Pazinska jama nije ostavila ravnodušnim ni Dantea i Vernea

Pazisnka jama vrhunska je prirodna atrakcija koja nije ostavila ravnodušnim ni Dante Alighieria i Julesa Vernea, ali ni brojne druge koji su imali priliku vidjeti ovo jedinstveno djelo prirode.

U grotlu najmarkantnijeg primjera krške evolucije u Istri i široj okolici te na stotinjak metara ispod najvećeg i najbolje sačuvanog srednjovjekovnog kaštela u Istri ponire najveća istarska ponornica Pazinčica. Rijeka Pazinčica u svom toku formira brojne, veće ili manje, kaskade od kojih su najzanimljiviji Pazinski te Zarečki krov. Voda s ponora Pazinčice izbija na izvorima rijeke Raše.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pazinski ponor je zakonom zaštićen kao Značajni krajobraz. Područje pod zaštitom obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice, dužine oko 500 metara i dubine oko 100 metara te Pazinsku jamu.
Ova nesvakidašnja igra prirode inspirirala je brojne pisce – Nazora, Yriartea, moguće Dantea i Julesa Vernea u romanu Matias Sandorf navodi pazin.hr na kojemu je napisana i Legenda o nastanku jame.

Legenda o nastanku Pazinske jame

U davnini, kad su u Istri s ljudima živjeli i divovi, na sjeveru su se Istre prostirala ogromna jezera i močvare. Južno nije bilo ni potoka ni vrela pa ljudi zamoliše diva Bana Dragonju da im pomogne natopiti zemlju. Dragonja upregne ogromne volove u plug i zaore od jezera prema moru. Kad je prvom brazdom doveo vodu do mora, nastala je rijeka koju je div nazvao po sebi, Dragonja.

Sutradan je izorao drugu brazdu, stvorivši tako novu rijeku kojoj je dao ime po ženi Mirni. Kad je orući treću brazdu došao pod zidine Pazinskog kaštela, s prozora ga stane zadirkivati žena pazinskog kapetana. Ruga mu se ona da plitko ore i da mu je brazda kriva. Ban Dragonja se jako uvrijedi i volove potjera natrag. Nedovršenom brazdom pokulja voda i stade plaviti pazinsku kotlinu.

Pazinci stadu zapomagati, plakati i moliti Dragonju da ih spasi pogibelji. Smiluje im se Ban Dragonja i udre nogom o zemlju, taman ispod litice na kojoj se uzdizao kaštel. Uz strašnu huku zemlja stade propadati, otvori se od udarca ogromna jama i proguta svu onu vodu. Tako je umjesto treće rijeke nastala vijugava rječica Pazinčica čija se voda i dan danas

TURISTIČKA ATRAKCIJA

Pazinsku jamu moguće je istražiti i upoznati šetnjom po pješačkoj stazi, a ukoliko ste ljubitelj adrenalina uđite u jamu u pratnji s iskusnim speleolozima i istražite podzemni svijet u atraktivnoj speleoavanturi ili pak preletite Pazinsku jamu na zip-lineu.

Izvor: Istra.hr, Pazin.hr

Članak se nastavlja ispod oglasa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.