Pag na meniju: „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“

Srednja škola Bartula Kašića Pag, u suradnji s partnerima, Turističkom zajednicom grada Paga, Turističkom zajednicom grada Novalje, Turističkom zajednicom općine Povljana, Turističkom zajednicom općine Kolan, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja objavila je javni poziv za dodjelu oznake Posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga „Pag na meniju”.

Na Poziv se mogu prijaviti svi ugostiteljski objekti koji odgovaraju uvjetima – ugostiteljski objekti iz skupine „restorani“ (restoran, gostionica, bistro, slastičarnica), ugostiteljski objekti iz skupine „barovi“ (kavana, buffet, konoba), obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju pripadajući ugostiteljski objekt, mali i obiteljski hoteli koji imaju pripadajući ugostiteljski objekt, te vinarije, kušaonice maslinovog ulja, kušaonice sira, kušaonice med. Prijavitelji moraju imati adresu na području otoka Paga te imati vlastiti uzgoj ili nasade na području otoka Paga.

PAG NA MENIJU IMA ZA CILJ PROMOCIJU I OČIVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Cilj projekta je promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga temeljeno na manifestaciji i knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“. Ova knjižica, koju izdaje Srednja škola Bartula Kašića iz Paga još od 2007. godine, izvlači iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela.

Cilj je promocija i podizanje atraktivnosti ugostiteljskih zanimanja, ali i očuvanje nematerijalne baštine otoka Paga i brendiranje tradicionalne kuhinje otoka Paga. Projekt je podržan od strane Ministarstva turizma i sporta radi jačanja kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam.

Namjera projekta je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele i razne kušaonice na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te ih posebno promovirati.

NOVALJA IMA I VIRTUALNU KUHARICU STARIH RECEPATA PAGA

Inače, Gradski muzej Novalja u obliku virtualne kuharice objavio je stare gotovo zaboravljene recepte otoka Paga. Tradicionalna spiza – stari recepti otoka Paga predstavlja jela iz dobro čuvanih kuharica naših baka, koje su otočani vrlo rado podijelili i na ovaj način sačuvali od zaborava. Osim recepata podijelili su i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Tako se na popisu recepata nalazi Hobodnica s kumpiriman, Toć od janjetine s makaruniman, Brudit, Štrudel od skute, Pici u padelicu, Saur od zeca, ali i Krvčica od ovce.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.