Plitvički maraton – maraton za odmor duha i tijela

Ovo nije još jedna priča o Plitvičkim jezerima, ovo je jedna od malo neispričanih priča o tom predivnom krškom fenomenu koji desetljećima privlači veliki broj posjetitelja, a jednom godišnje u velikom broju ih posjeti i ona ekipa koja zatvara ceste po gradovima, oni koji ne znaju što je hladnoća ili kiša, oni koji čuju komentare “od koga bježiš” ili tome slično, oni koji imaju kodno ime; trkači!

A oni obožavaju Plitvice! Kad jednom trkaču omogućiš da se iz betonske džungle preseli na jedan ili dva dana u zelenu oazu, svježim zrakom zamjene smog velegrada, budite sigurni da nigdje nećete vidjeti sretnija lica, koja trče uzbrdo, jer ako ste probali trčati uzbrdo znate da osmjeh tu ne stanuje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ugostit će ih Atletski klub Plitvice koji je organizator utrke i njihov alfa i omega Leopold Špehar koji svoju strast vuče iz trčanja ali isto tako i iz turizma jer je uveliko poznato kako je sigurno najbrži turistički vodič na Plitvicama ali sigurno i jedan od najbržih u Hrvatskoj.

Entuzijast koji je preuzeo u svojem kraju organizaciju utrke u nacionalnom parku, gdje su tehničke mogućnosti ograničene, gdje se trebaju svladati brojne prepreke kako bi se omogućilo svim sudionicima, a njih bude oko 2.000, da sretni i zadovoljni ponesu medalju kući. Nisu svi te sreće da u istoj godini posjete nacionalni park kao turisti i kao trkači jer startni brojevi se rasprodaju brzo, a kao što je slučaj i za ulaznice u nacionalni park tokom ljetnih mjeseci interes je enorman.

Staza ove utrke je predivna, malo teža od ostalih utrka jer je dosta velika razlika u visinama, ali sve je to zanemarivo s obzirom da trčite pokraj 16 jezera, nebrojeno puno slapova kako malih tako velikih i po stazama koje su inače rezervirane za 2 milijuna posjetitelja koji svake godine posjete nacionalni park.

Utrka je turistički potencijal na svjetskoj razini u koji treba još mnogo financijskog ulaganja, ali i ulaganja od strane turističke zajednice i lokalne samouprave jer najbolje što vam se može dogoditi u turizmu je da goste vratite na istu lokaciju u istoj godini, no s drugim sadržajem. Ovo je najstariji maraton u Hrvatskoj i na ovom trenutnom valu popularnosti trčanja koje je u velikoj ekspanziji, vrijeme je da se tu utrku stavi na svjetsku scenu trčanja na kojoj zaslužuje biti. Benefite od toga mogu dobiti svi koji su uključeni u ovu utrku, od samog nacionalnog parka, organizatora, lokalnih iznajmljivača, restorana koji nude gastro specijalitete tog kraja, ali najviše benefite mogu dobiti trkači koji uvijek žele sudjelovati na utrkama koje su na vrhunskom organizacijskom levelu.

Plitvički maraton je utrka na 42 km ali u ponudi ima i polu maraton i utrku na 5 km koja se održava u lipnju ali zbog covid-19 okolnosti ove godine je prebačen za studeni.

Ukoliko vam cestovna utrka tog tipa nije zanimljiva ekipa iz atletskog kluba Plitvice su vam pripremili i trail utrke; Barać forest trail (26.10.)i Rastoke trail (06.09.), gdje još dublje možete zaroniti u zelenilo ovog kraja.

Za svih koji nisu bili, za kraj evo nekoliko sugestija za putovanje gdje odlaskom na utrku možete odmoriti tijelo i duh, koliko god to kontradiktorno zvučalo.

  • Smještaj pronađite kod lokalnih iznajmljivača koji nude vrhunski smještaj u mjestima nedaleko od samog nacionalnog parka, Mukinje, Slunj, Grabovac, Rakovica, Rastoke…
  • Posjetite i Rastoke, mjesto nedaleko od nacionalnog parka koje se smjestilo na obalama rijeke Slunjčice koja se ulijeva u Koranu, specifično po sedrenim barijerama i kućama koje se nalaze na njima.
  • Obavezno uživati u gastro ponudi Ličkog kraja i ponudi lokalnih jela gdje je preporuka probati svježu pastrvu s prilogom, divljač u svim oblicima i svim vrstama variva, svježe sireve, tradicionalne uštipke, savijače od jabuka ili drugog voća, gdje su sve namirnice iz lokalnih OPG-ova ili iz domaćih voćnjaka
  • Otkrijte biciklističke staze, posjetite ranč jelena ili nekoliko adrenalinskih parkova koji se nalaze u blizini.
  • Ako tražite drugačiji način obilaska kraja a da nije biciklom ili trčanjem tu je preporuka da iskusite netaknutu prirodu jahanjem konja kroz šume Like.
Članak se nastavlja ispod oglasa

Dođite, doživite i odmorite se na Plitvičkom maratonu!

*Fotografije su preuzete s Facebook stranice uz dopuštenje vlasnika stranice i s privatnog profila Leopolda Špehara

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.