Pag je i na meniju – Ca, ča, što se to opet dobro kuha na mjesečevom otoku?

Nakon Pag Outdoor projekta stiže nam Pag na meniju, još jedna turistička priča jedinstvenog Paga. Već ovog petka bit će dodijeljene prve oznake posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga što će turistima i gostima jamčiti izvornost i kvalitetu gastronomske ponude.

Ca bi rekli Pažani, Ča Novaljci i Kolanjci a Što Povljanci, stanovnici dva grada, dvije općine, ali i dvije županije, jedinstvenog otoka Paga koji zajedno grade novu gastronomsku turističku priču. Pag na meniju temelji se na višegodišnjem projektu „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ koji uspješno provodi Srednja škole Bartula Kašića iz Paga.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela što im je u davna doba nudila škrta zemlja i spravljale vješte ruke njenih otočana, učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga marljivo su skupljali recepte i savjete od čuvara baštine među članovima obitelji i poznanicima. Potom su jela pripremali i spravljali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014.godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjizi recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.

Ubrzo je uslijedila prijava na Program „Promocija zanimanja – promocija i jačanje kompetencije strukovnih zanimanja za turizam, gdje Srednja škola Bartula Kašića Pag za projekt dobiva potporu od 48.746,25 kn od Ministarstva turizma i sporta.

– Cilj projekta je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slične objekte na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšali bismo i kvalitetnije pozicionirali turističku ponudu otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te je očuvali od zaborava. Šireći znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji potiče se njezina primjena u lokalnim restoranima, a kod turista  autentičnost doživljaja destinacije te nakon povratka kući nose knjižice recepata kao podsjetnik na mirise i okuse otoka Paga, naglašava ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag Marija Pećirko .

Turističke zajednice s partnerima ovim projektom svojim znanjima i podrškom imaju tendenciju brendiranja lokalne i regionalne gastronomske scene, a nakon prve faze dodjele certifikata, pripremaju širenje projekta na vikend programe i posebne manifestacije. Primarno je i postavljanje koncepta za dugoročnu održivost te kandidiranje na nadolazeće operativne programe za EU fondove. Odličan primjer s Paga sinergije obrazovnih ustanova, struke i turizma je win-win situacija za sve i primjer kako se struka i znanje stavljaju na prvo mjesto. Bravo za Pag!

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.