Pag postao otok aktivnog turizma

Turističke zajednice gradova Novalja i Pag, općina Kolan i Povljana, te mjesta Stara Novalja udruženim su snagama krenule u borbu protiv pandemije koronavirusa. Zajednice su podržale koncept aktivnih tjedana koji se održavaju s licenciranim i iskusnim trenerima u različitim oblicima aktivnog turizma, a pod zajedničkim nazivom Pag Outdoor Summer Weekend. Kristina Alaburić iz Udruge Kissa i Berislav Sokač iz Run Croatia osmislili su koncept aktivnih vikenda na otoku Pagu koji uključuju 6 sportova (trčanje, biciklizam, nordijsko hodanje, SUP, kajak i alpinizam).

-U jednom danu može se održavati samo jedna sportska disciplina u jednom mjestu na otoku. Na taj način se potiče aktivne turiste da istražuju otok, potiče ih se na dinamičan odmor. To znači kako nedjeljom Mandre imaju trčanje, a Pag kajak, Metajna SUP…. Run Croatia osigurala je registracijsku platformu na kojoj se turisti za 70 kn prijavljuju na trening. Za taj novac dobiju okrjepu nakon treninga u lokalnim gastronomskim centrima, kao npr. Boškinac ili Na Tale. Na taj način se potiče i gastro istraživanje otoka s autohtonim kvalitetnim okrjepama. Također vodi se evidencija tko i gdje je trenirao, kako bi se na vrijeme u slučaju pojave COVID-a moglo reagirati- ističe Berislav Sokač.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U paškim otočkim turističkim zajednicama zadovoljni su zajedničkim projektima, posebno ove godine kada su otkazane gotovo sve manifestacije, ali su zato otvorene mogućnosti za idealan aktivni odmor za koje otok Pag posjeduje fenomenalne preduvjete. 

-Pag Outdoor Summer Weekend logičan je nastavak suradnje svih Zajednica otoka i stiže u pravom trenutku, kada je sigurnost i faktor prirodnog okruženja prvi na listi prioriteta gosta današnjice– ističe Marina Rizner, direktorica TZ Grada Novalje te dodaje kako uzimajući u obzir rastući trend bavljenja outdoor aktivnostima, smanjeni broj ovogodišnjih utrka, a i želja za istima, specifičan mjesečev prirodni ambijent Paga u kombinaciji sa suncem i morem te odlična prometna povezanost, vode upravo na otok Pag.

-Prije pet godina započeli smo sa utrkom „Life on Mars“, Pag Island Trail, u međuvremenu razvili kilometre novih trail staza duž otoka, educirali vodiče, organizirali niz utrka, stekli dugoročne sportske partnere poput Run Croatie, udruge Kissa, Treking Lige, produžili pred i posezonu te zajednički uključili ostale turističke dionike destinacije. Vrijeme je da otkrijete sva lica i naličja mjesečevog otoka Paga ovog ljeta i odaberete aktivni boravak u prirodi-, istaknula je Rizner.

Istog je mišljenja i Sara Čemeljić, direktorica TZO Kolan koja naglašava kako je ovo početak prepoznavanja otoka Paga kao sportskog otoka.

-Obzirom da je otok Pag poznat po svojim brojnim gastronomskim manifestacijama, ovo je jedinstveni projekt koji otkriva sve raznolikosti otoka, s naglaskom na sportske aktivnosti. Vjerujemo kako je ovo početak prepoznavanja otoka Paga kao sportskog otoka, na kojem svaki gost željan rekreacije može nešto pronaći, radilo se o sportu na kopnu ili u moru i upoznavanje gostiju s brojnim neotkrivenim ljepotama- izjavila Čemeljić.

Ovakvi zajednički projekti nam daju vjetar u leđa jer više nas ima više ideja, a divno je što nam je cilj isti: promovirati naš čudesni otok Pag, naš mjesečev otok  kao idealnu destinaciju za aktivan odmor ističe direktorica TZ Grada Paga Vesna Karavanić te dodaje:Zagrljaj kamena i vjetra“, trasirana je vrlo atraktivna staza od paških vrata do vrha Kiršina, tu su i staze za nordijsko hodanje. U svakom mjestu imamo različitu ponudu i kada sve spojimo , imamo odličan i atraktivan turistički proizvod. Ovaj projekt Pag Outdoor Summer Weekend je početak ostvarenja potpisivanja Ugovora o dugoročnom razvoju Outdoor turizma na otoku Pagu što je odobrilo i Ministarstvo turizma te smo svi zajedno sretni zbog toga. 

-Otok Pag ima specifičan oblik sa puno uvala, poljima, kršem, slatkovodnim jezerima, drevnim maslinicima… Povljana je okružena kamenim kršem, uz plodno polje, u blizini jezera, odvojena od glavne  otočke prometnice i posjeduje idealna područja za sportske aktivnosti poput nordijskog hodanja, trčanja, biciklizma, a zbog zapadnih vjetrova izvanredno je pogodna za surfing i jedrenje- rekao je Neven Tičić, direktor TZO Povljana i zaključio kako je to je razlog zbog kojeg su se uključili u projekt, nadajući se da će u što skorijem vremenu sportska komponenta dobivati na važnosti na ovom prekrasnom i kontrastnom otoku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

-Projekt Pag Outdoor Summer Weekend je kao stvoren za naš otok koji je toliko različit, a opet jedinstven da svakom gostu može ponuditi bogat izbor outdoor aktivnosti- naglasila je Irena Trcol, direktorica TZM Stara Novalja i dodala kako se iz samog programa može vidjeti koliko se organiziranih aktivnosti nudi uz licencirane vodiče tako da će svatko izabrati nešto za sebe i provesti nezaboravno ljetovanje na otoku Pagu.

Izvor: HrTurizam.hr
Fotografije: Agencija posada

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.