Ponta Lopud – festival po mjeri istinskih filmofila i gurmana

Prvi filmski festival Ponta Lopud održava se od 1. do 5. srpnja, u božanstveno lijepom okruženju mediteranskog otoka Lopuda, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika. Ambijent je to kao stvoren za filmske premijere, ali i uživanje u jedinstvenom gourmet iskustvu otoka poznatog po kvalitetnoj organskoj, mediteranskoj hrani i umijeću kvalitetnog življenja.

Organizator Festivala je Dubrovnik Partner d.o.o. u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najcjenjenijim filmskim događanjem u regiji. Županijska komora Dubrovnik je suradnik na projektu s ciljem uključivanja lokalnih poduzetnika, te poticanja kreativnih industrija kao nove grane gospodarstva, koja na ovim prostorima ima velike mogućnosti i potencijal za razvoj. 

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ponta Lopud donosi ekskluzivne filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, kao i kreativne susrete filmskih profesionalaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost. Na program su filmovi Pawela Pawlikowskog “Hladni Rat“ (Cold War, 2018.) koji će biti prikazan unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana i “Moje ljeto ljubavi“ (My Summer of Love, 2004.) na lopudskoj plaži LaBaya. Posljednjeg dana, na plaži hotela RMH Lafodia Sea Resort, na programu je projekcija filma braće Dardenne “La Promesse” po izboru samog Pawlikowskog. Već prije početka festivala objavljeno je kako sva mjesta na projekcijama službeno popunjena zbog iznimno velikog interesa, odnosno da su preuzete sve besplatne ulaznice.

U posebnom dijelu za profesionalce iz filmske umjetnosti uz podršku industrijske platforme CineLink Sarajevo Film Festivala, Ponta Lopud festival organizira filmski masterclass Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, uključujući i nagradu Oscar.

Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu ‘by invitation only’, a radi se o režiserima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa i u cijelosti pokrivaju troškove za sudionike iz svojih zemalja.U Ponta Lopud masterclassu sudjeluje petnaest filmskih profesionalaca – glumica, glumaca, režisera i scenarista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i s Kosova.

Posebna pažnja svih organizatora i suradnika posvećena je i suživotu domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima, te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja. Uz filmske projekcije u sklopu festivala organiziran je u suradnji s lopudskih restoranima i konobama poseban Ponta Lopud Gourmet program. Na posebnim festivalskim menijima naći će se jela pripremljena od vrhunskih, svježih namirnica. Radi se o tipičnim jelima ovog podneblja, koja se temelje na lokalno uzgojenim namirnicama i tradicionalnim načinima pripreme, uz puno poštivanje izvornih okusa. Popis restorana i ponudu menija možete istražiti u rubrici Ponta Lopud Gourmet.

/// Lopud: bezvremenski, bezbrižni dalmatinski raj bajkovitog zalaska sunca

Za posjetitelje Gourmet programa, koji su rezervirali svoje mjesto u jednom od lopudskih restorana koji sudjeluju u ovom programu, organiziran je besplatni brodski transfer od Dubrovnika do Lopuda i natrag. Broj karata je ograničen, a preuzimaju se po danima posjeta. Putovanje brodom kao i posjet događanjima na programu Ponta Lopud festivala bez unaprijed preuzete ulaznice NIJE moguć.

Foto: Facebook / TZ Grada Dubrovnika

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.