Otputujte natrag u srednji vijek – vodimo vas na Tvrđavu Klis!

Ukoliko planirate posjetiti Split, evo jedan savršen izlet za sve generacije! Klišku tvrđavu su dosad uglavnom posjećivali domaći turisti, no u posljednje vrijeme njezina je popularnost uvelike narasla, a tvrđava je postala bitnim dijelom posjeta Splitu i Dalmaciji.

Kliška tvrđava ove je nedjelje obilježila Međunarodni dan obitelji. Općina Klis je za tu prigodu osigurala besplatan ulaz svim posjetiteljima uz sudjelovanje u prikladnim sadržajima lokalnih udruga i umjetničkih društava s područja općine. Stoga smo se i mi odlučili na obilazak!

Uz edukativne i zabavne sadržaje, u obilasku Tvrđave Klis posjetitelji su mogli vidjeti i Oprah kulu, najvažnije srednjovjekovno uporište tvrđave te Uskočku oružarnicu, nekadašnje spremište oružja. Kao jedna od glavnih atrakcija ističe se Providurov stan ili Kneževa kuća, koji je građen sredinom 17. stoljeća, a obnovljena 2016.g.

Posjet Tvrđavi Klis ne bi bio potpun bez obilaska Crkve sv. Vida, jedne od najljepših građevina u sklopu Tvrđave koja je posebna po tome što je jedan od rijetkih primjera islamske arhitekture na području Dalmacije.

Razgledavajući tvrđavu, primijetit ćete da je ona nadograđivana i obnavljana tijekom povijesti. Turci, Mlečani, Francuzi i Austrijanci prilagođavali su je svojim vojnim potrebama. Zato je ona pravi mali povijesni muzej srednjeg i novog vijeka.

Posljednju fazu u povijesti preuzima HBO-ov serijal “Igra prijestolja” koji se jednim dijelom snimao upravo u Klisu. Zagriženi obožavatelji vjerojatno već znaju o čemu govorim.

Poznata izmišljena grad-država iz HBO-ove serije Igra prijestolja predstavljena je gledateljima u četvrtoj sezoni kada su Daenerys Targaryen i njezina vojska marširali prema Meereenu kako bi oslobodili robove. Meereenove ulice snimale su se na tvrđavi Klis i u Dioklecijanovoj palači u Splitu. Mi smo vidjeli zmajeve 😀 nadamo se da ćete i vi!

Donosimo vam najvažnije informacije koje morate znati prije posjete tvrđavi Klis!

Put do Tvrđave Klis može izgledati kompliciran, ali u stvarnosti je sasvim jednostavan. Tvrđava Klis nalazi se na 15 kilometara udaljenosti od Splita, u blizini ulaza na autocestu A1. Lako joj se pristupa automobilima, a u blizini tvrđave postoji i besplatno parkiralište. Iz Splita do Klisa postoji nekoliko autobusnih linija koje svaki dan voze više puta tokom ljetne sezone. Raspored možete provjeriti na autobusnom kolodvoru Split.

Kad nije besplatno 🙂 cijena ulaznice za tvrđavu Klis iznosi 75 kuna za odrasle, a 20 kuna za djecu. Ulaznica vrijedi i za etno park Stella Croatica nedaleko od tvrđave Klis.

Spoj gastronomske, kulturne i prirodne baštine Dalmatinske zagore u kojemu gosti mogu osjetiti i doživjeti svim čulima ljepotu prirode, miris i okus autohtonih jela je Etno agro park Stella Croatica na Klisu. Osim pogona za proizvodnju tradicijskih slastica i etno-sela s etnografskom zbirkom tipičnog sela Dalmatinske zagore s maslinikom, vrtovima i aroma-parkom, gostima je u sklopu kompleksa na raspolaganju i prvi privatni botanički vrt.

Tvrđava Klis radno vrijeme: Svaki dan od 8:30 do 20:30 sati.
Trajanje: 2-3 sata potpunog doživljaja
Težina: lagano uz udobnu obuću jer je kamenje sklisko

Više info: Magnificent Croatia by Petrus Tours i Visit Klis.

Fotografije: Matilda Kežić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.