Obavezno testiranje za sve koji zrakoplovom putuju u SAD

Ako planirate putovati u Sjedinjene Američke Države važno je znati kako od 26. siječnja 2021. godine vrijede nova pravila za sve putnike zrakoplovom, osim za djecu mlađu od dvije godine. Naime, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je nalog kojim se zahtjeva od svih putnika zrakoplovom, koji dolaze u Sjedinjene Države iz stranih država, podvrgavanje testiranju ne više od tri dana prije polaska njihovog leta. Naime, prije ukrcavanja putnici će morati predočiti rezultate testa, ne starije od 72 sata ili liječničku potvrdu kako su u posljednja tri mjeseca preboljeli COVID-19. Ova odluka, na snagu će stupiti 26. siječnja u ponoć po istočnoameričkom, odnosno u 6 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Testiranje je potrebno i onima koji presjedaju u SAD-u

Dodatno, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naglašava obavezno testiranje virusnim testom (NAAT ili test antigena), kako bi se utvrdilo je li potencijalni putnik trenutno zaražen virusom COVID-19. Testiranje nije potrebno, ako ste u posljednja tri mjeseca imali pozitivan test na virus i zadovoljili ste kriterije za završetak izolacije. U tom slučaju možete putovati, no uz dokumentaciju pozitivnih rezultata testova i pismo svog liječnika. CDC zahtijeva da putnici koji dolaze u SAD imaju papirnatu ili elektroničku kopiju rezultata svojih testova. Nju će pregledati zrakoplovni prijevoznik prije nego ukrcavanja na zrakoplov, a potencijalno i službenici javnog zdravstva nakon dolaska u SAD.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nalog CDC-a se odnosi na sve letove, uključujući privatne letove i zrakoplove opće avijacije, odnosno čarter letove. Putnici koji putuju zrakoplovom u Sjedinjene Države moraju imati dokaz o testiranju bez obzira na vrstu leta. Bilo koji let koji ulazi u SAD, čak i radi veze, zahtijevat će testiranje prije polaska. Bez obzira na status cijepljenja, putnici moraju predočiti negativan rezultat testa COVID-19.

CDC preporučuje putnicima da se testiraju tri do pet dana nakon dolaska i ostanu kod kuće ili na neki drugi način idu u samoizolaciju sedam dana nakon putovanja. Ako se ne testirate, preporuka nadležnih tijela je ostati u samoizolaciji deset dana.

Na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH nalaze se i dodatne informacije vezano uz ovu temu uz napomenu kako se hrvatskim građanima savjetuje da zbog lokalnog širenja zaraze COVID-19 (drugi val), koja je zabilježena u svim američkim saveznim državama te poremećaja u zračnom prijevozu, do daljnjega odgode sva putovanja u SAD.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.