PLITVIČKA JEZERA: Na Medveđak vodi planinarska staza na kojoj prostor dijelite s najvećom zvijeri Plitvica

spot_img

U davna vremena dok su ljudi prirodu ovog kraja gledali s dubokim poštovanjem, što zbog gustih i neprohodnih šuma, što zbog blizine granice dvaju svjetova, nadjenuše ovom kraju ime „Vražji vrtal“. Izoliranom i slabo poznatom području u kojem se ispredahu legende o Crnoj Kraljici, vilama jezerkinjama, oštrim zimama, kršnim gorštacima i šumskim zvijerima, ostade ovaj naziv sve do početka devetnaestog stoljeća.

Koncem tog stoljeća otkrivaju ga i sve češće navraćaju ovamo okrunjene glave. Zanimljivo je kako na Medveđak vodi jedna od najstarijih planinarskih staza u Parku. Još 1894. g. izgrađena je staza koja je vodila na vrh Tupi Medveđak, a 1900. prilikom boravka austrijske princeze Blanke, Kraljevski šumarski erar izgradio je stazu koja je od hotela vodila do vrha Oštrog Medveđaka koja je u njenu čast nazvana Blankin put. Blanka je bila španjolska princeza udana za nadvojvodu Leopolda Salvatora  s kojim je imala desetero djece.

Staza je skladno uklopljena u krajobraz i pokazuje iznimnu pažnju koja se je već tada pridavala zaštiti ovog područja. Medveđak, šumovita gorska kosa duga 8 km, koja se pruža kao sjeverozapadni nastavak Plješivice i danas je jedno od najatraktivnijih mjesta sa kojeg se svim zaljubljenicima u prirodu: planinarima, posjetiteljima; pruža panoramski pogled na dio Plitvičkih jezera i čitavo područje između Male Kapele i Ličke Plješivice. 

Medveđak ima tri vrha: Oštri Medveđak visok 889m iznad mora, Tupi Medveđak  koji se uzdiže 868 m i Turčić visine 801 m iznad mora.

S Oštrog Medveđaka  dobro se vidi planina Lička Plješivica, Drežnik Grad i Ličko Petrovo Selo te  dolina rijeke Une i okolica Bihaća u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Tupi Medveđak posebno je zanimljiv u proljeće dok šuma nije još olistala ili u jesen kada već otpadne list pa se s njega pruža inpresivan panoramski pogled na 6 gornjih jezera:Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Gradinsko Jezero i Kozjak.

Najniži vrh Medveđaka Turčić daje pogled na najveće plitvičko jezero Kozjak i okolicu Velikog Slapa.

Bukva, ova kraljica plitvičkih šuma svojim krošnjama pokriva stazu pa je uspon njom i za najvrelijih dana ugodan i relativno lagan. Medveđak se spominje još u srednjem vijeku kao mjesto gdje su graničile Gacka i Drežnička župa. Stari zapisi navode da su ove dvije starohrvatske  župe graničile na mjestu zvanom stopa medvjeda.

…ad lapidem, qui vocatur Pes Ursi”

“…na međi, zvanoj Stopa Medvjeda”

Osim bukve,  od drveća ovdje raste javor, gluhi javor, divlja trešnja a rjeđe nalazimo jelu, smreku i gorski brijest. Sloj grmlja čine lijeska, žestika,  crveno pasje grožđe. Posebnost staze koja povezuje vrhove Medveđaka su stare bukove šume prepuštene prirodnom razvoju. Upravo je to jedan od uvjeta bogatstva i raznolikosti ovog područja biljnim i životinjskim svijetom, posebno vrstama koje su zbog sve manjeg broja takvih staništa u svijetu rijetke i ugrožene.

Imajte na umu da prilikom obilaska ove planinarske staze dijelite prostor s medvjedom, najvećom zvijeri naših šuma po kojem je Medveđak i nazvan, ali i vukom i risom zatim srnom, lisicom, kunom, divljom svinjom, puhom te ostalom brojnom faunom.

Duž staze postavljeni su poučni panoi koji upoznaju posjetitelja sa šumskim ekosustavom te drugim prirodnim posebnostima i znamenitostima. Potpuni doživljaj Nacionalnog parka Plitvička jezera nije moguć bez upoznavanja šumskih ekosustava koji prekrivaju više od tri četvrtine njegove površine.

Poučna staza ima za cilj približiti ovaj šumski ekosustav posjetiteljima koji svoj boravak u Nacionalnom parku Plitvička jezera žele, uz aktivni odmor, obogatiti i edukacijom o šumama i šumskim ekosustavima.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.