Penjalište Pazinska jama još atraktivnije za veći broj penjača

Pazinska jama vrhunska je prirodna atrakcija koja nije ostavila ravnodušnim ni Dantea Alighieria i Julesa Vernea, ali ni brojne druge koji su imali priliku vidjeti ovo jedinstveno djelo prirode o čemu smo već pisali na POVEZNICI.

Pazinska je jama sa svojim visokim okolnim stijenama, koje se nalaze u jedinstvenom kanjonu Pazinčice, pogodna za razvoj aktivnog turizma, odnosno sportskog penjanja. S ciljem razvoja turističke ponude aktivnog turizma i povećanja posjećenosti penjača, na penjalištu Pazinska jama završena je druga faza uređenja.

Veći broj penjačkih smjerova

Vrlo je važno da penjalište nudi što više opremljenih i sigurnih smjerova stoga su u ovoj su fazi očišćene stijene, sanirani lomljivi dijelovi te su osmišljeni i opremljeni novi smjerovi za penjanje, sukladno UIAA standardima, kako bi se nadopunili oni već postojeći. U ovoj je fazi postavljeno 18 sportsko penjačkih smjerova te sada penjalište Pazinska jama broji ukupno 46 smjerova. Smjerove su opremali licencirani oprematelji sportsko penjačkih smjerova u prirodi pri Hrvatskom sportsko penjačkom savezu – Gordan Krajcar i Goran Matika.

Uređenje i obilježavanje novih penjačkih smjerova sufinancirano je sredstvima Upravnog odjela za turizam Istarske županije te Turističke zajednice središnje Istre.

U sklopu Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima i selektivnih oblika turizma, kao što su kulturni i sportski turizam te outdoor aktivnosti, Istarska županija sufinancirala je nastavak projekta uređenja penjališta Pazinska jama. Time želimo potaknuti razvoj ovog turistički manje razvijenog područja, usmjeriti goste na upravo te selektivne oblike turizma koji su motiv dolaska tijekom cijele godine, odnosno ne ovise isključivo o suncu i moru i kojima se obogaćuje ponuda destinacije, u ovom slučaju Pazina, izjavila je Nada Prodan Mraković – pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije, koja je uz direktoricu Turističke zajednice središnje Istre Sanju Kantaruti predstavila završetak druge faze uređenja.

Naime, Turistička zajednica središnje Istre navedeni je projekt kandidirala na Javni poziv za dodjelu potpora temeljem Program poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2022. godini, a za isti joj je odobreno 10.000,00 kn.

Penjalište Pazinska jama je dostupno tijekom čitave godine, a ulaz se ne naplaćuje.

Izvor fotografije: Turistička zajednica središnje Istre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.