Pjenušavi plešivički doručak u vinogradu »Chez Suzy« za vikend bila je prava formula za hedonizam na otvorenom. Na Plešivici su vinarije Šember, Dvorska vina Šoškić, Drago Damir Režek i gost iz krašićkog vinogorja – vinarija Šimanović predstavile svoja pjenušava vina po kojima je ova vinska regija poznata. Uz pjenušava vina gosti su uživali u jagodama i autohtonim proizvodima Zagrebačke županije rudarskoj greblici i copanjeku te domaćim salamama od divljači. Kao najava skoroga Pjenušavoga zagorskoga doručka u Zagorju poslužene su i štrukle, zlevanka, sirevi, čokoladne pjenice i čokoladna torta.
Novost ovogodišnjeg izdanja Pjenušavog doručka bila je vođeno sljubljivanje hrane i vina. Prema ideji domaćice Suzane Košćak, na događaju su kuhali studenti gastronomije Izabela Andrašić, Adrian Karačić, Filip Poštenik, Bruno, Karić. Jelovnici su se sljubljivali s pjenušcima – nakon obilnoga doručka na kojem su dominirali sirevi i jagode, nastavilo se s netom pečenom domaćom focacciom i tatarskim biftekom koji su budući kuhari spravljali pored gostima – bio je to pravi »cooking show«, a nakon toga iz male tople kuhinje pune originalnih ideja izašla su tri ukusna rižota – prvi sa jabukom i celerom, drugi od šparoga, treći od jagoda. Dodatna radost sljubljivanja bili su domaći kolačići »macarons« s pjenušcima. Zahtjevno, ali ciljano odabrano – žuti kolačići s kremom od limuna bili su par bijelim pjenušcima brut, a roza pjenušci složili su se uz roza kolačiće kiselkaste kreme od jagoda. Macaron kolačiće izradila je studentica gastronomije – Ana Tokić.
Foto: Salon pjenušavih vina
Oku je godilo, nepce je slavilo, a vina su se sljubila. Zalogaji opčinili, a gosti su istinski uživali. Na neobaveznom, profinjenom druženju dodatna je zanimljivost bilo predstavljanje jednog novog vina svake vinarije tzv. »En primeur Plešivica“. U ovome dijelu programa vinarija Šember predstavila je svoj novi Chardonnay 2020, vina Šoškić – Sauvignon blanc 2020, Vina Drago Damir Režek – Pinot crni 2017, vina Šimanović predstavila su Frankovku 2017. Posebno iznenađenje dana bio je vinjak Šoškić – mnogi nisu znali da ovakav biser postoji na Plešivici, s guštom su ga pijuckali, gospoda su ga »začinila« cigarama, a dame cigarilosima. Kao dodatni začin čudesnoj ladanjskoj atmosferi, nalik provansalskoj, poslužili su starinski rekviziti iz kazališta Komedija kao i stolovi i pribor iz DVD Plešivica.
Foto: Salon pjenušavih vina
Oduševljeni gosti, ljubitelji pjenušaca, ali i vinski znalci – sommelieri, enolozi, vinski trgovci, u ugodnim su razgovorima s vinarima upoznavali plešivička vina i birane zalogaje te potencijale raznih oblika turističke ponude Plešivice u kontekstu brendiranja vinske destinacije i cijeloga vinogorja kroz ciljane, manje događaje.
Izvor: Salon pjenušavih vina