Pogledajte kako će izgledati Speleon – centar podzemne baštine u Rakovici

U organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica održana je početna konferencija povodom početka izgradnje Speleona – Centra podzemne baštine, prenosi portal HrTurizam.hr.

Radi se o najvažnijoj aktivnosti projekta kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje “Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje” financiranom sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Ukupna vrijednost projekta je: 19.908.960,00 kn + PDV. EU sufinancira projekt sa 16.922.616,00 kuna (85%), a partner u projektu Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera osigurava učešće u projektu odnosno 15% vrijednosti projekta. Osnovni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine značajnog krajobraza Baraćeve špilje s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju cjelokupne destinacije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica JU Baraćeve špilje i voditeljica projekta Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine dodajući kako se završetak svih aktivnosti projekta planira do kraja 2022. godine.

Kako će izgledati  speleon – centar podzemne baštine?

Speleon – Centar podzemne baštine kružnog je oblika u sklopu kojeg se interpretiraju ključne prirodne vrijednosti kroz četiri teme – paleontologije, arheologije, geologije i speleologije. Nalazimo niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, a ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim svojim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u Ledeno doba na području Baraćevih špilja.

Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu i to tako da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme Ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

Partnerstvo s NP Plitvička jezera

Javna ustanova Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica projekt provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera s ciljem razvoja zajedničkih programa i sadržaja kojima se planira utjecati na bolje upravljanje posjetiteljima te stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na kontinentalnim destinacijama. 

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.