U Konobi Marino u Gračišću održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen početak gastronomske manifestacije Šetimane fritaja središnje Istre. Na konferenciji su sudjelovali Sanja Kantaruti – direktorica Turističke zajednice središnje Istre, Svetlana Buljan – vlasnica Konobe Marino, Stanislav Briškoski, predsjednik ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije, a sve je prisutne pozdravio načelnik općine Gračišće – Ivan Jeromela.

Manifestacija Šetimane fritaja središnje Istre će se odvijati od 29. ožujka do 21. travnja 2024. godine u ugostiteljskim objektima Turističke zajednice središnje Istre.
U navedenom će razdoblju ugostitelji nuditi fritaje – tradicionalni istarski objed u kombinacijama raznih sastojaka. Među njima će glavno mjesto zauzimati samoniklo bilje dostupno na području Istre upravo u proljetnom razdoblju, kao što su šparuge, rukola i hmelj uz, naravno, domaća jaja.

Cijene fritaja kretat će se od 5 do 10 eura, a kušati ih možete u sljedećim ugostiteljskim objektima:
- Konoba Dišpet: Fritaja od šparoga i pršuta | 7 €, Fritaja od tikvica, gljiva i luka | 6 € i Fritaja s tartufima | 10 €
- Konoba Jelenić: Fritaja s vazmenim lukom, Fritaja sa špaletom, Fritaja s tartufima, Fritaja s domaćom kobasicom | 9 €
- Tomažova konoba: Fritaja sa šparugama i pancetom, Fritaja s pršutom i rokulom, Fritaja s tartufima, Fritaja s mladim lukom i mladom špaletom | 8 €
- Konoba Marino: Fritaja s mladim (vazmenim) lukom, Fritaja s hmeljom, Fritaja s pancetom | 5 €

Organizator gastronomske manifestacije je Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizator Udruženje obrtnika Pazin uz potporu Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije. Više informacija o manifestaciji dostupno je na POVEZNICI.
Također, Smotra vina središnje Istre održat će se tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja 2024.