Petar Zoranić i Vila Hrvatica šetaju Ninom – kako, kada, gdje i zašto?

Jedan od najljepših trenutaka svakog putovanja je doživljaj mjesta koje posjećujemo. Trenutak kada osjetimo ljude, prostor, povijest i sadašnjost i u sebi osjetimo stvaranje novog doživljaja, nove spoznaje i živimo trenutak stvaranja vlastitih uspomena.

To je i trenutak obostranog upoznavanja mjesta i posjetitelja, uzajamna izmjena doživljaja i osjećaja. Svaki posjetitelj ostavlja i svoj trag u mjestu koje posjećuje, svojim osmjehom, ponašanjem, komunikacijom s domaćinima… sve je stvaranje jednog lijepog, novog života s obje strane.

Upravo ovim činjenicama vodili su se u Ninu pozivajući na doživljaj kada vas turistički domaćin dočeka na ulazu u grad pozivajući u obilazak, upoznavanje i doživljaj mjesta uprizorenjem lika jednog od svojih najznačajnijih stanovnika, ali i jednog od najvećih zaljubljenika u grad.

Turistička zajednica grada Nina za svoje je goste pripremila upravo takav doživljaj. Hrvatskim kraljevskim gradom i jednim od najljepših malih gradova Hrvatske – Ninom, posjetitelje vodi sam Petar Zoranić Ninjanin.

Foto: Boris Kačan

Kolika i kakva je bila ljubav pjesnika i grada, pa se njegovo ime bilježi i pamti s nadimkom – Ninjanin, zašto je Nin kraljevski i koja kraljevska blaga čuva, što su Ninjani stvarali i sačuvali u svom gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj i kako žive sadašnjost, u kostimiranom, scenskom turističkom vođenju posjetitelje upoznaje turistički vodič Ivica Škriljevečki.

Odabir pjesnika Petra Zoranića za „vodiča“ Ninom ima svoje povijesne i književne razloge. Pomalo zanemareni pisac, rođeni Ninjanin Petar Zoranić, autor je prvog hrvatskog romana „Planine“. ta?Vrijednost ovog iznimnog književnog djela ima i svoju turističku, ali i domoljubnu dimenziju. Djelo se smatra prvim turističkim vodičem u Hrvatskoj, a ljubav prema domovini očituje u pozivu da se glasnije i snažnije ističu sve vrijednosti kojima zemlja obiluje. Petru Zoraniću u živopisnom turističkom vođenju pridružuje se i Vila Hrvatica čiji lik dočarava kostimirana turistička vodička.

Kostimirano vođenje je besplatno

Foto: Boris Kačan

Turistička zajednica grada Nina kontinuirano razvija kulturno – turistički proizvod temeljen na autentičnim sadržajima i materijalnoj i nematerijalnoj baštini grada. Kostimirano vođenje s elementima scenskog prikaza i glume u suradnji s iznimnim turističkim vodičima predstavlja atraktivan kulturni sadržaj koji stvara sigurno sjećanje na destinaciju.

Iako su za dolazak u ljetnim mjeseci motivirani suncem i morem, posjetitelje se na ovakav način inspirira i motivira za dodatni dolazak, istraživanje destinacije i kreira sadržaje za produljenje turističke sezone. Kostimirano vođenje je besplatno, a odvija se na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Festival sunca i svjetlosti
Foto: Turistička zajednica Grada Nina

Atraktivna kostimirana, pjesnička, povijesna i turistička ninska šetnja održana je u srpnju, a ako ste propustili imate priliku i u kolovozu i to 11. i 25. kolovoza. – Kako bismo gradili sigurnu i održivu turističku budućnost educirajući najmlađe, povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna, vođenje će biti upriličeno za učenike 8. razreda Osnovne Škole Petar Zoranić iz Nina, napominje Marija Dejanović direktorica turističke zajednice Nina uz poziv svima „Slijedite ‘naše’ stope…“ dodaje kako u Ninu razvijaju održivi turizam vrednujući izvornu baštinu na suvremen način. -Naši gosti nisu prolaznici, oni su na nekoliko dana, a možda i trajno, naši „Ninjani“ i gradu i ljudima vraćaju se uvijek iznova otkrivajući i čuvajući ninsku baštinu za budućnost, zaključuje Dejanović.

Izvor: TZ Nin, foto Boris Kačan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.