Otkrijte nešto lijepo, lokalno i autentično – pokladno jahanje u Vinkovcima

Pokladno jahanje seže još u 19. stoljeće, od vremena Vojne granice. Tadašnji su graničari, svečano odjeveni, išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači bi se okupljali i trajbali poklade, prerušeni u carske vojnike, Kozake i Turke, te tako evocirali istjerivanje Turaka iz ovih krajeva preko Save u Bosnu.

Unazad dvadesetak godina ova je tradicija obnovljena u mnogim selima nekadašnje Vojne krajine, ali su običaj prihvatila i druga mjesta, pa su pokladna jahanja postala tradicionalna pojava u ovim krajevima. Iz godine u godinu organiziraju se u sve većem broju mjesta širom pitome Slavonije, te okupljaju velik broj plemenitih konja, jahača spremljenih u tradicijsko ruho krajeva iz kojih dolaze, ali i promatrača koji uživaju u ovoj manifestaciji.

Danas na pokladnim jahanjima jaši staro i mlado, muško i žensko. Nema graničara da čuvaju granicu, no tu je njihovo potomstvo koje čuva običaje.

Zapisi i fotografije s pokladnog jahanja u Vinkovcima postoje već 130 godina, a ove će se godine jahanje u gradu na Bosutu održati 11. veljače. Sudionici jubilarnog 20. pokladnog jahanja u Vinkovcima proći će starim dijelovima grada – Krnjašem i Ervenicom – a na njihovoj će ih ruti ugostiti nekoliko obitelji. Velika je čast biti domaćin sudionicima pokladnoga jahanja, pa svaki od domaćina nastoji goste počastiti onim najboljim što ima.

Jedan od uvaženih domaćina svakako je i gradonačelnik grada Vinkovaca, te Turistička zajednica grada Vinkovaca koji će jahače dočekati u centru grada, uz hranu, piće i neizostavne tamburaše.

Konjogojske udruge, kulturno-umjetnička društva, vlasnici konja, mještani, njihovi gosti… svi su toga dana dio pokladnog jahanja. Nacifrani, svečano odjeveni jahači i jahačice obilaze domaćine, trgnu po fraklić rakijice, zapjevaju i krenu dalje. Jahanja su prilika da se vidi, doživi, kuša – dobru domaću rakiju koja će otvoriti apetit, kulen, kobasice, čvarke, krofne i druge slavonske delicije, ili pak autentično vinkovačko pivo. Bude tu i tamburaša, pjesme, zločestih bećaraca; provesele se svi onako kako to i priliči ovom kraju, a proslava se obično nastavi dugo u noć. Želite li otkriti nešto lijepo, novo, lokalno i autentično pravi je trenutak za posjet Vinkovcima.

Vrhunac vinkovačkih karnevalskih dana slijedi od 17. veljače, kada maškare preuzimaju ključeve grada na prigodnoj izložbi “Četvrt stoljeća karnevala u Vinkovcima“.

Sljedećega dana, u subotu, ulicama grada prošetat će najveselija, najmlađa i najslađa povorka – Dječja karnevalska povorka koja će okupiti razigrane grupe s područja županije, ali i šire.

Najveselije doba u godini u Vinkovcima završava u nedjelju 19. veljače spaljivanjem Bušara i vraćanjem ključeva grada.

Foto: Turistička zajednica grada Vinkovaca

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.