Muzej masline u Klisu priča priču o baštini i nasljeđu

Uz sir i vino, maslinovo ulje je jedan od prepoznatljivih simbola Mediterana. Jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu proizvodi Stella Croatica iz Klisa, a u sklopu svog ethno-agro parka ova je obiteljska tvrtka otvorila i Muzej masline.

Muzej masline izniman je novi projekt kojem je cilj kvalitetna prezentacija jedne od povijesno najznačajnijih poljoprivrednih kultura na području Dalmacije. Ovaj projekt – koji je realiziran uz pomoć europskih stručnjaka za dizajn – kroz svojih 5 cjelina priča priču o povijesnom razvoju maslinarstva, te pruža usporedbu između tradicionalnog i modernog načina berbe maslina, njihove prerade, te čuvanja maslinovog ulja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj je predstavljen tako da stranim posjetiteljima prikaže važnost masline i maslinovog ulja, a domaćim posjetiteljima – kojima sve ovo nije strano – mogu saznati dosta zanimljivih podataka, te naučiti ponešto novo o maslinovom ulju.

Muzej, uz ostalo, pruža informacije o povijesnom razvoju maslinarstva na tom području, morfologiji i sortama maslina, načinu branja i prerade, skladištenju maslinovog ulja. Tu se posjetitelje uči i kako kušati i prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje i koje su prednosti maslinova ulja za zdravlje.

Muzej masline je projekt koji će u nadolazećim godinama privlačiti sve više posjetitelja, a uslugu kulturnog turizma u Dalmatinskoj zagori podići na jednu višu razinu.
Maslinarstvo je dio baštine i nasljeđa Dalmacije, a danas je na području Splitsko-dalmatinske županije 2600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave maslinarstvom na 3500 hektara površine. Stella Croatica je svoju stoljetnu obiteljsku tradiciju maslinarstva pretočila u jedno moderno iskustvo koje budi zanimanje.

Na ovom ethno-agro imanju na području Klisa – osim muzeja masline – nalazi se i etno selo, mediteranski vrt, konoba, tvornica u kojoj se ručno proizvode slastice i prirodni kozmetički proizvodi, te jedna od najvećih privatnih botaničkih zbirki u Hrvatskoj. Na imanju se organiziraju i kulinarske radionice, degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, prezentacije i izleti, a otvaranjem muzeja Stella Croatica je zaokružila svoju cjelovitu ponudu.

Foto: Stella Croatica

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.