Pinci pod čerepnjon na ugnjišće oduševile mnoštvo posjetitelja

Prva istarska fešta nakon ukidanja epidemioloških mjera, tradicionalna žminjska preduskrsna manifestacija “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće”, privukla je mnoštvo posjetitelja i oduševila ih bogatstvom programa. Fešta je ove godine vraćena pred publiku na žminjski plac Zad kaštela, u organizaciji Turističke zajednice općine Žminj i Općine Žminj.

Smisao ovog žminjskog događanja je njegovanje i oživljavanje uskrsnih tradicija Istre i Žminjštine, posebno u tradicionalnoj gastronomiji i pratećim uskrsnim običajima.

U tradicionalnom natjecanju, odnosno izboru za najštabeleju pincu, vazmeni kolač i najljepše piturano jaje sudjelovale su domaćice iz cijele Istre, a u ocjenjivanju se našlo 25 pinci, 14 različitih kolača i 12 kolekcija pituranih jaja.

Ocjenjivački žiri odabrao je pobjednike: najbolju pincu ispekla je Rozana Maretić iz Pule, drugo je mjesto osvojila Ana Vitasović iz Vodnjana, dok je trećeplasirana Samanta Macan iz Savičente. Najboljim uskrsnim kolačima proglašene su povetice s orasima i sirom koje je ispekla Darinka Tomišić, a za najljepšu kolekciju pituranih jaja proglašena je ona koju je oslikala Nada Galant.

Pince i kolači su nakon ocjenjivanja i proglašenja najboljih ponuđene na kušanje posjetiteljima manifestacije i nestale su u trenu, a jednako su brzo nestajale i pince koje je na licu mjesta pred publikom mijesila i pod čerepnjon na ugnjišću pekla marljiva ekipa domaćica. Posao je bio višesatni, jer po izvornom receptu tijesto za pincu se mora pažljivo umijesiti i dizati dva puta po sat vremena, a zatim peći pod čerepnjom 45 minuta, no strpljenje publike se isplatilo jer je zalogaj vruće, tek pečene pince, nešto najljepše iz istarske kulinarske tradicije što se uopće može zamisliti.

Pokretno ognjišće na kotačima, na kome su se pod čerepnjon pekle pince, djelo je poljoprivredne udruge Agrorovinj, čiji su ga članovi za ovu prigodu dopremili u Žminj da bi poslužilo za još jednu svrhu: na njemu su pripremane i namirnice za istarsku supu, koju je na svom štandu nudila ova udruga, inače organizator Festivala istarske supe u Rovinjskom Selu i pokretač inicijative za zaštitu umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Osim tradicionalne istarske supe koja se sastoji od zagrijanog i zašećerenog crnog vina u bukaleti, na ognjišću prepečenog domaćeg kruha prelivenog maslinovim uljem i posipanog paprom, na štandu udruge Agrorovinj nudila se i Žminjska supa, kreativna nadgradnja ove tradicijske delicije, u kojoj se umjesto kruha koristi na ognjišću prepečena pinca, a u vino se dodaje i malo kave. Iako zbir ovih sastojaka zvuči neobično, Žminjska je supa ispala vrlo ukusna, bogata mnogim aromama i guštima i sasvim dostojna uvrštavanja među delicije koje Žminjci danas mogu ponuditi svojim gostima.

Još jedna uskrsna tradicija redovito uveseljava program ove žminjske manifestacije: natjecanje u pičenju jaja, igra koja se njegovala širom Istre kao rekreacija nakon obiteljskog uskrsnog doručka ili ručka. Pravila su jednostavna: kuhano jaje se nasloni na neki zid tako da stoji uspravno, natjecatelji ga sa zadane udaljenosti gađaju kovanicom – za ovu prigodu to je bila kovanica od 2 kune. Pobjeđuje onaj natjecatelj čija kovanica ostaje zabijena – ondnosno „zapičena” – u jaje.

Podsjetnik na žminjske uskrsne običaje bila je i ponuda žminjskog Vazmenog pijata s fritajom od
mladog poriluka, kuhanom špaletom i mladim lukom, a na bogatom popratnom uskrsnom sajmu mogle su se kupiti i razne namirnice za obiteljski uskrsni stol, kao što su pince, šparoge, mladi luk, kobasice, kolači, špalete, vino, panceta i druge. Špalete koje su žminjski pršutari sušili i pripremali baš za ovu priliku planule su u vrlo kratko vrijeme, a i na ostalim je štandovima bilo vrlo živo, od onih sa svježim povrćem do onih s vinom, rakijama ili čokoladom.

Podsjetimo još da do 16. travnja na Žminjštini traje i manifestacija „Žminjske vazmene užanci” u sklopu koje žminjski ugostitelji po promotivnim cijenama nude posebne uskrsno-proljetne menije, a više informacija o toj manifestaciji možete naći OVDJE.

Foto: TZO Žminj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.