% ukupnog područja njene površine zauzimaju upravo zaštićena prirodna područja, a da upravo ta ekološka priroda može biti inspiracija za brojna djela svjetskih razmjera dokazuje činjenica kako je u Lici rođen jedan od najpoznatijih svjetskih genija bez kojeg današnji svijet sigurno ne bi izgledao isto – Nikola Tesla.

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan, foto: Lika Destination

Veliki izumitelj, fizičar te pronalazač rođen je 10. srpnja 1856. godine u selu Smiljan nedaleko grada Gospića. Djetinjstvo kao i početak osnovne škole proveo je upravu u rodnom mjestu Smiljanu, nakon čega se preselio u Gospić gdje je završio Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Bez jednog od najvećih izumitelja u ljudskoj povijesti ostali smo 7. siječnja 1943. godine.

Njegova rodna kuća danas je pretvorena u memorijalni centar. Uz interpretaciju Teslina života prezentira se i zavičaj s kojim se Tesla poistovjetio, a iz kojega je potekao te dobio ideje za svoje prve izume.

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan
Foto: Lika Destination

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan

Memorijalni centar je mjesto gdje je veliki genije učinio prve korake prema najvećim dostignućima koji su promijenili čitav svijet. Centar je osmišljen tako da objedinjuje kulturu, znanost i turizam. Posjetiteljima se omogućuje da nauče nešto više o Tesli te uživaju u netaknutoj ličkoj prirodi koja je Teslu potaknula na stvaranje prvih izuma.

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan
Foto: Lika Destination

Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan zaštićeno je kulturno dobro te se prostire na površini od 13.674 četvornih metara. Otvoren je 10. srpnja 2006. godine povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle. U kompleksu Memorijalnog centra nalaze se rodna kuća Nikole Tesle s pripadajućim gospodarskim objektom, crkva sv. Petra i Pavla, kameni spomenici i klupe, trijem, replika Tesline ispitne stanice, multimedijalni objekt, vanjski auditorij te didaktičko igralište.

Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan
Foto: Lika Destination

Stalni postav nalazi se u Rodnoj kući gdje su slikom, riječju i zvukom predstavljeni životni put i genijalnost Tesle. Lenta vremena omogućuje posjetitelju da pročita zanimljive podatke iz njegova života kao i ostala važna zbivanja tih godina u Hrvatskoj i svijetu. U svjetlećim ladicama mogu se pročitati  citati o zanimljivoj osobnosti izumitelja. Moguće je  poslušati i audio zapis govora tadašnjeg gradonačelnika New Yorka, La Guardie o Nikoli Tesli.

nikola tesla
Foto: Lika Destination

Potkrovlje kuće suvremeno je uređeno. Izloženi su neki od Teslinih izuma: indukcijski motor, Teslina turbina, Teslina zavojnica te okretno magnetsko polje (Kolumbovo jaje) koje posjetitelji mogu uključivati samostalno. U sklopu obilaska Centra posjetitelji mogu pogledati i dokumentarac o velikom geniju. U kopiji laboratorija iz Colorado Springsa se može vidjeti demonstracija sa Teslinom zavojnicom.

///Nikola Tesla strujom trese Maribor

nikola tesla
Foto: Lika Destination

Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan sastavni je dio Muzeja Like Gospić. Kako je Tesla za svoja postignuća bio inspiriran prirodom u kojoj je odrastao dokazuju i njegovi brojni citati posvećeni upravo prirodi od kojih je najpoznatiji: – Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

///Virtualno putovanje Hrvatskom u društvu Nikole Tesle

Izvor i fotografije: Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.