Plešivički vinari uspješni na svjetskom natjecanju Portugieser Du Monde

Na deveto ocjenjivanje Portugieser du Monde, u organizaciji vinske regije Villány Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. i vinskog časopisa Pécsi Borozó, pristiglo je 70 uzoraka vina iz sedam zemalja prema kategorijama: mladi portugisci iz redovne berbe, zatim portugisci berbe 2022. godine, portugisci berbe 2021. i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 50% te bijela, rosé i pjenušava vina od sorte portugizac s najmanje 85% portugisca.

U sklopu ovog događaja, domaćini Mađari imali su priliku ugostiti ocjenjivače iz pet zemalja – Nizozemske, Hrvatske, Austrije, Srbije i Slovenije. Tijekom posjeta Villányju i Pečuhu, ocjenjivači su imali priliku posjetiti nekoliko vinarija.

István Ipcacs-Szabó, potpredsjednik Vijeća vinske regije Villány i Zoltán Győrffy, direktor ocjenjivanja, uručili su u pečuškom Lapidariju šampionska priznanja te zlatne i srebrne medalje vinarima na javnoj degustaciji Portugieser Du Monde u nazočnosti oko 250 entuzijastičnih ljubitelja ove sorte.

Medalje kao priznanje za plešivička vina

Plešivički vinari osvojili su četiri srebrne medalje, a to su redom: vinarija Gregorić Željko za pjenušac La Pjen 2020 (1), OPG Majcenović za pjenušac Blanc de Portugieser 2022 (1), Vinogradarska kuća Braje za Portugizac 2022 (1) te Josip Braje za Purtugizec barrique 2017 (1).

– Plešivica je još jednom svijetu pokazala svoju kvalitetu i potvrdila status najperspektivnije vinske regije. Upravo su vina, između ostalog, motiv dolaska u naš kraj, a posjetitelji sve više prate napredak koji pokazuju naši vinari. Posebno smo ponosni kad ovakav uspjeh postižemo s tradicionalnim proizvodom – portugiscem, koji je uz pjenušce zaštitni znak Plešivice, rekla je Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog.

– Boutique vinarije iz plešivičkog vinogorja, jedne od najpoznatijih hrvatskih vinskih regija, osvojile su nagrade s različitim stilskim izražajima, pjenušcima, mladim te odležanim barrique portugiscima, dakle s novim stilskim izričajima. Ovo je veliki uspjeh kako za nas, tako i za Plešivicu, a ujedno je i potencijal za rast tradicionalne zagrebačke robne marke koja je i dalje vrijedna pažnje, zaključio je Željko Gregorić, plešivički vinar koji je i ove godine osvojio srebrnu medalju za svoj pjenušac La Pjen.

Vinarije Udruge Portugizac Plešivica već su poznate u Hrvatskoj po svojim kvalitetnim vinima, a ovaj uspjeh im je pružio priliku da se predstave i na međunarodnoj razini. Više informacija o festivalu možete pronaći ovdje.

Fotografije: Portugieser Du Monde

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.