Vinkovci: Grad bogate tradicije, značajnih manifestacija i domaćeg piva

Vinkovci su najstarije naselje u Europi u kojem se živi već osam tisuća godina. Osim toga ovo je grad bogate povijesti i kulturne baštine i značajno arheološko nalazište. U gradu na Bosutu je pronađen prvi indoeuropski kalendar Orion, tu su rođena dva rimska cara – braća Valentinijan i Valens i živjela dva ranokršćanska sveca – Euzebije i Polion.

Tu su pronađeni dvojni kalupi za lijevanje sjekira, keramička peć, slavenski paljevinski grobovi iz sedmog stoljeća te ostaci bjelobrdske kulture sa srednjovjekovnim naseljem. Iz razdoblja nakon Osmanlijskog carstva ostao je poseban barokni stil vojno-krajiškog tipa.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Još 2004. je Shorty otpjevao ”Dođi u Vinkovce”, a pozivamo i vas da ih obiđete, osjetite duh jedne posebne kulture, ali i osvježite se uz domaće pivo Valens. Evo što sve ne smijete propustiti ako vas put nanese u Vinkovce

Prvi indoeuropski kalendar Orion

Orion, najstariji indo-europski kalendar, pronađen je u Vinkovcima. Originalna keramička posuda, na kojoj je bio urezan kalendar, čuva se u Gradskom muzeju Vinkovci, smještenom u jednoj od najljepših baroknih zgrada u gradu koju vrijedi posjetiti.

Ova je kultura postojala u vrijeme sumerskog perioda u Mezopotamiji, Starog kraljevstva u Egiptu i rane Troje. Cjelokupni raspon ukrasa na vučedolskim posudama zasnovan je na Suncu i astralnom simbolizmu te Veneri i Marsu.

Ako prošećete vinkovačkim korzom uočit ćete motive Oriona, a dok šetate vidjet ćete i lampu koja “gori nasred Vinkovaca”. Radi se o poznatom svjetlu koje uvjerljivo predstavlja jedno od najpoznatijih simbola grada.

Otkrijte ljubavnu priču kroz šetnju uz Bosut

Dok šetate Vinkovcima, na dobro poznatom dijelu grada – Krnjašu, uz Bosut ćete naići na spomenik ispred kuće Ivana Kozarca i njegove nesuđene ljubavi Marije Kozarac.

Naime, priča seže još u 19. stoljeće kad su Marija i Ivan odrastali zajedno u istoj ulici u spomenutom vinkovačkom naselju Krnjaš. Unatoč velikoj ljubavi, ona je zauvijek ostala nesuđena jer su Marija i Ivan bili rodbinski povezani u trećem koljenu. Ivan je umro mlad od tuberkuloze u 25.-toj godini, a Marija se udala za vinkovačkog poduzetnika Guttmana.

Ipak, do kraja svog života Ivan je jako volio Mariju i posvetio joj je pjesmu “Milovo sam garave i plave” – jednu od najljepših pjesama napisanih na tim područjima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U vinkovačkom Gradskom muzeju pronaći ćete Marijinu odjeću, a ondje se nalaze i čaše koje su kirbajski poklon Mariji.

Šetnja uz posebnu rijeku još iz doba Rimljana

Priča se da su stari Rimljani znali kazati kako u svom carstvu imaju rijeku koja prijepodne teče na jednu stranu, a poslijepodne na drugu. Mislili su na Bosut, koji ponekad tako mirno teče da se i malim vjetrom voda pokrene u jednom ili drugom smjeru. Za Bosut se još ponegdje kaže kako je svojevrsna prirodna pojava, pa ga još zovu rijekom bez izvora. Dugačka je 186 kilometara i najduža je lijeva pritoka Save. 

Djelić Engleske u Vinkovcima

Na vinkovačkom korzu ćete osim Oriona vidjeti i britansku govornicu koja je jedna od omiljenih ”photo spots” u gradu i uvijek budi zanimanje turista.

Britanska govornica se u Vinkovcima nalazi od posljednjih godina prošlog stoljeća, a za nju je zaslužan vinkovački Englez Steve Gaunt. Naime, on je 1991. došao braniti Vinkovce, zaljubio se u grad i ostao ovdje gdje je stvorio veliku obitelj.

Kako je došlo do ideje da govornica stigne u grad?

Govornicu je u grad dopremila velška humanitarna organizacija C.A.R.E. (Croatian Aid & Relief Expedition) kojoj je Steve Gaunt pomagao. Kada su ga upitali kako da mu se oduže za pomoć, on je u šali spomenuo govornicu koja je zaista stigla u grad, šest mjeseci kasnije. Steve je govornicu poklonio svome gradu, a i danas ju redovno održava i čisti.

Ovo je danas jedan od svojevrsnih simbola grada, a ovog Valentinova zasjala je i u posebnom ruhu, ukrašena cvijećem, što je oduševilo sve ljubitelje dobrog selfija.

Vinkovci su povezani i s kultnim romanom Agathe Christie

Orient Express kultni je roman Agathe Christie u kojem je slavni belgijski detektiv Hercule Poirot, u svom prepoznatljivom stilu, riješio slučaj ubojstva. Iako se iz ekranizacije djela iz 2017. godine teško može zaključiti, ubojstvo se u dogodilo negdje između Vinkovaca i Slavonskog Broda. 

Luksuzni vlak će ponovno, kako je ranije najavio LonelyPlanet.com od sljedeće godine voziti svoju luksuznu odiseju iz Italije do nekoliko europskih destinacija uključujući Pariz, Istanbul i Split. Bilo bi zanimljivo kada bi vlak vodio ponovno za Vinkovce, priča bi imala veliki turistički značaj za Slavoniju. No, za sada će luksuzni vlak voziti samo prema Splitu. Cijela priča na LINKU.

No turistička prepoznatljivost kontinentalne destinacije ne počiva samo na povijesti, tradiciji i kulturi. Vinkovci su tako već dugi niz godina poznati i kao sportski grad, a upravo u tom segmentu leži veliki turistički potencijal. Poveznica sporta i grada na Bosutu za većinu je Cibalia, nogometni klub koji je obilježio noviju sportsku povijest grada, no u Vinkovcima se ne igra samo nogomet.

Što je zajedničko Orient Express-u, Orionu – najstarijem indoeuropskom kalendaru i rimskim carevima? Zajednički su im Vinkovci!, ovako je zvučala najava drugog izdanja Vinkovačke trilogije koja se sastoji od tri utrke.

Sportska udruga građana FCT Vinkovci trilogiju je prvi puta organizirala prošle godine i unatoč pandemiji privukla je velik broj zainteresiranih. Zanimanja nije manjkalo ni ovog travnja i svibnja.

Duh, veselje i baštinu Vinkovaca najbolje ćete doživjeti na manifestacijama

Vinkovačke jeseni su jedna od najvećih tradicijskih manifestacija u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe. Održavaju se od 1966. godine te su glavna šokačka manifestacija ovoga kraja. Svake godine ovu manifestaciju posjeti između 100.000 i 150.000 posjetitelja i bilježi stalan porast dolazaka.

Posebnost Vinkovačkih jeseni je u održavanju folklornih večeri, Smotre folklora, tamburaških večeri i koncerata poznatih glazbenika, ali najupečatljiviji je Svečani mimohod svih sudionika u završno nedjeljno jutro kad se svi okupljeni povežu i zajedno zaplešu veliko kolo.

Čuvari tradicijske kulture svake godine iznova oduševe organizacijom i novim doživljajem Jeseni čime pokazuju što su naslijedili od svojih starih te čuvaju za buduće generacije. A kako je bilo na prošlogodišnjem izdanju 56. Vinkovačkih jeseni, pročitajte OVDJE.

Značajni su i Rimski dani

Rimski dani su manifestacija kojoj je cilj osvijestiti lokalno stanovništvo, ali i turiste o velikoj povijesti grada na Bosutu, te prezentirati Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza.

Borba gladijatora, zanimljive priče i legende, prikaz povijesnih bitki i radionice za djecu tek su neke od mnogobrojnih aktivnosti koje se nude za posjetitelje. Posjetitelji su tako primjerice tijekom prošlogodišnje manifestacije imali priliku i okušati se u jahanju, sudjelovati u radionicama na temu Rima i rimske kulture, posavjetovati se s ljubavnom savjetnicom, vidjeti kako je izgledala prodaja robova te uživati u bogatom glazbenom programu.

… A za kraj – opuštanje uz pivo!

U vrijeme Rimskog carstva upravo u Vinkovcima rođena su dva rimska cara Valentinijan i Valens. ValentinijanValens, kako se zove popularno vinkovačko craft pivo, bila su dva brata rođena u gradu tada znanom kao Colonia Aurelia Cibalae. Njih dvojica zajedno su jedno vrijeme vladala istokom Rimskog carstva.

Iako su stari Rimljani bili poznati ljubitelji vina, car Valens, barem kako tvrde povjesničari, volio je pivo. No pivo se u Panoniji pilo i prije osnivanja Rimskog carstva, a tradicija se nastavila sve do prve polovice 20. stoljeća. U Vinkovcima je naime do drugog svjetskog rata radilo čak 14 pivovara.

Da je tradicija ispijanja piva u Vinkovcima opstala potvrđuje i festival Beeram domaće koji je započeo prije nekoliko godina, a na prošlogodišnjem izdanju posjetitelji su mogli kušati oko 30 vrsta piva iz svih regija Hrvatske.

Naslovna fotografija: Pješačka zona u Vinkovcima/ Turistička zajednica grada Vinkovacaa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.