Pogledajte kako će izgledati Speleon – centar podzemne baštine u Rakovici

U organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica održana je početna konferencija povodom početka izgradnje Speleona – Centra podzemne baštine, prenosi portal HrTurizam.hr.

Radi se o najvažnijoj aktivnosti projekta kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje “Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje” financiranom sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Ukupna vrijednost projekta je: 19.908.960,00 kn + PDV. EU sufinancira projekt sa 16.922.616,00 kuna (85%), a partner u projektu Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera osigurava učešće u projektu odnosno 15% vrijednosti projekta. Osnovni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine značajnog krajobraza Baraćeve špilje s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju cjelokupne destinacije.

Ravnateljica JU Baraćeve špilje i voditeljica projekta Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine dodajući kako se završetak svih aktivnosti projekta planira do kraja 2022. godine.

Kako će izgledati  speleon – centar podzemne baštine?

Speleon – Centar podzemne baštine kružnog je oblika u sklopu kojeg se interpretiraju ključne prirodne vrijednosti kroz četiri teme – paleontologije, arheologije, geologije i speleologije. Nalazimo niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, a ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim svojim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u Ledeno doba na području Baraćevih špilja.

Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu i to tako da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme Ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

Partnerstvo s NP Plitvička jezera

Javna ustanova Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica projekt provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera s ciljem razvoja zajedničkih programa i sadržaja kojima se planira utjecati na bolje upravljanje posjetiteljima te stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na kontinentalnim destinacijama. 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.