Noć muzeja 2024. na Lošinju: Doznajte jeste li Rimljanin ili barbarin?

U Noći muzeja, u petak, 26. siječnja 2024. u Galeriji Fritzi, od 18 pa sve do 23 sata posjetitelji će moći razgledati izložbu “Zdravica povijesti! Baština vina i vinogradarstva” autorice Branke Reljac, a u Muzeju Apoksiomena “Božanska veza, pijenje i želja: priča o vinu u umjetnosti” autorice Martinele Mužić.

U 2024. godini održava se devetnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je proteklih godina prerasla u najznačajniji kulturni, muzejski događaj koji omogućuje promocija muzeja i muzejske struke. Tema ovogodišnje Noći muzeja na razini Hrvatske, a koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo je “Muzeji i nova publika”.

Lošinjski muzej, svojom će temom o vinu i vinogradarstvu privući ne samo ljubitelje kulture i umjetnosti te stalne posjetitelje, nego i one koji to nisu, a koji će se zasigurno zainteresirati se za etnološke, edukativno-informativne i zabavne sadržaje o vinu koji će nesumnjivo stvoriti novu publiku. 

U Galeriji Fritzi posjetitelji će moći razgledati izložbu o baštini vinogradarstva na otocima Susku, Unijama, Iloviku i Lošinju (mjestima Malom Lošinju, Velom Lošinju, Nerezinama, Punta Križi). Sjećanja kazivača kako se nekad radilo u vinogradima i proizvodilo vino popraćena su starim fotografijama, predmetima i alatom koji se koristio nekada za održavanje vinograda i u procesu prerade grožđa za proizvodnju vina.

Doznajte što je vinorel i jeste li Rimljanin ili barbarin

Foto: Turistička zajednica grada Malog Lošinja

Dana je kratka povijest vina i vinove loze u Hrvatskoj, opisan vinorel – tehnika slikanja vinom, te zanimljivosti vina i vinskog svijeta. Za posjetitelje pripremili su i bogat program predavanja o vinogradarstvu. Sudjelovat će predavači Ivica Dobrinčić – Vinarstvo i rasadničarstvo „Šipun“ iz Vrbnika, Marko Komadina – p.o. “Bale” iz Malog Lošinja i dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Zagreba koja će održati predavanje pod naslovom – In vino veritas.

Popularnim predavanjem ćete saznati sve o rimskim običajima glede ispijanja vina, saznat ćete jeste li ste Rimljanin ili barbarin te odgovaraju li vam datulje, lovor, papar, med i šafran u vinu. Predavanja će se održati u Velikoj dvorani palače Fritzi od 18:30 sati.

Izložba u Muzeju Apoksiomena rasvijetlit će priču o vinu i vinovoj lozi kroz povijest umjetnosti, od egipatske umjetnosti do antičke grčke i rimske, preko srednjovjekovne, renesansne i barokne umjetnosti, novog vijeka i modernog doba. Izložbeni panoi donose zanimljivosti o značaju vina kroz stoljeća.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.