Pješačenje Hrvatskom: Staza sedam slapova

Staza sedam slapova jedna je od najpoznatijih i najljepših staza za pješačenje Istrom, iako za ovu stazu znaju ljubitelji pješačenja i planinarenja u cijelom svijetu. Ova staza našla se čak i u njemačkim i engleskim vodičima “Pješačenje po Hrvatskoj”. Staza je najljepša u proljeće o jesen kada zapravo i možete uživati u zvukovima i prizoru slapova koji su tada najbujniji. Ljeti ćete slapove rijetko pronaći.

Zanimljiv krajolik u kojem se brda stapaju s proplancima i starim gradićima te selima uz brojne pritoke rijeke Mirne neodoljiv su poziv za posjet Buzeštini. Inače ova staza je duga oko 14 kilometara i za ovu šetnju trebat će vam oko pet sati šetnje s pauzama i pripremite se jer nije nimalo laka. O tome kakvi prizori vam se otvaraju najbolje svjedoče fotografije i video zapisi koje možete pronaći na Facebook stranici Staza 7 slapova – Buzet. Dean Prodan lokalni je vodič i turistički djelatnik koji poznaje svaki kamenčić ove staze i kojeg smo ovu subotu zatekli u vikend turi stazom koje je kako kaže zanimljiva u svako doba godine, a posebno u proljeće i jesen zbog slapova koji su bujni i močno huče, ali i zbog boja koje pronalazimo u prirodi. U proljeće ovom stazom možete i u šparoge, ali pazite na poskoke koje ćete lako otjerati lupanjem štapovima za hodanje po zemlji.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Dean nam je ispričao i jednu zanimljivost: Ljudi iz Kotli jako glasno pričaju i to baš zbog žubora vode koji je kroz povijest prisutan i mještani se s moćnom vodom moraju nadglasavati. I dan danas to osjetite u njihovom glasu. Zanimljive priče pronaći ćete hodajući ovom posebnom i zanimljivom stazom koja vam otkriva mistične ljepote Istre u svim godišnjim dobima. Ljeti zelenilo i bogata vegetacija oduzimaju dah, u jesen kiše pune rijeku i stvaraju obuzimajući huk vode koja se prelama preko stijena, zimi kada zaleđene kapljice vode stvaraju neobične vizure ili u proljeće koje prvim zrakama sunca mami vjesnike proljeća i prve životinje na svjetlost dana.

Slap Bačva. Nakon kiše voda ima boju lapora i vapnenca.. a zvuk tako umiruje.. 🎶🎶

Objavljuje Staza 7 slapova – Buzet u Četvrtak, 11. lipnja 2020.

Svojim većim dijelom staza prolazi uz tok rijeke Mirne te pokraj sedam atraktivnih slapova, dok u svojem prvom dijelu prolazi buzetskom trim stazom i šetnicom. Prvi slap do kojeg stižete stazom visok je 5 metara, a jezerce kojem puni vodu široko je čak 24,4 metra. Nakon što se prvi dojmovi slegnu, očekuje vas drugi slap, nešto viši. Slap Bačva visine 8,8 metara i širine 5,8 metra stvara jezerce nešto manje od prvog, širine 12,1 metar. Ovdje se nalaze i ulazi u rudarska okna. Manje je poznato kako se kameni sugljen sredinom 19. stoljeća vadio i na Buzeštini i to iz rudnika ispod Selca. Radovi u ovim ugljenokopima krenuli su 1854. godine i trajali su kratko, svega nekoliko mjeseci zbog male količine ugljena. Vjerojatno je obustavi radova presudila i udaljenost lokacije te loša cestovna povezanost.

Slijedi najveća atrakcija na stazi slap Vela peć visok čak 26 i pol metara i širok 5,6. Ovo je pravo mjesto za predah uz fotografiranje i divljenje ovom gorostasu rijeke Mirne. U nastavku staze očekuje vas slap Mala peć visok 4 i širok 3 metra. Prava atrakcija uz vodu slijedi dalje na putu dolaskom na slap Kotli, visine 12 i širine 7 metara. Na ovom području sačuvana je i stara mlinica s koje se pruža pogled na jezerca i slapove, a svakako razgledajte Kotle, obnovljeno staro selo. U ljetnim mjesecima kupanje je ovdje pravo osvježenje te svakako ne zaboravite kupaći kostim.

Kada nježno šušti Zagon.. 🎶.. ime je dobio po visokoj litici iznad sebe…

Objavljuje Staza 7 slapova – Buzet u Nedjelja, 14. lipnja 2020.

Staza od pitoresknih Kotli dalje vodi do slapa Ispod stare kave, odnosno kamenoloma. Svojom visinom od 7,9 i širinom od 2 i pol metra stvara jezerce širine 16 metara. I tako stižete do posljednjeg slapa Grjak visine 8,2 metra čije je jezerce široko čak 35,4 i duboko 6,1 metar.

Detaljnu mapu staze pronađite ovdje.

Uz obilazak ovih prirodnih fenomena, nemojte zaboraviti i na zanimljivu činjenicu da se uz stazu nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća. Naime, most sv. Jožefa ili kako se još naziva Francuski ili Napoleonov most, no doznajte na turi uz vodiče je li to zapravo tako i kako je zapravo most dobio ime. Ovaj most je omiljeni foto point na stazi te iskoristite priliku za stvaranje još jedne trajne uspomene na šetnju jednom od najljepših staza u Istri.

I kada šetate ovom stazom sjetite se kako u prirodi možete ostaviti samo trag vaših stopala. Ovi vrijedni volonteri redovito čiste stazu stoga nemojte bacati smeće.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naslovna fotografija: Dean Hum

Izvor: Istra.hr

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.