Kotli – skrivena tajna središnje Istre koju morate otkriti

Tu Mirna susreće život u davnom bogatstvu mlinova vodenica, dok stari most još uvijek spaja zemlju i vodu u očekivanju povratka. Tu se divovi odmaraju. Kotli su nekada bili gospodarski najjače selo na Humštini s nadaleko poznatim mlinarima i krojačima. Tamošnji mlin još uvijek odolijeva vremenu.

Danas su Kotli zaštićena ruralna sredina sa sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima. Kroz selo protječe rijeka Mirna, padajući u slapovima preko stijena, dubeći u kamenu kotlaste udubine po kojima je selo dobilo ime. U samom kanjonu nalazi se kameni mlin koji je još uvijek u funkciji, a nekada je na ovom području bilo nevjerojatnih šezdeset mlinova duž cijelog toka Mirne i njezinih pritoka. Upravo zbog prirodnih bazena tirkizne boje ovo malo selo privlači sve veći broj turista. Ovi prirodni bazeni su doslovno kao jacuzzi na otvorenom koji poziva na ulazak i opuštanje uz netaknutu prirodu gdje god se okrenete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovo mjesto vas jednostavno osvaja na prvu, tirkizna boja u prirodnim bazenima oduševljava, a kupanje ovdje je uistinu sasvim drugačije iskustvo koje jednostavno morate doživjeti. Kotli postaju zvijezda Instagrama gdje fotografije ovog malog mjesta u blizini najmanjeg grada na svijetu Huma, mame turiste željne avanture i pejzaža kakvi se rijetko nalaze. Tko god je došao u ovo mjesto smatra ga otkrićem i jednim od tajni našeg zelenog poluotoka koju morate otkriti. Ako ste u Istri a niste vidjeli Kotle i okupali se u ovom biseru prirode onda se morate vratiti i ispraviti tu pogrešku.

Samo selo zbog izolacije je uspjelo sačuvati ruralni izgled s kraja 19. stoljeća. Kamene kuće su zanimljive imaju niz elemenata od drva, koje se koristilo u staroj arhitekturi sjeverne Istre. U Kotlima se zbog razvijenog obrta nekada dobro živjelo, a stanovnici slovili kao vrsni svirači tradicijskih instrumenata bajsa, vijuline i klarineta. Danas selo nema stalnih stanovnika no naći ćete ovdje kamenu kuću s impresivnim plavim prozorima koje je konoba sa odličnom autohtonom istarskom ponudom.

Osim na Instagramu Kotle istražite i uživo te na idućem boravku u Istri nemojte zaobići ovaj skriveni biser unutrašnjosti Istre. Sigurni smo kako ćete mu se nakon prvog posjeta uvijek vraćati.

Autor videa: Dino Alberini, Izvor: TZ Buzet

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.