Park prirode Vransko jezero obogatio svoju ponudu

Prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj koji spaja Pakoštane s Parkom prirode Vransko jezero, solarna brodica, uređenje lučice Crkvine i adrenalinski park u šumi pinija nadomak info centra Crkvine, neke su od novina koje Park prirode Vransko jezero nudi svojim posjetiteljima.

Naime, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero privela je kraju provedbu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”. Projekt vrijednosti blizu 30 milijuna kuna sufinancirala je Europska unija s blizu 19 milijuna, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s više od milijun i 600 tisuća kuna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim već navedenih sadržaja izrađen je i niz promotivnih materijala, atlas krajobraza i novi turističko – planinarski zemljovid na 11 jezika, snimljen je promotivni film o Parku, nabavljeni su brojači posjetitelja, live – stream kamera, produljena je postojeća drvena poučna staza te su uređeni makadamski putovi na četiri lokacije i na taj način unaprijeđena je turistička infrastruktura Parka.

Partner na projektu, Grad Biograd na Moru je proveo projektnu aktivnost uređenja i opremanja turističkog informativnog centra Biograd na Moru u samom centru koji će doprinijeti povećanju turističke atraktivnosti. Partner na projektu LAG Laura proveo je aktivnost edukacije lokalnog stanovništva, poljoprivrednika o mogućnostima uključivanja lokalnih proizvoda u turističku ponudu Parka.

Nove fotonaponske elektrane na Kamenjaku i Prosici olakšale su i unaprijedile rad info centara, a postavljene su i četiri samoodržive modularne kućice. Nabavljena je ugostiteljska oprema za potrebe stavljanja u funkciju objekta u lučici Prosika kao ugostiteljskog – kušaonice te oprema za posjetitelje i za promatranje ptica.

Kroz projekt su provedena različita biološka istraživanja, a u suradnji s partnerom na projektu Udrugom BIOM razvijeni su novi edukativni programi za djecu osnovnih škola, provedene brojne aktivnosti edukacije i osposobljavanje vodiča za promatranje ptica, izrađeni su Ornitološki vodič i dva vodiča kroz biološku raznolikost Parka na tri jezika te aplikacija za promatranje ptica koja je postavljena na nabavljenim tabletima koju će posjetitelji Parka imati priliku koristiti.

Svrha odnosno specifični cilj Projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero, čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta – održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Fotografije: Javna ustanova Park prirode Vransko jezero

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.