Pazinska jama nije ostavila ravnodušnim ni Dantea i Vernea

Pazinska jama vrhunska je prirodna atrakcija koja nije ostavila ravnodušnim ni Dantea Alighieria i Julesa Vernea, ali ni brojne druge koji su imali priliku vidjeti ovo jedinstveno djelo prirode.

pazinska jama
Foto: Julien Duval, izvor fotografije: Turistička zajednica središnje Istre

U grotlu najmarkantnijeg primjera krške evolucije u Istri i široj okolici te na stotinjak metara ispod najvećeg i najbolje sačuvanog srednjovjekovnog kaštela u Istri ponire najveća istarska ponornica Pazinčica. Rijeka Pazinčica u svom toku formira brojne, veće ili manje, kaskade od kojih su najzanimljiviji Pazinski te Zarečki krov. Voda s ponora Pazinčice izbija na izvorima rijeke Raše.

Pazinski ponor je zakonom zaštićen kao Značajni krajobraz. Područje pod zaštitom obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice, dužine oko 500 metara i dubine oko 100 metara te Pazinsku jamu.

ultratravel istra
Foto: Turistička zajednica središnje Istre

Ova nesvakidašnja igra prirode inspirirala je brojne pisce – Nazora, Yriartea, moguće Dantea i Julesa Vernea u romanu Matias Sandorf navodi pazin.hr na kojemu je napisana i Legenda o nastanku jame.

Legenda o nastanku Pazinske jame

U davnini, kad su u Istri s ljudima živjeli i divovi, na sjeveru su se Istre prostirala ogromna jezera i močvare. Južno nije bilo ni potoka ni vrela pa ljudi zamoliše diva Bana Dragonju da im pomogne natopiti zemlju. Dragonja upregne ogromne volove u plug i zaore od jezera prema moru. Kad je prvom brazdom doveo vodu do mora, nastala je rijeka koju je div nazvao po sebi, Dragonja.

pazinska jama
Izvor fotografije: Turistička zajednica središnje Istre

Sutradan je izorao drugu brazdu, stvorivši tako novu rijeku kojoj je dao ime po ženi Mirni. Kad je orući treću brazdu došao pod zidine Pazinskog kaštela, s prozora ga stane zadirkivati žena pazinskog kapetana. Ruga mu se ona da plitko ore i da mu je brazda kriva. Ban Dragonja se jako uvrijedi i volove potjera natrag. Nedovršenom brazdom pokulja voda i stade plaviti pazinsku kotlinu.

Pazinci stadu zapomagati, plakati i moliti Dragonju da ih spasi pogibelji. Smiluje im se Ban Dragonja i udre nogom o zemlju, taman ispod litice na kojoj se uzdizao kaštel. Uz strašnu huku zemlja stade propadati, otvori se od udarca ogromna jama i proguta svu onu vodu. Tako je umjesto treće rijeke nastala vijugava rječica Pazinčica čija se voda i dan danas.

pazinska jama
Izvor fotografije: Turistička zajednica središnje Istre

Turistička atrakcija

Pazinsku jamu moguće je istražiti i upoznati šetnjom po pješačkoj stazi, a ukoliko ste ljubitelj adrenalina uđite u jamu u pratnji s iskusnim speleolozima i istražite podzemni svijet u atraktivnoj speleoavanturi ili pak preletite Pazinsku jamu na zip-lineu.

///Penjalište Pazinska jama još atraktivnije za veći broj penjača

Izvor: Istra.hr, Pazin.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.