Novaljska slatka uskrsna razglednica!

Vrijeme je od skute na otoku Pagu a od njezine savršene teksture radimo najfinije slatke delicije! Usmena predaja tradicije dobila je i svoj pisani zapis u knjižici recepata Ca, Ča, Što se nekad kuhalo na našem otoku i rado ga dijelimo sa vašim čitateljima, poručuju iz TZ Novalje uz čestitku svim čitateljima portala Turističke priče.

Štrudel od skute

ZA TIJESTO:

  • 4 žlice margarina, maslaca ili masti
  • 4 žlice šećera
  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1 žlica kvasca (suhog ili svježeg)
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 2 žlice šećera u prahu

ZA NADJEV:

  • 1 skuta
  • 2 jaja
  • 2 žličice vanilin šećera
  • Naribana korica jednog limuna
  • Sok 1 limuna
  • 4 žlice šećera
  • 2-3 žlice kakaa (po želji)

TIJESTO:

U toplo mlijeko dodati kvasac i malo šećera te pustiti da se kvasac uzdigne.

Od brašna, margarina, šećera, jaja, žumanjka, vanilin šećera, praška za pecivo, korice limuna i kvasca zamijesiti tijesto i pustiti ga da se uzdigne.

Tijesto se razvalja na pobrašnjenoj površni, premaže se nadjevom i zamota u savijaču. Pripremljena se savijača stavi u namašćen kalup (uljem ili margarinom) i pusti dizati 20-ak minuta na toplom mjestu. Zatim se stavi u srednje vruću pećnicu. Peče se 45-60 minuta (zavisno o veličini). Prije posluživanja posipa se šećerom u prahu.

NADJEV:

Od skute, jaja, vanilin šećera, korice limuna, soka od limuna i šećera izradi se nadjev. Po želji se u nadjev može staviti i 2-3 žlice kakaa.

U slast!

Izvor: Knjižica recepata “Ca, Ča, Što se nekad kuhalo na našem otoku”, izdavač: Srednja škola Bartula Kašića Pag

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.