Mađarska kulturna udruga “Pelmonostor” u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i uz partnerstvo Grada Belog Manastira organizira natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša i pripremi trganaca koje će se održati u subotu, 3. kolovoza 2024. godine.
Manifestacija će se održati u prostorijama Mađarske kuće, Augusta Cesarca 16, u Belom Manastiru s početkom u 16 sati.
Tridesetak zainteresiranih majstora pilećeg paprikaša i entuzijasta natjecat će se tko će pripremiti najbolji pileći paprikaš i pripremiti tradicionalne trgance odnosno tijesto o jaja, brašna, soli i vode.
Sljubljivanje pileta i trganaca – Okušajte se u pripremi tradicionalne baranjske delicije te ujedno probajte napraviti savršene trgance.
Recept: Pileći paprikaš s trgancima/ noklicama
Sastojci (za 4 osobe):
- Rakija
- Baranjska graševina
- 1 pile
- 2 glavice luka
- ½ kg pilećih želudaca (može i ne mora)
- 2 žlice slatke paprike
- Ljuta paprika po želji
- 2-3 dcl tekuće rajčice
- 2 l vode
- 250 g rezanih šampinjona
- 3-4 režnja češnjaka
- Sol
Postupak: Prvo nazdraviti s 1-2 rakije (širok izbor, počevši od kajsije, kruške, a dobra je i bijela šljiva). Na sitno nasjeckati luk te ga dinstati 15-ak minuta s 2-3 dcl rajčice i želucima, uz neprestano miješanje. Potom dodati pile koje smo prethodno narezali na dijelove. Dodati slatku i ljutu papriku, te miješati 5-6 minuta. Sipati 2 litre vode. Ovisno od starosti pileta kuhati do 1 sat, a ako ste se odlučili za kokoš, kuhajte do 2 sata. Pred kraj kuhanja dodajte šampinjone, češnjak i sol po ukusu. Tijekom kuhanja, valjalo bi zalijevati grlo baranjskom graševinom. Poslužiti s trgancima ili noklicama.
Noklice:
- 2 jaja
- Brašno
- Sol
Smjesa mora biti gušća od smjese za palačinke. Ubaciti žličicom u paprikaš na kraju kuhanja.