Pogledajte kako vam more kaže: Dobro jutro

Ono kada more kaže: Dobro jutro.

Uzmite si minutu vremena, opustite se i uživajte uz prekrasan orkestar zadarskih Morskih orgulja. Dobro jutro 🙂

Članak se nastavlja ispod oglasa

Morske orgulje, kao i Pozdrav Suncu te najljepši zalazak sunca na svijetu – jedne su od glavnih atrakcija Zadra koje svakako morate doživjeti. Preporučujemo da kada dolazite u Zadar, planirate posjet malo prije zalaska sunca, kako bi istovremeno doživjeli najljepši zalazak sunca na svijetu uz dojmljivu svjetlosnu igru Pozdrava Sunca, a sve u ritmu valova i zvuka Morskih orgulja.

Jedinstveno iskustvo i doživljaj, neopisivo.

Pozdrav Suncu komunikacija svjetlom

Pozdrav Suncu posebno je zanimljiva instalacija koja se sastoji od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se foto naponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija – tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom.

Najljepši zalazak sunca na svijetu

Ovoj hipnotičkoj vizualnoj senzaciji možda najljepšu posvetu ispisao je glasoviti Alfred Hitchcock. Prigodom svog posjeta Zadru, u svibnju 1964. Maestro je promatrajući raskoš sunčeve igre ustvrdio: „Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati.“

Foto: Ivan Vuksa, Pixabay.com

Morske orgulje

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale, podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu odnosno servisnom hodniku. Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i proizveo zvuk u sviralama koje su zapravo zviždaljke smještene u hodniku ispod obalne šetnice. Odavdje zvuk, kroz mistične otvore u kamenu, izlazi u prostor šetnice. Morske orgulje su instrument koji ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja.

Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama priroda. Ovo mjesto je spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom, mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova “orkestra Prirode”.

Morske orgulje izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića uz pomoć niza stručnjaka. Konzultant za hidrauliku mora bio je profesor Vladimir Androšec sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, cijevi je izveo Goran Ježina iz Murtera, a poznata umjetnička radionica za izradu orgulja – Heferer iz Zagreba za svaku je cijev izradila 35 labiuma, a njihovo glazbeno ugađanje obavio je profesor Ivica Stamać iz Zagreba. Uživajte u glazbi koju vam je more priredilo danas.

Naslovna fotografija: Pexels.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije