Spasimo balkanskog risa najugroženiju mačku u Europi

spot_img

“Priroda nije mjesto za posjetiti. Ona je dom”

Gary Snyder

Poznata je to izjava Garyja Snydera, američkog pjesnika, esejista i aktivista za zaštitu okoliša, znanog i kao ‘pjesničkog laureata duboke ekologije’. Naravno, većina bi se složila s ovom izjavom, ipak, mnogi ju ne razumiju u potpunosti, niti provode u djelo. Svoj dom i stvari u njemu brižljivo čuvamo, no čuvamo li naš drugi dom, Majku prirodu, i stvari u njemu, odnosno dragocjeni biljni i životinjski svijet?

Na temelju sličnih vrijednosti, a posebice zajedničke brige o prirodi koju ostavljamo budućim generacijama u nasljeđe, nastala je hvalevrijedna suradnja WWF-a i HIGHLANDERA. Povezala ih je briga za očuvanjem balkanskog risa, koji spada među najugroženije mačke u Europi. Ima ih tek između 20 i 40 na cijelom području obitavanja, uglavnom živi u šumama Sjeverne Makedonije, a može ga se pronaći i na Kosovu i u Albaniji. Stoga gorljivo rade na izmjenama zakona za lovstvo u Sjevernoj Makedoniji, potiču i ponovno proglašenje Mavrova (u kojem se ris najčešće nalazi) nacionalnim parkom, kao i donošenje plana upravljanja kojim će ova ugrožena vrsta biti bolje zaštićena.

Zajedničkom akcijom prikupljanja donacija, WWF i HIGHLANDER žele unaprijediti monitoring balkanskog risa, zbog čega planiraju kupiti posebne kamere koje će bilježiti njegovo kretanje i pomoći im da prate populacije balkanskog risa, što će im uvelike koristiti u daljnjem očuvanju ove podvrste euroazijskog risa, koja je u potpunosti ostavljena i zaboravljena, na rubu izumiranja. 

WWF (World Wide Fund for Nature) jedan je od najaktivnijih zagovornika očuvanja prirode. Svjetska organizacija za zaštitu prirode djeluje u više od stotinu zemalja na šest kontinenata te već 60 godina štiti budućnost prirode, stvarajući svijet u kojem ljudi žive u skladu s prirodom. Kako bi ostvarili najveći mogući utjecaj i osigurali pozitivnu budućnost, WWF često udružuje snage s dobrotvornim i nevladinim organizacijama. 

Zbog vrijednosti koje dijelimo uvjereni smo da je suradnja s HIGHLANDER-om idealan način komunikacije i djelovanja za zajednički cilj – zaštitu biljnog i životinjskog svijeta. HIGHLANDER promovira avanturu u prirodi, a ista sasvim sigurno ne bi bila tako posebna da se ne radi o zaštićenim predjelima u kojima pojedinci mogu uživati u iskonskoj prirodnoj ravnoteži. Čovjek u harmoniji s prirodom moto je WWF-a, a upravo je to ono što promovira i HIGHLANDER, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

HIGHLANDER je najpoznatija serija planinarskih događaja na svijetu koja ističe prednosti planinarenja, od jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja, do otkrivanja zadivljujućih ljepota prirode, preko čistog zraka i punjenja baterija na takozvanom digitalnom detox-u do upoznavanja istomišljenika i sklapanja divnih prijateljstava.

Osjećamo da je HIGHLANDER postao pokret koji ima snagu utjecati na razmišljanje pojedinca. Ta snaga dolazi iz HIGHLANDER zajednice i svih onih koji su prisustvovali ili će tek prisustvovati našim događajima. Suradnja s WWF-om toj snazi daje smjer djelovanja i uči nas kako se angažirati efikasno i tamo gdje je najpotrebnije, dok istovremena pruža priliku za edukaciju o prirodi i svim njezinim bogatstvima, koja su kao takva najveća vrijednost svih HIGHLANDER događaja. Zaista vjerujemo da će se kroz suradnju s WWF-om HIGHLANDER zajednica aktivirati i pridonijeti nastojanjima da ris ostane u bližoj i daljoj budućnosti stanovnik svojeg prirodnog staništa u Hrvatskoj i regiji“. – istaknuo je Jurica Barać, jedan od osnivača HIGHLANDER-a.

Važno je napomenuti kako se svi zainteresirani mogu također uključiti u ovu divnu akciju i donirati sredstva za spas ugrožene vrste balkanskog risa, i to putem sljedeće POVEZNICE.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.