Planinarenje na Lošinju? Otkrijte Osoršćicu

Za jutarnje buđenje dovoljno je s prvim zrakama sunca udahnuti punim plućima i prošetati. Na Lošinju se nalazi više od 250 kilometara šetnica, a jedna od najatraktivnijih, koja je zapravo planinarska staza je ona koja vodi do najvišeg vrha otoka Lošinja – put prema planini Osoršćica.

Proteže se uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja, od mjesta Ćunski do Osora – starog antičkog grada. Duga je oko 20 kilometara s najvišim vrhom zvanim Televrina (588m). Prva je planina jadranskog otočja koja je privukla pažnju turista, među kojima svakako treba spomenuti austrougarskog prestolonasljednika Rudolfa Habsburga, koji se davne 1887. godine popeo na Osoršćicu. Poznata po brojnim spiljama, poput spilje sv. Gaudencija (osorskog biskupa), koja se nalazi ispod vrha Televrina s istočne strane. Tu je i Vela Jama koja se nalazi sa zapadne strane Televrine, velika i do četrdeset metara, a tu su pronađeni najstariji tragovi ljudi koji su se u njoj sklanjali, tragovi stari i do 10 tisuća godina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na vrh se može krenuti iz pravca Nerezina i Osora, a oni najizdržljiviji mogu krenuti iz pravca Ćunskog preko cijele transverzale. S vrha, kao nagrada Vas čeka predivan pogled na cijeli lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit, a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava te otoka Raba, Paga i Silbe.

Na Osoršćici posjetite i crkvicu sv. Nikole (Mikul), gdje se svake godine na dan sv.Ane (26. srpnja) služi misa.

Na kraju vašeg puta Osoršćicom, okrijepite se u planinarskom domu Sv. Gavdent, koji je u ljetnim mjesecima otvoren svakodnevno, dok je u ostalim mjesecima otvoren vikendom. Osošćica je pravi izazov za planinare, ali i za sve one koji uživaju u pješačenju.

Nalazi se na sjevernoj strani planine Osoršćice, na vrhu Mažova gora (274 m). Planinarskim domom upravlja planinarsko društvo „Sv. Gavdent“ , dom je otvoren u periodu od 1. travnja do 1. listopada svakim danom, a ostatak godine radi vikendom.

Planinarski dom nudi svima jednostavna jela (roštilj, gulaš, juhe…) i osvježavajuća pića te raspolaže smještajnim kapacitetom za 16 osoba u zajedničkoj spavaonici, terasom s 50 sjedećih mjesta i salonom za 20 osoba. U planinarskom domu nema tekuće vode, struja je na agregat, a sanitarni čvorovi su odvojeni od objekta. Smještaj u domu moguć samo članovima planinarskih društava.

Planinarski dom nekada je bila talijanska karaula, koja je služila kao vidikovac budući da se od tamo pruža prekrasan pogled na otoke Susak, Unije, vrhove Učke i Velebita te mjesta Osor, Ustrine i Martinšćica. Do planinarskog doma se najlakše može doći iz pravca Osora, pješke otprilike 60 minuta, a veći dio se može ići osobnim automobilom, dok oni koji imaju terensko vozilo mogu i cijeli put.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.