Otkrivanje novih staza u središnjoj Istri uz lokalnu gastronomiju

Protekle tri subote (5., 12. i 19. studeni) u središnjoj Istri bile su u znaku „otkrivanja“ novih pješačkih staza. Spojeno je predstavljanje novouređenih staza široj javnosti s rekreacijom koja je, zbog sjedilačkog načina života većine stanovništva, prijeko potrebna svakome od nas. Osim toga, svi su posjetitelji kušali i lokalnu gastronomiju.

Turistička zajednica središnje Istre tijekom studenog je organizirala besplatna vođena pješačenja u općinama Gračišće, Pićan, Karojba i Sveti Lovreč pod nazivom Otkrij središnju Istru u jesen. Po završetku pješačenja, sudionici su uživali u istarskoj maneštri u ugostiteljskim objektima s ciljem upoznavanja lokalne gastronomije.

Prva nova pješačka staza bila je Staza svetog Nicefora s dionicom Gavranovo krilo (716). Kružna je to pješačka staza koja započinje u Gračišću, prolazi kroz Pićan te se vraća u Gračišće i duga je 11.1 kilometar. Jedna od atrakcija na stazi je, kao što samo ime kaže, slap Gavranovo krilo. Grupa ljudi željnih pješačenja uživala je u prirodi koja ih je okruživala tijekom četverosatnog pješačenja, a po završetku su uživali u domaćoj maneštri u Konobi Marino, u Gračišću.

Druga zanimljiva staza koju vrijedi otkriti je Staza Quadruvium (717). Ova kružna pješačka staza nalazi se na području općine Karojbe i duga 11.5 kilometara, a njezino ime Quadruvium latinska je riječ za raskrižje, po kojoj je Karojba dobila ime. Svi su prisutni upoznali dio povijesti općine Karojbe te uživali u pogledu na izvor Badavca i vrtaču Sopajac, odnosno Veli dol. Po završetku pješačenja u agroturizmu Tikel sve je pješače dočekala istarska maneštra i fritule.

Posljednje je pješačenje bilo na Stazi San Lorenzo II (719), kružnoj pješačkoj stazi na području Svetog Lovreča. Lagana je to obiteljska staza, otprilike 10 kilometara duga, koja se nalazi u povijesno vrlo značajnoj općini čije središte čini mjesto Sveti Lovreč, takozvani utvrđeni grad – muzej. Nakon trosatnog pješačenja, tik pred kišu, grupa je stigla u Tomažovu konobu u Voštene, gdje je uživala u domaćoj rakiji i istarskoj maneštri.

Unatoč lošim prognozama za sve navedene datume, sva su pješačenja prošla bez kapi kiše, u dobrom raspoloženju i pozitivnom umoru koji nas je savladao pri završetku. Interes za pješačenja bio je izniman i iako su organizatori u nekoliko navrata povećavali broj sudionika sve mjesta bila su brzo popunjena, što dokazuje kako nam outdoor sadržaji svima nedostaju.

Ako ste među onima koji nisu uspjeli doći do mjesta za vođene ture svakao preporuka da sami posjetite ove staze na području TZ središnje Istre. Jamčimo vam uživanje u prirodi i pitoresknim gradićima, zapanjujuće vidice i atraktivne kulturne znamenitosti na putu. Popis svih staza potražite na LINKU.

Trasiranje i uređenje navedenih pješačkih staza dio je projekta Razvoj ponude aktivnog turizma središnje Istre – Obilježavanje pješačkih i biciklističkih staza sufinanciranog sredstvima Hrvatske turističke zajednice, u sklopu Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini, na koji je TZSI prijavila pet projekata. Projekt je sufinanciran sa 117.827,50 kn, navode u Turističkoj zajednici središnje Istre.

Izvor i foto: TZ središnje Istre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.