Virtualna kuharica zaboravljenih recepata: Što se nekad kuhalo na Pagu?

Gradski muzej Novalja u obliku virtualne kuharice objavio je stare gotovo zaboravljene recepte otoka Paga. Tradicionalna spiza – stari recepti otoka Paga predstavlja jela iz dobro čuvanih kuharica naših baka, koje su otočani vrlo rado podijelili i na ovaj način sačuvali od zaborava. Osim recepata podijelili su i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Tako se na popisu recepata nalazi Hobodnica s kumpiriman, Toć od janjetine s makaruniman, Brudit, Štrudel od skute, Pici u padelicu, Saur od zeca, ali i Krvčica od ovce.

Više o svemu možete doznati u samom muzeju, a sve originalne recepte sada možete pronaći u virtualnoj kuharici

Ugor od potoka; hrbol od ubroka;
Puži i kuljani, pečeni i kuhani.
Koprtla i drob, koromač i bob.
Kašu i tarčići, ogrci i račići,
Manule i bugve, pod čipnjon maruzgve:
Utrobica na gradele, slane srdele,
Najnoviji recet: pulićev žgvacet.
Opaljene nožice, pečene glavice,
Kašu na škvari, kulen na pari…..

iz pjesme Ivana Šuljića Iveše

Stari recepti otoka Paga najbolje govore o skromnom životu otočana prije razvitka turizma, ali isto tako pokazuju koliko su se ljudi nekada zdravije hranili i kako su znali iskoristiti svaki pa i najmanji dio namirnice. Zanimljivo je kako se primjerice sve iskoristilo za spremanje hrane i ništa se nije bacalo o čemu najbolje govori da se spravljao i janjeći rep, oči, pa i krv.

“Razgovarajući s otočanima od Luna sve do Miškovića osim starih recepata otkrili smo i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Uvidjeli smo da se radi o klasičnim mediteranskim jelima kakva srećemo diljem naše obale ali se pokazalo da svako mjesto ipak ima neku svoju posebnost. Glavna prednost tradicionalne paške spize je u kvaliteti namirnica, bilo da jelo spremate na stari način ili ipak koristite neku moderniju varijantu jela. U današnje vrijeme kada se na prehranu pazi sve više, zdrave otočne namirnice i naširoko hvaljena mediteranska prehrana dobivaju svoju zasluženu pažnju” navode u Gradskom muzeju Novalje.

Dobar tek uz recepte na linku muzeja Novalje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.