Pileći paprikaš s trgancima – isprobajte specijalitet baranjskih majstora na natjecanju u Belom Manastiru

Mađarska kulturna udruga “Pelmonostor” u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i uz partnerstvo Grada Belog Manastira organizira natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša i pripremi trganaca koje će se održati u subotu, 3. kolovoza 2024. godine.

pileći paprikaš s trgancima

Manifestacija će se održati u prostorijama Mađarske kuće, Augusta Cesarca 16, u Belom Manastiru s početkom u 16 sati.

Tridesetak zainteresiranih majstora pilećeg paprikaša i entuzijasta natjecat će se tko će pripremiti najbolji pileći paprikaš i pripremiti tradicionalne trgance odnosno tijesto o jaja, brašna, soli i vode.

pileći paprikaš s trgancima
Izvor fotografije: Turistička zajednica Baranje

Sljubljivanje pileta i trganaca – Okušajte se u pripremi tradicionalne baranjske delicije te ujedno probajte napraviti savršene trgance.

pile i trganci, kotlić
Izvor fotografije: Turistička zajednica Baranje

Recept: Pileći paprikaš s trgancima/ noklicama

Sastojci (za 4 osobe):

  • Rakija
  • Baranjska graševina
  • 1 pile
  • 2 glavice luka
  • ½ kg pilećih želudaca (može i ne mora)
  • 2 žlice slatke paprike
  • Ljuta paprika po želji
  • 2-3 dcl tekuće rajčice
  • 2 l vode
  • 250 g rezanih šampinjona
  • 3-4 režnja češnjaka
  • Sol

Postupak: Prvo nazdraviti s 1-2 rakije (širok izbor, počevši od kajsije, kruške, a dobra je i bijela šljiva). Na sitno nasjeckati luk te ga dinstati 15-ak minuta s 2-3 dcl rajčice i želucima, uz neprestano miješanje. Potom dodati pile koje smo prethodno narezali na dijelove. Dodati slatku i ljutu papriku, te miješati 5-6 minuta. Sipati 2 litre vode. Ovisno od starosti pileta kuhati do 1 sat, a ako ste se odlučili za kokoš, kuhajte do 2 sata. Pred kraj kuhanja dodajte šampinjone, češnjak i sol po ukusu. Tijekom kuhanja, valjalo bi zalijevati grlo baranjskom graševinom. Poslužiti s trgancima ili noklicama.

trganci
Izvor fotografije: Turistička zajednica Baranje

Noklice:

  • 2 jaja
  • Brašno
  • Sol
    Smjesa mora biti gušća od smjese za palačinke. Ubaciti žličicom u paprikaš na kraju kuhanja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.