Nizozemski tulipani prizor su koji morate doživjeti

Proljeće, doba tulipana. Ono što vam možda djeluje dosta obično i banalno u bakinom vrtu, zapravo je cvijet zanimljive povijesti i jedan od simbola nizozemske kulture.

Uzgoj tulipana započeo je u Perziji, vjerojatno u 10. stoljeću, a veliku je popularnost stekao među Turcima Seldžucima koji su ga kultivirali i doslovno obožavali. Prve lukovice koje su pristigle u Europu doputovale su kraljevski – s dvora Sulejmana Veličanstvenog na dvor Habsburških careva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Godine 1594. procvjetali su prvi tulipani u Hortusu Botanicusu, najstarijem botaničkom vrtu Nizozemske. Između 1634. i 1637. godine u Nizozemskoj je zavladalo poznato tulipansko ludilo, kada su lukovice ovoga cvijeta postale toliko dragocjene da su se smatrale valutom, a nizozemska je vlada bila prisiljena nametnuti ograničenja na trgovinu lukovicama.

Ludilo je prošlo, no ljubav Nizozemaca prema ovim biljkama je ostala. Najveći svjetski stalni nasad tulipana nalazi se i danas u Nizozemskoj, u Keukenhofu. Na površini od 32 hektara cvjeta 7 milijuna lukovičastih biljaka – tulipana, sunovrata, zumbula, perunika i mnogih drugih. Keukenhof je za javnost otvoren od sredine ožujka do sredine svibnja, a godišnje ga posjeti milijun i pol posjetitelja.

Ako posjetite Amsterdam na proljeće, možete krenuti i na kratko 20-minutno putovanje do svjetski poznatih nasada tulipana Bollenstreek koja se protežu u šarenim prugama kilometrima nizinskih polja između Haarlema i Leidena. Bollenstreek, Lisse and Sassenheim nasadi su tulipana koji su se ugnijezdili u Području dina i lukovica – kako zovu ovaj kraj – a možda ih je najbolje obići biciklom i doživjeti vožnju kroz vatromet boja koji se ne zaboravlja.

Također postoje brojne mogućnosti da se zaustavite i pomirišete tulipane u samom srcu grada. Cvjetovi se izlijevaju iz buketa na Bloemenmarktu, a poželite li saznati baš sve o povijesti ovoga cvijeta, tu je i Muzej tulipana u samome srcu grada. U travnju, tijekom Festivala tulipana, naći ćete ih u svim mogućim žardinjerama, a njihovom šarenilu se možete diviti na 85 lokacija diljem Amsterdama.

Doista, put u Nizozemsku ne bi bio potpun, a da vam se oči ne nagledaju ovih prekrasnih cvjetova.

Foto: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.