Za 81 %* hrvatskih putnika glavni motiv za putovanje na neku destinaciju jest kušanje lokalne hrane, no iako se podrijetlo nekih lokalnih gastronomskih favorita može činiti očitim, naziv često može zavarati. Nakon više od dvije godine “ne”, putnici će ovog ljeta biti posebno željni reći “da”, barem kada je riječ o hrani.
Nedavno istraživanje Booking.com-a pokazuje da 47 % hrvatskih putnika planira jesti i piti do mile volje tijekom svog ljetnog odmora. S misijom da svima olakša doživljavanje svijeta, Booking.com dijeli pravo podrijetlo pet poznatih jela kako bi otkrio stvarne destinacije iza hrane zbog koje vrijedi putovati.
Pomfrit – Brugge, Belgija


Mekani i prozračni iznutra, hrskavi izvana – tko ne voli dobar pomfrit? Iako naziv sugerira da ovo klasično jelo od prženog krumpira dolazi iz Francuske, pravo podrijetlo zapravo je belgijsko. Nije iznenađujuće da putnici mogu pronaći domaći, hrskavi pomfrit gotovo na svakom uglu ulica diljem zemlje. Prema jednoj priči, jelo je izumljeno u Belgiji, u zimu 1680. godine u Namuru, glavnom gradu pokrajine Valonije.
Zbog vrlo niskih temperatura i zaleđene rijeke, stanovnici grada morali su pronaći zamjenu za svoje uobičajeno jelo – prženu ribu. Prženi krumpir postao je uspješna alternativa – i ostalo je povijest. Iako su neki povjesničari doveli u pitanje autentičnost ove priče, Belgija je uvjerena da pomfrit potječe upravo iz njihove zemlje. Belgija je čak 2017. godine uspješno podnijela zahtjev UNESCO-u da se jelo uvrsti na popis kulturne baštine, a u toj se zemlji nalazi i prvi (i jedini) muzej na svijetu posvećen pomfritu: Frietmuseum u Bruggeu.
Gdje odsjesti: Na samo nekoliko minuta hoda od muzeja pomfrita (Frietmuseum), posjetitelji mogu odsjesti u smještaju B&B Chester, udobnom i moderno uređenom pansionu s doručkom. Zahvaljujući središnjoj lokaciji, idealan je izbor za goste koji žele istražiti sve ljepote Bruggea i kušati još više belgijskih delicija – osim pomfrita, tu su i poznata belgijska piva te belgijska čokolada, a muzeji Bruges Beer Experience i Choco-Story: Muzej čokolade udaljeni su svega nekoliko minuta hoda.
Švedske mesne okruglice – Istanbul, Turska


Dobro poznate diljem svijeta kao nezaobilazna poslastica prilikom posjeta najvećoj svjetskoj trgovini namještajem, švedske mesne okruglice lako bi mogle zavarati – čini se da je riječ o jednom od najuspješnijih švedskih izvoznih proizvoda. No izvorni recept zapravo nema mnogo veze sa Skandinavijom – podrijetlom je iz Turske. Recept je u Švedsku donio kralj Karlo XII. u 18. stoljeću, nakon što je proveo neko vrijeme u izgnanstvu u Osmanskom Carstvu. Turske mesne okruglice poznate su pod imenom köfte, popularno ulična hrana napravljena od junetine i janjetine – za razliku od švedske verzije koja se većinom priprema od svinjetine – uz sastojke poput luka, jaja, peršina, krušnih mrvica i soli.
Putnici mogu uživati u obilju ukusnih köfte u Istanbulu, gastronomskom središtu Turske, koji je idealna destinacija za kušanje još više specijaliteta turske kuhinje. Pridružite se vođenoj turi ulične hrane kako biste kušali deset različitih lokalnih delicija dok šetate gradom, otkrivajući njegovu kulinarsku scenu i znamenitosti.
Gdje odsjesti: Walton Gardens Pera smješten je u samom srcu Istanbula, s popularnim znamenitostima na pješačkoj udaljenosti, uključujući Trg Taksim i Galata kulu. Ovaj šik hotel moderno je uređen i ima predivno unutarnje dvorište za opuštanje. Uz mogućnosti javnog prijevoza odmah iza ugla, Veliki bazar lako je dostupan gostima koji žele uživati u ukusnoj uličnoj hrani. No, zahvaljujući središnjoj lokaciji, gosti imaju pristup brojnim restoranima u kojima mogu kušati turske specijalitete u bilo koje doba dana.
Škotsko jaje – Agra, Indija


Mekano kuhano jaje obavijeno mesom kobasice i prženo u dubokom ulju tipičan je britanski specijalitet koji se može pronaći na mnogim mjestima diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Ipak, iako naziv ovog jela zvuči vrlo britanski, ono zapravo ne potječe iz Britanije.
Škotsko jaje, čini se, u Britaniju je došlo iz Indije, gdje postoji stariji recept pod nazivom Nargisi Kofta, koji je vrlo sličan škotskom jajetu. Nargisi Kofta sastoji se od kuhanog jajeta obavijenog mljevenim mesom i potječe iz mugalske kuhinje, koja je bila dio Mugalskog Carstva. Agra je bila najvažniji grad potkontinenta i glavni grad Mugalskog Carstva, a i danas putnici mogu uživati u ovom tradicionalnom specijalitetu u brojnim lokalnim restoranima diljem grada.
Gdje odsjesti: Doživite luksuz u hotelu The Oberoi Amarvilas Agra. Ovaj luksuzni smještaj nudi elegantne, moderno uređene interijere i velike prozore s nevjerojatnim pogledom na najpoznatiju znamenitost – Taj Mahal. Gosti se mogu opustiti uz vanjski bazen ili posjetiti spa centar unutar objekta kako bi uživali u zasluženom wellness tretmanu. Za one koji žele kušati neke od omiljenih lokalnih jela, uključujući nargisi koftu, gradski centar Agre udaljen je svega nekoliko minuta vožnje i nudi brojne restorane s domaćim specijalitetima.
Krafna – Atena, Grčka


Šećer i prženo tijesto – tko ne bi volio svježu krafnu? Iako su krafne izuzetno popularne i uobičajene u Sjedinjenim Američkim Državama, njihova povijest seže daleko u prošlost. Naime, drevni Grci prvi su osmislili verziju današnje krafne, poznatu kao loukoumades. Ove mekane kuglice od prženog tijesta, prelivene sirupom ili medom, prvotno su se davale kao nagrade pobjednicima antičkih Olimpijskih igara, no danas ih je moguće pronaći na gotovo svakom uglu ulica diljem Grčke, pa tako i u glavnom gradu – Ateni.
Za autentičan doživljaj loukoumada i drugih lokalnih specijaliteta, pridružite se vođenim turama kroz grad, a neke od njih uključuju kušanje raznih tradicionalnih jela i slastica, uz ekskluzivne uvide u način njihove pripreme, sve to dok učite o grčkoj povijesti, kulturi i tradiciji.
Gdje odsjesti: Smješten u jednoj od najmodernijih četvrti Atene – Koukaki, Heritage Hill Hotel idealan je izbor za putnike koji žele boraviti malo izvan gradske vreve, ali i dalje biti blizu ključnih znamenitosti poput Akropole. Okružen brojnim kafićima, ovaj je hotel savršeno mjesto za uživanje u šalici kave uz svježe pripremljene loukoumades.
Kroasani – Beč, Austrija


Kroasani su neizostavni dio francuske kuhinje, no njihovo podrijetlo zapravo nije francusko. Kroasani su inspirirani austrijskim pecivom poznatim kao kipferl, tradicionalnim kvasnim pecivom koje se oblikuje u polumjesec prije pečenja, a danas se često poslužuje i kao keksić.
Kipferl se najvjerojatnije prvi put pojavio u Francuskoj kada je u Parizu 1838. otvorena prva bečka pekarnica. Parižani su ga odmah zavoljeli i ubrzo počeli razvijati vlastite verzije. Kipferl je postao “francuski” onog trenutka kada se počeo pripremati s lisnatim tijestom, što je francuska inovacija – i tako je nastao kroasan kakav danas poznajemo i volimo diljem svijeta.
Gdje odsjesti: Johannesgasse Apartments nude moderan i udoban smještaj u samom središtu Beča, na svega nekoliko minuta hoda od katedrale sv. Stjepana i Bečke državne opere. Gosti mogu uživati u prekrasnom pogledu na zeleno unutarnje dvorište objekta, dok se svakog jutra bude uz svježe pripremljen doručak. U ponudi će se svakako naći i svježe pečeni kroasani, no za one koji žele kušati “izvorni” kroasan, u okolici se nalazi više pekarnica gdje gosti lako mogu pronaći ovu austrijsku poslasticu – savršenu za ponijeti prije nego što se ukrcaju na biciklističku turu i istraže bečke znamenitosti.
* Istraživanje koje je naručio Booking.com, a neovisno provelo među uzorkom od 48.413 ispitanika iz 31 zemlje (2.000 iz SAD-a, 1.864 iz Kanade, 1.999 iz Meksika, 2.003 iz Kolumbije, 2.005 iz Brazila, 2.002 iz Argentine, 1.020 iz Čilea, 1.777 iz Australije, 818 s Novog Zelanda, 1.999 iz Španjolske, 2.002 iz Italije, 1.998 iz Francuske, 1.990 iz Ujedinjenog Kraljevstva, 2.005 iz Njemačke, 2.003 iz Nizozemske, 985 iz Danske, 999 iz Švedske, 910 iz Hrvatske, 918 iz Švicarske, 1.986 iz Belgije, 998 iz Rusije, 953 iz Izraela, 1.999 iz Indije, 1.990 iz Kine, 901 iz Hong Konga, 1.775 s Tajlanda, 1.001 iz Singapura, 975 s Tajvana, 1.800 iz Vijetnama, 1.757 iz Južne Koreje, 1.001 iz Japana). Kako bi sudjelovali u istraživanju, ispitanici su morali imati najmanje 18 godina, putovati barem jednom u posljednjih 12 mjeseci (poslovno ili privatno), planirati putovanje tijekom 2022. godine te biti glavni donositelj odluka ili uključeni u donošenje odluka vezanih uz putovanja. Anketa je provedena putem interneta u siječnju 2022. godine.**Potrošačko istraživanje koje je Booking.com naručio u svibnju 2022. godine, provedeno je među uzorkom odraslih osoba koje planiraju putovati tijekom ljeta. Ukupno je ispitano 11.187 ispitanika putem internetske ankete.





