Oldtimer traktori koji pričaju priču

Želite li na svom godišnjem odmoru u Istri vidjeti nešto totalno drugačije, posjetite Traktor story – prvu stalnu izložbu oldtimer traktora u Gedićima kod Nove Vasi, na pola puta između Poreča i Višnjana.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Od antičkih vremena pa do današnjih dana ljudi se u Istri tradicionalno bave poljoprivredom, no nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću doprinio je da se zaborave običaji, alati i strojevi koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga područja. Pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva izloženih u ovome jedinstvenom muzeju otvorenom 2010. godine pričaju priču o poljoprivredi, povijesti i ljudima ovoga kraja. Postav upotpunjuju i brojne sačuvane fotografije i izvorni dokumenti koji svjedoče o običajima i načinu življenja u prošlim vremenima. Traktori i strojevi predstavljeni su u izvornome stanju u kojem su posljednji put korišteni za rad u polju.

Osnovna je ideja muzeja sačuvati sjećanje na ta vremena, kao i na strojeve i alate korištene u Istri tijekom prošlog stoljeća, kako bi se pokazao put proizvodnje od zrna žita do kruha. Izložba prvenstveno predstavlja razvoj procesa vršidbe žita: priča započinje na gumnu – jednom od najstarijih oblika vršenja – te se nastavlja prikazom od jednostavnijih do složenijih vršilica, kombajna i traktora koji su čovjeku bitno olakšali taj mukotrpan rad.

Zvijezda izložbe je traktor Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je pristigao u Novu Vas. Taj časni devedesetosmogodišnjak odlikuje se motorom s četiri cilindra, tri brzine i dvadeset konjskih snaga, a bio je u funkciji sve do početka 70-ih godina. Osim Fordsona, na izložbi je moguće vidjeti i poneki Ferrari i Porsche – u traktorskoj izvedbi. Tu je i valjak Bubba iz 1936. godine, koji je zaslužan za prvu asfaltiranu cestu u Istri, onu koja je spajala Trst i Pulu.

Poželite li prošetati ovim dijelom prošlosti Istre, sve detaljnije informacije možete pronaći na traktorstory.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.