Obiđite Zagreb uz priče o ljubomori, intrigama i navodnoj vještici

spot_img

Samo nekoliko stotina metara od Trga bana Josipa Jelačića, epicentra glavnog grada Hrvatske, u vibrantnoj Tkalčićevoj ulici prepunoj simpatičnih restorančića i kafića nalazi se spomenik jednoj od najvećih hrvatskih književnica i prvoj hrvatskoj novinarki Mariji Jurić Zagorki.

U sjeni sunčane vure započinje priča o intrigama, ljubomori, mističnosti i tragediji u kojoj brojne zagrebačke znamenitosti kao što su Manduševac, crkva svetog Marka, Mesnička kula, Grič i Kaptol postaju savršene kulise u romantičnim pustolovinama glavnih junaka.

Tragovima najpoznatije zagrebačke vještice

Grička vještica, na čijem je stvaranju mašta Marije Jurić Zagorke radila prekovremeno, postala je jedno od najomiljenijih djela hrvatske književnosti, a uz lik kontese Nere smijale su se i plakale brojne generacije hrvatskih čitatelja i čitateljica. Marija Jurić Zagorka u stvaranju ovog kapitalnog djela koristila se brojnim rukopisima iz bogate zagrebačke povijesti, a inspiraciju za lik kontese Nere dobila je u spisima o vješticama koji datiraju iz sredine 18. stoljeća.

Grička vještica ili coprnica, kako se u zagrebačkom slengu nazivaju vještice, bila je lijepa pekarica Barica Cindek čiji su jedini grijesi bili ljepota i omiljenost među brojnim mušterijama koje je imala na Markovu trgu. S obzirom na to da je udovica Barica redom odbijala sve udvarače, čak i one iz uglednih redova, tako su uvrijeđeni muškarci počeli smišljati glasine kako je riječ o kapetanici vještičjeg ceha koja ljubuje s crnim vragom. U tadašnja praznovjerna doba priče su pale na plodno tlo, a Baričina tragična sudbina gotovo je zapečaćena kada je odbila udvaranje jednog od najmoćnijih zagrebačkih bilježnika.

Osvetoljubivi Lacko Sale pokrenuo je proces protiv trgovkinje temeljen na lažnim iskazima žena koje su tvrdile kako je Barica vještica. Iako je u cijeloj Europi prije tristotinjak godina počeo jačati pokret protiv maltretiranja, mučenja i spaljivanja nedužnih žena, Barica Cindek morala je proći kalvariju u tamnici, ali smrt je izbjegla gotovo u posljednji čas kada je uz pomoć prijatelja i obitelji potkupila pohlepnog notara Salu.

No samo tri mjeseca nakon okončanja procesa Barica Cindek odlučuje se na hrabar potez koji će je na koncu stajati života. Nedužna pekarica odlučila je na sudu potražiti pravdu protiv moćnog Sale tužeći ga za mito, poticanje na blud i traženje vražjeg pečata na tijelu. Obična trgovkinja nije imala šanse protiv bogatog bilježnika te je, prema jednom izvoru, ubrzo spaljena.

Marija Jurić Zagorka svojoj junakinji Neri nije željela takvu tragičnu sudbinu. Kontesa je u romanu Grička vještica nakon silnih patnji pronašla sreću uz kapetana Sinišu. Sjetite se ove priče i legende dok uživate u mirisima, okusima i zvucima Tkalčićeve ulice uz dva velika zagrebačka simbola – Mariju Jurić Zagorku i sunčanu vuru.

Izvor: Croatia.hr

Naslovna fotografija: Facebook Zagreb – Turistička zajednica Grada Zagreba

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.