“Homo na jidra” manifestacija za sve ljubitelje mora

U Malinskoj se i ove godine održava regata tradicijskih barki na jedra, pod nazivom “Homo na jidra – Memorijal Nikola Jurić”. U ovoj trodnevnoj manifestaciji, koja traje do 12. rujna, moći će uživati svi ljubitelji mora kroz regatu, eko-etno sajam, predavanje o nekadašnjoj navigacijskoj opremi, noćnu plovidbu tradicijskih barki u malinskarskoj vali popraćenu glazbenim i svjetlosnim efektima uz vatromet, kao i edukativnu radionicu na trgu uz demonstraciju brodograditeljskih vještina, promenadni nastup klape Intriga na moru, te prigodni koncert Gorana Karana i Vagabundo benda u centru Malinske.

Cijelu manifestaciju, treću po redu, prati i bogata gastro ponuda lokalnih ugostitelja u narednom vikendu koji su za sve posjetitelje pripremili autohtone otočke specijalitete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U terminu od 10. do 19. rujna u velikoj vijećnici općine Malinska – Dubašnica biti će otvorena izložba pomorskih karata, te brodske mjerne i navigacijske opreme vrsnog i cijenjenog graditelja nagrađivanih brodskih modela, Željka Skomeršića iz Krka, koji je tokom godina sakupio je zavidnu zbirku vrijednih artefakata vezanih uz umijeće brodogradnje i plovidbe, kao svojevrsni nusprodukt višegodišnjeg istraživanja povijesne građe za što precizniju izradu svojih maketa.

Na ovoj je izložbi prikazan samo maleni djelić bogate kolekcije koja i po obimu i po povijesno-kulturnoj vrijednosti ima muzejsku razinu. Zahvaljujući kolekcionarima poput Željka Skomeršića, povijest tradicijske brodogradnje i plovidbe duboko usađene u otočni identitet, ostaju sačuvane od zaborava.

Više o manifestaciji “Homo na jidra – Memorijal Nikola Jurić” možete pronaći na POVEZNICI.

Fotografije: Turistička zajednica Općine Malinska – Dubašnica

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.