Pjenušava vina na Plešivici uz doručak na bregima

Pjenušavi plešivički doručak u vinogradu »Chez Suzy« za vikend bila je prava formula za hedonizam na otvorenom. Na Plešivici su vinarije Šember, Dvorska vina Šoškić, Drago Damir Režek i gost iz krašićkog vinogorja  – vinarija Šimanović predstavile svoja pjenušava vina po kojima je ova vinska regija poznata. Uz pjenušava vina gosti su uživali u jagodama i autohtonim proizvodima Zagrebačke županije rudarskoj greblici i copanjeku te domaćim salamama od divljači. Kao najava skoroga Pjenušavoga zagorskoga doručka u Zagorju poslužene su i štrukle, zlevanka, sirevi, čokoladne pjenice i čokoladna torta.

Novost ovogodišnjeg izdanja Pjenušavog doručka bila je vođeno sljubljivanje hrane i vina. Prema ideji domaćice Suzane Košćak, na događaju su kuhali studenti gastronomije Izabela Andrašić, Adrian Karačić, Filip Poštenik, Bruno, Karić. Jelovnici su se sljubljivali s pjenušcima – nakon obilnoga doručka na kojem su dominirali sirevi i jagode, nastavilo se s netom pečenom domaćom focacciom i  tatarskim biftekom koji su budući kuhari spravljali pored gostima – bio je to pravi »cooking show«, a nakon toga iz male tople kuhinje pune originalnih ideja izašla su tri ukusna rižota – prvi sa jabukom i celerom, drugi od šparoga, treći  od jagoda.  Dodatna radost sljubljivanja bili su domaći kolačići »macarons« s pjenušcima. Zahtjevno, ali ciljano odabrano –  žuti kolačići s kremom od limuna bili su par bijelim pjenušcima brut, a roza pjenušci složili su se uz roza kolačiće kiselkaste kreme od jagoda. Macaron kolačiće izradila je studentica gastronomije – Ana Tokić.

Oku je godilo, nepce je slavilo, a vina su se sljubila. Zalogaji opčinili, a gosti su istinski uživali. Na neobaveznom, profinjenom druženju dodatna je zanimljivost bilo predstavljanje jednog novog vina svake vinarije tzv. »En primeur Plešivica“. U ovome dijelu programa vinarija Šember predstavila je svoj novi  Chardonnay  2020,  vina Šoškić  – Sauvignon blanc 2020, Vina Drago Damir Režek – Pinot crni 2017, vina Šimanović predstavila su  Frankovku 2017. Posebno iznenađenje dana bio je vinjak Šoškić  – mnogi nisu znali da ovakav biser postoji na Plešivici, s guštom su ga pijuckali, gospoda su ga »začinila« cigarama, a dame cigarilosima. Kao dodatni začin čudesnoj ladanjskoj atmosferi, nalik provansalskoj, poslužili su starinski rekviziti iz kazališta Komedija kao i stolovi i pribor iz DVD Plešivica.

Oduševljeni gosti, ljubitelji pjenušaca, ali i vinski znalci – sommelieri, enolozi, vinski trgovci, u ugodnim su razgovorima s vinarima upoznavali plešivička vina i birane zalogaje te potencijale raznih oblika turističke ponude Plešivice u kontekstu brendiranja vinske destinacije i cijeloga vinogorja kroz ciljane, manje događaje.

Izvor: Salon pjenušavih vina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.