Plešivička vinska cesta oslikava čisti hedonizam: Sočna vina, vinogradi i biciklizam

Na pola puta između Zagreba i Karlovca smjestio se gradić Jastrebarsko, pravi raj na hrvatskom tlu poznat i po popularnom nazivu Jaska. Nestvarno lijepi brežuljci, osunčani vinogradi i brojne biciklističke staze tek su djelić turističke ponude ovog divnog kraja. Ono što uistinu privlači posjetitelje i stvara neprekidivu vezu između njih i Jaske upravo su ljudi (Jaskanci i Jaskanke); domaćini koji doprinose tome da grad oduvijek i zauvijek diše nekom domaćom atmosferom gdje smo svi svoji i nitko se ne osjeća kao stranac.

Prizori kao iz bajke

Ovaj grad nosi laskavu titulu „Europskog grada budućnosti“, a sadašnjost je takva da posjetiteljima nudi nevjerojatno prostrane i očuvane pitoreskne krajolike, čistu izvorsku vodu te brojne kulturne spomenike. Jedan od njih je i dvorac Erdödy čiji perivoj oduzima dah i vodi vas u neka stara vremena kada je život izgledao nešto drukčije no danas. Bogati pejzažni prostor čuva autohtone primjerke hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba, no sam dvorac djeluje zapušteno i nesređeno, iako je time uistinu poseban i lako uočljiv.

Nadodaje i da se uz perivoj nalazi i prva javna garaža s električkim biciklima koje je moguće unajmiti te da postoji i mobilna aplikaciju Jaska bike koja omogućuje cikloturistima drukčije upoznavanje jaskanskog kraja i sigurnim navođenjem po osam tematskih biciklističkih staza s više od 250 km označenih biciklističkih staza koju je moguće skinuti besplatno na app store-u i play store-u. Jedan od najboljih načina za upoznavanje nekog grada svakako je upoznavajući krajolik i skrivena mjesta, a biciklizam tu dobiva na značenju.

Jaska omogućava svojim posjetiteljima brojne označene i neoznačene staze za bicikliranje, a djelić ponude je i brdski biciklizam na poznatom planinarskom izletištu Japetiću što oduševljava brojne avanturiste i rekreativce. Moguće je i isprobati električne bicikle. Za ljubitelje adrenalina tu je i motocross, te se u blizini Jastrebarskog na Mladini, nalazi jedna od najzahtjevnijih staza u Europi. Ljubitelji jahanja, trčanja, planinarenja, tenisa i streljaštva u ovom dijelu Hrvatske također će doći na svoje jer Jaska i okolica nude nezaobilazne rute za njih koje jednostavno moraju posjetiti barem jednom u životu.

Hedonistička vinska cesta Plešivica prava je atrakcija

No, ono što zasigurno oduševljava sve posjetitelje bez obzira na to radi li se o pustolovima i avanturistima ili onima koji samo žele uživati u prirodi zasigurno je bajkovita vinska cesta s beskrajnim pogledom na prirodne ljepote ovoga kraja. Plešivička vinska cesta otvorena je još 2001. g. , a čak četrdesetak vinara tamo je pronašlo svoj djelić mira i hedonizma koje nastoje prenijeti svojim posjetiteljima bogatom gastronomskom ponudom domaćih specijaliteta te nenadmašivim vinskim kartama koje nude domaća vina zbog čije je kvalitete gotovo pa nemoguće odbiti čašu, dvije više od planiranog, a dobra je vijest i da neki objekti nude prenoćište.

Preko stotinjak autohtonih vrsta grožđa nalazi se na Plešivici, a neke od poznatijih sorti su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj. Mnogi objekti nude i mogućnost degustacije vina i zakuski od sira, mesnih narezaka i domaćih pogača i savijača, a zapečeni štrukli sa smeđim šećerom nezaobilazna su slasna delicija ovoga kraja koja će oduševiti i najizbirljivije posjetitelje. Jedan od poznatijih restorana na prekrasnim obroncima Plešivice je restoran Ivančić koji ne samo da nudi odličnu gastronomsku ponudu i širok izbor vina te ljubaznost usluge uz zanimljivu priču o pjenušcima koji sazrijevaju u Jadranskom moru, nego je ono što upotpunjuje idealan dojam prekrasan pogled s terase na vinograde i ostala naselja koja se nalaze u blizini.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.