Pag Summer Outdoor – Hiking Svetojanj za sve ljubitelje aktivnog odmora

Među brojnim događanjima koje ove godine možete doživjeti na otoku Pagu, a u sklopu Pag Summer Outdoora, već ovog vikenda očekuje vas Hiking Svetojanj. Radi se o stazi koja je prilično zahtjevan no nusi poseban vizualan doživljaj odnosno specifičan pejzaž u kojem se izmjenjuje vegetacijom bogat krajolik te škrti kameniti teren. Naziv je dobila po prapovijesnoj bizantskoj utvrdi Svetojanj iz VI.st. za vrijeme cara Justinijana.

Pag Summer Outdoor projekt je koji povezuje dvije županije i čak pet otočnih turističkih zajednica. Veliki broj događanja koji počinju u lipnju, a završavaju polovinom rujna i ove će godine privući sve ljubitelje aktivnog turizma na kopnu i moru. Pregršt outdoor događanja ovog ljeta nudi se na cijelom otoku. Biciklizam, nordijsko hodanje, trail, kajakarenje na moru, SUP odnosno veslanje na dasci, jedrenje na dasci, trčanje i hodanje, za svakog ponešto.

Ovog vikenda Hiking Svetojanj

Hiking Svetojanj u sklopu programa Pag trails započinje na trajektnom pristaništu Draljanda u Staroj Novalji u subotu 17. lipnja u 19 sati. Trasa vodi od Crkve svetog Antona preko Stare Novalje, zaglava, svetojanja, Novaljskog polja natrag do crkve. Dužina staze je 19 kilometara s najvišom točkom od 160 metara. na stazi se nalazi i nekoliko zanimljivosti.

Utvrda Svetojanj jedna je od najupečatljivijih i najvećih atrakcija ove staze. Prapovijesna utvrda iz VI. st., za vrijeme cara Justinijana, služila je kao osmatračnica i važan obrambeni element visokosofisticiranog sustava zaštite pomorskih interesa Bizanta tijekom prvog vremena njegove dominacije Jadranom, te je jedna od najzanimljivijih točaka istoimene bike rute Svetojanj. Nakon utvrde vrlo zahtjevnim usponom dočekuje nas vidikovac s kojega se, kao na dlanu, vidi Velebitski kanal. Ovo je jedna od najatraktivnijih panorama otoka u cjelini.

Nadalje, makadamskim putem i zahtjevnim usponom stižemo do očaravajuće male, prirodne, stoljetne lokve nazvane Svetojašnica, jedne od rijetkih sačuvanih lokvi na otoku. Oaza je to u srcu Zaglave koja je godinama bila jedini izvor vode paškim ovcama, a u posljednjih 100 godina presušila je, prema predaji domaćih stanovnika, samo jednom – osamdesetih godina za vrijeme sušnog razdoblja od svibnja do studenog.

Novaljsko polje obiluje pitkom vodom, izvorom života, a to su znali i stari Rimljani. Oni su u I. st. u živom kamenu iskopali podzemni vodovod dugačak 1.100 metara spajajući polje s naseljem Novalja. U narodu prozvana Talijanova buža ili Rimski vodovod može se pogledati u Gradskom muzeju i prošetati manjim dijelom njegove unutrašnjosti. Također ćete saznati sve o njegovoj antičkoj arhitekturi i devet odiha koje se protežu duž Novaljskog polja, te ulozi ovog našeg najvrjednijeg spomenika kulture iz doba Rimskog carstva.

Pag Summer Outdoor u lipnju

Do kraja lipnja u sklopu programa Pag Summer Outdoora očekuju nas još tri događanja. Već 23. lipnja na rasporedu je Bike tura Kolanjsko polje, a dan kasnije još jedan Hiking Svetojanj. Kajak tura Svetojanj koja će se održati 27. lipnja bit će posljednje događanje u ovom mjesecu. Podsjetimo Pag Summer Outdoor traje do 13. rujna, a završit će SUP turom na plaži Caska u Novalji.

No osim brojnih outdoor događanja, na otoku Pagu ovog ljeta sve posjetitelje u Novalji očekuju i zanimljive povijesne rute. Za sve koji žele istražiti Novalju organizirane su i besplatne rute razgledavanja grada u sklopu projekta “Exploring Croatia with Darka.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Novalje
Naslovna fotografija: Hrvoje Jurić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.