Opatijske bajkovite šetnice: Donosimo tajne najljepših parkova

Šareni parkovi i bajkovite šetnice pretvaraju svaku šetnju Opatijom u posebno iskustvo. Vodimo vas u šetnju Opatijskim parkovima i poznatom šetnicom Lungo mare. Uživajte u nesvakidašnjoj ljepoti opatijskih parkova i opuštajućem ambijentu koje vam pruža blizina mora.

Šetalište Carmen Sylve – Prošećite šumskim putevima 

Kada se poželite vratiti u zeleno bogatstvo šume, preporučamo šetnicu Carmen Sylve koja čeka da vam pokaže svu raskoš opatijskog zaleđa.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ova prekrasna šumska šetnica Carmen Sylve smještena je malo dalje od mora. Prekrasan povratak u prirodu, svježina zraka i neodoljivi šumski mirisi ono su što oduševi svakog šetača.

Prošećite uskim stazicama šetališta i naići ćete na vidikovac izgrađen na Stijeni kraljice Elizabete. Lokalno stanovništvo taj čaroban vidikovac zove Mala fortica. S njega se pruža bajkoviti pogled koji oduzima dah!

Amerikanski vrtovi

Opatija ima svoj tajni vrt, zelenu oazu mira skrivenu usred gradske gužve, s jedinstvenim pogledom na Kvarner. Ime joj je – Amerikanski vrtovi. 

Na više od osam tisuća kvadratnih metara prostire se raskošni perivoj, smješten sasvim nadomak centra Opatije i gradskog kupališta Slatina, ali kao obavijen nevidljivom opnom mirnoće, tišine i spokoja. 
Desetljećima nedostupni javnosti, Amerikanski vrtovi nedavno su otvorili svoja vrata posjetiteljima, koji prolaskom kroz monumentalna vrata postavljena na kamenim stupovima uranjaju u more brižljivo očuvane vegetacije, osmišljene upravo za opuštanje „duha i tijela“. 

Raj na zemlji smješten je nadomak ruke – upoznajte najljepšu tajnu Opatije.

Ako bismo tražili točnu adresu za „najljepše mjesto na svijetu“, u konkurenciju bi svakako ušla i Nova cesta 204, Opatija. Broj je to uklesan u kamene ploče na ulazu u Amerikanske vrtove, iza kojeg se skriva raskošni park koji je odnedavno ponovo dostupan javnosti. 

Smješteni na zelenim padinama iznad glavne ceste što povezuje Opatiju sa susjedom na Rivijeri, Lovranom, Amerikanski vrtovi nalaze se svega pet minuta hoda od središnje gradske plaže na Slatini te tako objedinjuju dvije geografske odlike čitavog kraja – najvišu istarsku planinu Učku te plavo more Kvarnerskog zaljeva. Spoj između „zelenog i plavog“ je atraktivni pješački most koji je nadsvodio prometnu Novu cestu kao siguran pristup Amerikanskim vrtovima.

Lagani uspon prema ovom remek-djelu parkovne arhitekture prolazi pored niza opatijskih znamenitosti. Kratak, ali zanimljiv put počinje kod Ulice slavnih na šetalištu Slatina, gdje su navedena imena istaknutih hrvatskih sportaša, znanstvenika, književnika i umjetnika te vodi uz mali perivojni trg prepoznatljiv po velikom vodoskoku nasuprot središnje opatijske gradske plaže. 

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruta se uspinje iznad Trgovačkog centra Slatina te prolazi pokraj impozantne Crkve Marijina navještenja izgrađene početkom prošlog stoljeća prema projektu najslavnijeg bečkog arhitekta Carla Seidla. Svega nekoliko stotina koraka od crkve udaljeni su Amerikanski vrtovi, povezani pješačkim mostom s kojeg se otvara lijep pogled prema atraktivnoj vizuri grada „u zagrljaju mora“.

Park Angiolina – Otkrijte čaroliju cvijeta kamelije 

Otkrijte skrivene čari jednog o najljepših opatijskih parkova! Upoznajte opatijsku povijest kroz čaroliju Parka Angiolina i uživajte u šetnji slikovitim stazama.

Park Angiolina jedan je od najnagrađivanijih parkova u Hrvatskoj te najpoznatiji park u Opatiji. Sa širokom lepezom biljnih vrsta iz raznih dijelova svijeta čini zeleno srce grada. Cvijet kamelija koji upotpunjuje ljepotu ovog parka postao je simbolom Opatije. Osim prekrasne kamelije, u parku su svoj dom pronašli i američki bor, himalajski čempres, zimzelena biljka zanimljivih listova – fatsia japonica te skoro 150 drugih biljnih vrsta. Ovom hortikulturnom spomeniku uvelike pogoduje ugodna mediteranska klima pa park, uz pomoć vrijednih ruku vrtlara, uvijek izgleda savršeno.

Prošećite šljunčanim stazama parka i naići ćete na šarmantnu Villu Angiolinu i slikoviti Glazbeni paviljon. Odmorite se na nekoj od brojnih klupica i uživajte u zelenoj bajci Opatije. 

Park sv. Jakova – Harmonija boja i mirisa 

Uživajte u mirisu mora i drveća, skladnim bojama cvijeća i otkrijte ljepotu slavne opatijske fontane u Parku sv. Jakova smještenom u centru Opatije.

Smješten u samom središtu Opatije, Park sv. Jakova predstavlja upečatljivu razglednicu ovog prekrasnog grada. Njegovani zeleni travnjaci i harmonija šarenog cvijeća savršen su dodatak prekrasnoj crkvi sv. Jakova.

Park krasi impozantna neobarokna fontana kipara Hansa Ratkauskyja, specifična po zanimljivoj skulpturi Helija i Selene koji u grčkoj mitologiji predstavljaju boga Sunca i božicu Mjeseca. Park se proteže skroz do mora gdje se nalazi dom brojnih umjetničkih izložbi – Umjetnički paviljon Juraj Šporer.

Šetalište Lungomare – Šetnja uz more od Voloskog do Lovrana 

Čarobno šetalište Lungomare oduvijek je krasilo Kvarner. Otkrijte njegove skrivene uvalice i uživajte u mirnoj šetnji duž more.

Šetnica Franje Josipa I, najpoznatija pod imenom Lungomare, spaja pitoreskno mjestašce Volosko te Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. Ovaj simbol grada Opatije proteže se duž mora zbog čega je oduvijek bila omiljena opatijska šetnica. Uređene staze odvest će vas do najljepših opatijskih plaža, slavnih znamenitosti poput Parka i Ville Angioline te kipa Djevojke s galebom. Upoznajte čari veličanstvenih starih vila i razgledajte spektakularne primjerke vrhunske arhitekture iz 19. stoljeća dok šećete uz more.

2011. obilježena je stota godišnjica izgradnje čuvenog obalnog šetališta Franje Josipa I. od Voloskog do Lovrana, najpoznatijeg pod imenom Lungomare. Nastao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u doba procvata turističke Opatije, Lungomare je građen u etapama: sjeverna dionica, od Voloskog do Opatije, izgrađena je 1889., iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem, a južna, koja je povezala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911., prije točno stotinu godina.

Šetnja ovim putem prije svega je uživanje u svježem morskom zraku i prekrasnom obalnom krajoliku i njegovim brojnim uvalama, ali i puno više od toga. To je i prilika za upoznavanje lokalne povijesti: od svog početka u Voloskom pored rodne kuće velikog znanstvenika Andrije Mohorovičića, nastavljajući pored bivših sanatorija i pansiona na sjevernoj dionici, kroz park Angiolina i Slatinu te dalje južnom etapom do raskošnih lovranskih vila, Lungomare prolazi pored zgrada, lokacija i spomen-obilježja koje pričaju zanimljivu priču o opatijskoj povijesti.

Osim povijesti, zainteresirani šetač ovdje će upoznati bogatstvo obalne vegetacije i blagodati lokalne mikroklime. Uz Lungomare rastu prekrasni primjerci biljaka i stabala tipičnih za ovaj kraj: aromatični matar na liticama uz more, hrastovi crnike, nekoliko vrsta listopadnih hrastova, mirisni lovor, zimzeleni pitosporum… Njihove krošnje stvaraju ugodnu hladovinu, a cvjetovi u vrijeme cvatnje ispunjavaju zrak opojnim miomirisima.

Uz Lungomare se nižu raskošne vile – prekrasni primjeri secesijske arhitekture, spomen-obilježja povijesnim ličnostima i motivi koji su postali simbolom Opatije (Djevojka s galebom), skroviti zakuci s klupicama za odmor u debelom hladu stoljetnih hrastova, mjesta koja podsjećaju na nekadašnji svakodnevni život lokalnog stanovništva (izvor u Dražici), pitoreskne uvale i lijepe šljunčane plaže, terase na kojima možete zastati i popiti omiljeno piće ili uživati u jelu u prvom redu do mora…

Park Margarita

Intimni kutak koji šetače poziva na mir perivoja i uživanje u bogatstvu biljnih vrsta.

Otkrijte čari autohtonih primjeraka šumske flore koji se nalaze u prekrasnom Parku Margarita. Razgledajte šareni park i uživajte u njegovoj ljepoti!

Malo udaljeniji od mora, Park Margarita pruža intimniju atmosferu i mirniji ambijent od ostalih opatijskih parkova. Šetnja ovom prirodnom oazom mira ubrzo će vam obogatiti duh i smiriti um.

Park je bogat raznim vrstama drveća poput impozantnog hrasta i šarene planike te cvijećem koje obara s nogu. Uređen je početkom 20. stoljeća te već više od sto godina krasi grad i oplemenjuje šetnje brojnim posjetiteljima.

A kako izgleda Opatija riviera u 360 pogledajte na linku

IZVOR I FOTO: TZ OPATIJA

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.