Plitvički slapovi Milke Trnine i deserti u čast operne dive

U Nacionalnom parku Plitvička jezera na Donjim jezerima nalaze se slapovi Milke Trnine poznate hrvatske operne pjevačice rođene u Vezišću u Općini Križ 1863. godine. Umrla je iznenada u Zagrebu, 18. svibnja 1941. godine u vrijeme Drugog svjetskog rata te je trebalo dvije godine da vijest o njenoj smrti obiđe svijet. Posljednja želja bila joj je da se lijes s njenim tijelom spusti u zemlju uz zvuke hrvatske himne Lijepa naša domovino.

Proslavila se izvedbom tragičnih heroina Wagnerovih opera. Hrvatska operna diva svjetskog glasa koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća svojim opernim izvedbama oduševljavala je publiku u Zagrebu, Leipzigu, Grazu, Bremenu, Münchenu, Londonu, New Yorku, Cincinnatiju, Chicagu, Bostonu, Rimu. Bavila se humanitarnim radom, a prilikom koncerta održanog u Hrvatskom narodnom kazalištu 1897. godine, sav prihod darovala je tadašnjem Društvu za poljepšanje i uređenje Plitvičkih jezera i okolice. Stoga su njoj u čast jedan od najljepših slapova na Donjim jezerima, slap između Milanovca i Gavanovca nazvali njenim imenom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jedini su to slapovi na Plitvičkim jezerima imenovani u čast neke osobe i to još za njenog života. Ove godine obilježava se 80. godišnjica njene smrti, a slastičari na Plitvicama inspirirani Trninom, osmislili su dva čokoladna deserta Cappello i Čoko-simfoniju, koje možete kušati u hotelu Jezero, restoranu Poljana i buffetu Slap na Ulazu 1 u Park uz zvuke klasične glazbe iz opera u kojima je pjevala operna diva.

Nacionalni park Plitvička jezera i u svibnju ima akcijske cijene i pojedinačna ulaznica za odrasle je 80 kuna. Podsjetimo puna cijena u ovom dijelu godine je 180 kuna, što je popust veći od 80%. Studenti plaćaju ulaznice 50 umjesto 110 kuna, a djeca od 7 do 18 godina 35 kuna, umjesto 50. Snižene su i cijene dvodnevnih ulaznica za odrasle iznose 120, za studente 70, a za djecu 60 kuna.

Naslovna fotografija: Općina Križ

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.