Vrijeme je od skute na otoku Pagu a od njezine savršene teksture radimo najfinije slatke delicije! Usmena predaja tradicije dobila je i svoj pisani zapis u knjižici recepata Ca, Ča, Što se nekad kuhalo na našem otoku i rado ga dijelimo sa vašim čitateljima, poručuju iz TZ Novalje uz čestitku svim čitateljima portala Turističke priče.
Štrudel od skute
ZA TIJESTO:
- 4 žlice margarina, maslaca ili masti
- 4 žlice šećera
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 3 šalice glatkog brašna
- 1 žlica kvasca (suhog ili svježeg)
- 1 šalica mlijeka
- 1 žličica naribane korice limuna
- 2 žlice šećera u prahu
ZA NADJEV:
- 1 skuta
- 2 jaja
- 2 žličice vanilin šećera
- Naribana korica jednog limuna
- Sok 1 limuna
- 4 žlice šećera
- 2-3 žlice kakaa (po želji)
TIJESTO:
U toplo mlijeko dodati kvasac i malo šećera te pustiti da se kvasac uzdigne.
Od brašna, margarina, šećera, jaja, žumanjka, vanilin šećera, praška za pecivo, korice limuna i kvasca zamijesiti tijesto i pustiti ga da se uzdigne.
Tijesto se razvalja na pobrašnjenoj površni, premaže se nadjevom i zamota u savijaču. Pripremljena se savijača stavi u namašćen kalup (uljem ili margarinom) i pusti dizati 20-ak minuta na toplom mjestu. Zatim se stavi u srednje vruću pećnicu. Peče se 45-60 minuta (zavisno o veličini). Prije posluživanja posipa se šećerom u prahu.
NADJEV:
Od skute, jaja, vanilin šećera, korice limuna, soka od limuna i šećera izradi se nadjev. Po želji se u nadjev može staviti i 2-3 žlice kakaa.
U slast!
Izvor: Knjižica recepata “Ca, Ča, Što se nekad kuhalo na našem otoku”, izdavač: Srednja škola Bartula Kašića Pag